fbpx
Zdravstvena pismenostSvaki deseti stanovnik RH stariji od 40 godina boluje od KOPB-a

Svaki deseti stanovnik RH stariji od 40 godina boluje od KOPB-a

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) obilježava svjetski dan u srijedu 17. studenog.

Riječ je o bolesti od koje u RH boluje svaka deseta osoba starija od 40 godina. Bolest se najčešće kasno dijagnosticira i nosi teške posljedice, uključujući i preuranjenu smrtnost.
S obzirom na zabrinjavajuće statističke podatke, ali i simptome koje građani često zanemaruju, Hrvatsko torakalno društvo Toraks i Hrvatska kuća disanja žele podići svijest o opasnostima i prevenciji KOPB-a budući je KOPB treći vodeći uzrok smrti u svijetu i zahvaća oko 384 milijuna ljudi.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj kod starijih od 50 godina prevalencija raste na 22%. Predviđa se kako će od KOPB-a oboljeti svaka peta osoba. Podaci HZJZ-a upućuju na to da u Hrvatskoj prosječno 1600 osoba godišnje umire od KOPB-a. Velik broj oboljelih ne prijavljuje simptome i time otežava oporavak budući je riječ o upalnoj bolesti trajnog suženja dišnih puteva. I koja često ostaje zanemarena i dugo nedijagnosticirana sve dok se ozbiljno ne pogorša.

Najčešći simptomi  su kašalj, zaduha i iskašljavanje, a dijagnoza se potvrđuje spirometrijom. Oboljeli žive uz stalnu prijetnju akutnih pogoršanja glavnih simptoma koji mogu dovesti do trajnog gubitka funkcije pluća, ali i povećanog rizika od smrtnosti. Oštećenja od pogoršanja nadilaze sama pluća pa se već nakon umjerenih akutnih pogoršanja glavnih simptoma povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija kao što su infarkt miokarda i moždani udar.
Oboljeli od kronične opstruktivne bolesti pluća u posebnoj su opasnosti ako se zaraze virusom COVID-19. Oni imaju povećan rizik od teških komplikacija i veće smrtnosti od infekcije COVID-19 jer COVID-19 dodatno oštećuje već ugroženi dišni sustav. Oboljelima se preporučuje cijepljenje protiv COVID-a, ali i drugih respiratornih zaraznih oboljenja kao što su gripa i pneumokok.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike