Retinol, vitamin C i sun block – temelj njege i prevencije starenja kože lica

Datum:

Dermatolozi diljem svijeta slažu se da je za kvalitetnu njegu kože dovoljno imati samo tri kreme- retinol, vitamin C i kremu za zaštitu od sunca. Često tu kombinaciju zovu i ‘svetim trojstvom’ dermo kozmetike jer u kombinaciji i svakodnevnim nanošenjem mogu napraviti čuda. Ipak, treba znati kako ih kombinirati da ne bi došlo do neželjenih reakcija.

Najbolji način prevencije bora odnosno znakova starosti je tako što ćete zaštititi kožu. Preporuka su tri različite vrste kreme koje će vam pomoći u zaštiti, ali i popravku već učinjene štete na koži. To je svakako sunblock SPF 50 kojim treba štititi kožu kroz cijelu godinu. Zaštita je najbolji anti aging. Retinol je odličan jer može ukloniti pigmentacijske mrlje i očistiti kožu.Vitamin C hrani kožu i neizostavan je sastojak krema i pilinga za zaštitu od sunca i zagađenja – objašnjava dr. Nikola Milojević, vlasnik klinike za neinvazivnu estetsku medicinu.

Što je retinol?

Retinol ili retinoid (kako često zna biti naveden) jest vitamin A koji potiče proizvodnju kolagena, jača strukturu i barijeru kože, a može i popeglati pliće bore. Rezultati su vidljivi tek nakon godinu dana redovnog korištenja, ali vrijedi biti ustrajan. Istovremeno s njim treba biti oprezan i znati s čime ga i kako kombinirati. Vitamin A i vitamin C (koji je uz vitamin A neizostavan u anti-age njezi) ne smiju se koristiti zajedno jer može doći do crvenila, osipa, hiperpigmentacija odnosno neželjenih reakcija kože, a slično je i s kombiniranjem retinola i krema s AHA kiselinama.

Retinoidi su derivati vitamina A koji imaju kemijsku strukturu ili biološku aktivnost poput vitamina A. Koriste se kao receptni lijekovi u liječenju akni, hiperpigmentacija i bora. Retinoli su podvrsta retinoida koji su sigurno jedni od najpoznatijih i najpotentnijih anti-age sastavnica. Radi manje koncentracije retinoične kiseline njihov učinak nije toliko intenzivan kao kod retinoida koji se propisuju u svrhu liječenja. Retinoli pomažu u smanjivanju finih linija i bora, smanjuju izražajnost akni i hiperpigmentacija. Također primijenjeni lokalno povećavaju diobu stanica na površini kože što pomaže zadebljati i ojačati gornji sloj kože. Retinol i drugi retinoidi djeluje i dublje, na dermis, stimulirajući sintezu kolagena i elastina. Uglavnom se primjenjuju noću radi fotoosjetljivosti s obveznom fotoprotekcijom tijekom dana. Nekada mogu izazvati iritacije stoga se postepeno uvode svaku drugu ili treću večer, a potom svaku večer. Najčešće se primjenjuju u zimskom ili jesenskom periodu godine- objašnjava dr. Marija Milić sve prednosti korištenja retinola.

Kako koristiti retinol ? DA s hijaluronskom kiselinom, niacinamidom i s kremom sa zaštitnim faktorom. NE s vitaminom C, AHA i BHA kiselinama i BPO-om (benzoil peroksidom).

Kako bi se izbjegle neželjene reakcije, preporučljivo je da se retinol i vitamin C koriste različite dane ili retinol navečer, a vitamin C ujutro nakon čega svakako treba staviti kremu sa zaštitnim faktorom.

Koje su blagodati vitamina C?

Dr. Marija Milić smatra vitamin C nezaobilaznim u anti-age rutini.

Vitamin C poznat kao L-askorbinska kiselina, je vitamin topiv u vodi, a zbog svojih brojnih benefita važan je u anti-age rutini. Učinkovit je protiv starenja kože, ne samo kao moćan antioksidans i posrednik melanogeneze već i kroz svoju ulogu u podržavanju biosinteze i stabilnosti kolagena, koji osiguravaju obnavljanje kože i protuupalno djelovanje. Topikalno nanesen vitamin C smanjuje proizvodnju melanina pa se koristi u smanjivanju pigmentacija izazvanih suncem radi čega se najčešće primjenjuje. Radi svojih bioloških učinaka koristi se i u postizanju sjaja kože, uniformosti tona i pigmenta kože, smanjenju finih bora, cijeljenju kože i smanjenju izgleda plićih ožiljaka – kaže dr. Milić.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...