Beauty hubKako je botoks ušao u estetsku medicinu slučajnim otkrićem bračnog para

Kako je botoks ušao u estetsku medicinu slučajnim otkrićem bračnog para

Botoks je godinama najpopularniji tretman kada je u pitanju pomlađivanje lica, a radi na način da privremeno paralizira mišiće.  U medicini se koristi više od 40 godina i to u liječenju oftalmoloških i neuroloških bolesti.

Botoks je u estetskoj medicini prije 30 godina prvi počeo koristiti bračni par Carruthers iz Vancouvera. Dr. Jean Carruthers radila je kao oftalmolog u svojoj ordinaciji u centru Vancouvera kada joj je 1983. godine došla pacijentica koja je bolovala od blefarospazme, stanja koje uzrokuje grčeve mišića lica zbog kojih se kapci zatvaraju. Doktorica je odlučila isprobati djelovanje botoksa, a nakon tretmana pacijentica je bila iznimno zadovoljna jer je tretman djelovao, a njeno lice ostalo je mjesecima kasnije mirno. Kako je suprug dr. Jean Carruthers dermatolog on se, kada mu je ispričala djelovanje botoksa, odmah zainteresirao za njegovo korištenje u estetskoj medicini.

Godine do prihvaćanja

Dr. Alastair Carruthers do tada je tražio najbolju metodu koja bi ispeglala bore. Prva pacijentica koja je isprobala djelovanje botoksa bila je recepcionarka u ordinaciji dr. Carruthers, Caty Swann, a doktor je tretirao područje između obrva. Bez obzira na već tada vidljivo djelovanje u tretiranju bora proći će još dosta godina prije nego ga prihvate liječnici u svojim praksama. Bračni par Carruthers prvi znanstveni članak o djelovanju botoksa objavio je 1991. godine. A dr. Jean Carruthers svojim licem svjedočila je o djelovanju botoksa želeći dokazati kako je riječ o sigurnoj proceduri. Ona danas ima 73 godine i kaže da se od 1987. godine nije mrštila. Do sada je objavila 300 znanstvenih članaka, 9 knjiga i 70 poglavlja u knjigama. Radi u svojoj poliklinici u Vancouveru, ali i predaje na odsjeku za oftalmologiju na University of British Colombia u Vancouveru.

Dr. Nikola Milojević kaže kako je imao čast upoznati dr. Carruthers. Jednom prije deset godina na Face kongresu u Londonu, a drugi put 2020. na kongresu u Miamiju.

Naučio sam puno od nje i to mi je jedno od najboljih iskustava na kongresima. Nadam se da ćemo je dovesti u Dubrovnik na TAMC kongres, kaže dr. Milojević. On je pak nakon završetka studija na Royal Free Hospital School of Medicine najprije imao vrlo intenzivno iskustvo u jednoj londonskoj privatnoj klinici koja je na poziv dolazila u kućne posjete.

Radilo se jako puno, a to si nije mogao priuštiti baš svatko pa sam tako upoznao i dosta bogatih i poznatih osoba. Negdje 2005. počeo sam raditi za Harley Medical Group, jednu od najvećih tvrtki u Velikoj Britaniji za botoks. Radio sam i po 40 zahvata dnevno te stjecao ogromno iskustvo. Postao sam brzo voditelj te tvrtke koja je vrlo poznata u Londonu, pa sam često bio gost SkyNewsa. Tada su me londonski mediji prozvali “kraljem botoksa” i sve se zakotrljalo- otkriva dr. Milojević. Kaže da je do sada napravio oko 40 tisuća zahvata botoksa.

S mjerom

Čak ga je i sam sebi ubrizgavao, prvenstveno zbog bruksizma.

Da, stavio sam sebi botoks, zbog bruksizma. Kad žvakaći mišić sa strane djeluje tako da dolazi do škrgutanja zubiju. Aplicirao sam ga i u tjeme zbog glavobolja te radi smanjivanja bora oko očiju i bora mrštilica. Radio sam to vrlo malo i s mjerom i jako sam zadovoljan- zaključio je dr. Milojević. Kaže da je očekivano djelovanje botoka od tri do šest mjeseci, a neke studije kažu da je potrebno i dvije, tri godine da se neki mišić vrati u prvobitno stanje. Potpuno je, ističe, netočno da oštećuje mišiće ili da gore izgledamo nakon prestanka djelovanja botoksa. Više je to posljedica toga što ljudi zaborave kakvo je stanje bilo prije i jer u međuvremenu još ostare.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike