Beauty hubNezadovoljni rezultatom filera idu na "otapanje" no i tad nastanu posljedice

Nezadovoljni rezultatom filera idu na “otapanje” no i tad nastanu posljedice

Hijaluronski fileri razgrađuju se, ovisno o gustoći proizvoda, u roku od šest do 18 mjeseci od apliciranja. Ponekad, najčešće zbog migracije filera ili kada klijenti nisu zadovoljni izgledom nakon apliciranja, potrebno ih je otopiti. Za otapanje se koristi enzim hijaluronidaza koje naše tijelo samo proizvodi. Ali u posljednje vrijeme sve je više onih koji su nezadovoljni rezultatima nakon primjene hijaluronidaze te su na Facebooku oformili grupu ‘Žrtve hijaluronidaze- grupa podrške’ koja broji 4 700 članova. O sigurnosti procesa i negativnih posljedica nakon ubrizgavanja hijaluronidaze razgovarali smo sa splitskom dermatologinjom Marijom Milić.

Uništava li hijaluronidaza prirodni kolagen?

Hijaluronidaza razrađuje hijaluronsku kiselinu koja je unesešena u tijelo u obliku hijaluronskog filera, a može imati i mali utjecaj i na onu koja se prirodno nalazi u tkivu. Dodatno može razgraditi druge mukopolisaharide, ali ne razgrađuje kolagen. Ni moja iskustva nisu takva da sam vidjela pacijentice koje su nakon jednog stavljanja hijaluronidaze navodile negativne simptome.

Udubine i suho lice

Može li se uništeni kolagen na kraju vratiti i ako da, kojim tretmanima?

Razina kolagena inače opada starenjem kože, ali postoje brojne metode za povećanje razine kolagena kao što su CO2 frakcijski laser, microneedling, frakcijska radiofrekvencija, polinukleotidi, PRP, skin boosteri, radiofrekvencija.

Mnoge žene iznad 40te koje su radile hijaluronizadu kažu da su požalile jer je šteta nakon toga (udubine, namreškana koža, suho lice) bila velika. I trebale su proći godine da dođe do minimalnih pomaka na bolje. Što kažete na to i biste li vi radili hijaluronizadu ženama iznad 40te?

Hijaluronidazu bih apsolutno radila kod pacijentica koje dolaze radi vaskularne okluzije (začepljenja krvne žile), granuloma tipa stranog tijela nakon aplikacije hijaluronskog filera. To su jasne indikacije za upotrebu hijaluronidaze. Pogotovo kod vaskularne okluzije gdje je to prvi lijek koji se upotrebljava i sprječava komplikaciju poput nekroze kože i sljepoće. Kod ozbiljnih i životno ugrožavajući situacija kao što je vaskularna okluzija ide se uvijek s većim dozama hijaluronidaze. Dok se za estetski neželjene reakcije poseže za puno manjim dozama. Pacijentice koje imaju neželjene efekte koje navodite vjerojatno su imale efekt smanjenja prirodne hijaluronske kiseline u tkivu radi većih doza hijaluronidaze ili otapanja velikog volumena filera pa posljedičnog rastezanja kože ili veće redistribucije hijaluronidaze. To su moja razmišljanja, ne mogu reći znanstveno utemeljena jer ovisi individualno svakoj od žena što je točno rađeno, kako, gdje, koja količina hijaluronidaze da bi se moglo dati konstruktivno mišljenje.

Koji su razlozi zbog kojih se klijenti najčešće obraćaju kada žele hijaluronidazu, čime nisu zadovoljni?

Najčešće se obraćaju radi neželjenih efekata nakon punjenja hijaluronskim filerom. Asimetrije ili volumena većeg od željenog te limfedema, komplikacija kao što su vaskularna okluzija, a rjeđe radi velikih modrica.

Postoji li alternativa hijaluronidazi?

Zamjena za hijaluronidazu ne postoji, to je jedinstven enzim. I nezamjenjiv je kod komplikacija. Dok se kod nuspojava poput većeg volumena od željenog uvijek može čekati na razgradnju filera ili ubrzati razgradnju radiofrekvencijom.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike