Svaki deseti stanovnik RH stariji od 40 godina boluje od KOPB-a
foto:freepik

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) obilježava svjetski dan u srijedu 17. studenog.

Riječ je o bolesti od koje u RH boluje svaka deseta osoba starija od 40 godina. Bolest se najčešće kasno dijagnosticira i nosi teške posljedice, uključujući i preuranjenu smrtnost.
S obzirom na zabrinjavajuće statističke podatke, ali i simptome koje građani često zanemaruju, Hrvatsko torakalno društvo Toraks i Hrvatska kuća disanja žele podići svijest o opasnostima i prevenciji KOPB-a budući da je kronična opstruktivna plućna bolest treći vodeći uzrok smrti u svijetu i zahvaća oko 384 milijuna ljudi.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj  kod osoba starijih od 50 godina prevalencija raste na 22% pa se predviđa kako će od kronične opstruktivne bolesti pluća oboljeti svaka peta osoba. Podaci HZJZ-a upućuju na to da u Republici Hrvatskoj prosječno 1600 osoba godišnje umire od KOPB-a. Velik broj oboljelih ne prijavljuje simptome i time otežava oporavak budući da je riječ je o upalnoj bolesti trajnog suženja dišnih puteva, koja često ostaje zanemarena i dugo nedijagnosticirana sve dok se bolest ozbiljno ne pogorša.

Najčešći simptomi  su kašalj, zaduha i iskašljavanje, a dijagnoza se potvrđuje spirometrijom. Oboljeli žive uz stalnu prijetnju akutnih pogoršanja glavnih simptomakoja mogu dovesti do trajnog gubitka funkcije pluća, ali i povećanog rizika od smrtnosti. Oštećenja od pogoršanja kronične opstruktivne bolesti pluća nadilaze sama pluća, pa se već nakon umjerenih akutnih pogoršanja glavnih simptoma već povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija kao što su infarkt miokarda i moždani udar.
Oboljeli o kronične opstruktivne bolesti pluća u posebnoj su opasnosti ako se zaraze virusom COVID-19. Oni imaju povećan rizik od teških komplikacija i veće smrtnosti od infekcije COVID-19 jer COVID-19 dodatno oštećuje već ugroženi dišni sustav. Oboljelima se preporučuje cijepljenje protiv COVID-a, ali i drugih respiratornih zaraznih oboljenja kao što su gripa i pneumokok.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments