Ovaj hrabri odlikaš prvi je adolescent kojem je kirurški operirana debljina – bravo Tin!
Tin će idući mjesec 16 godina i odličan je učenik, foto: privatna arhiva

Tin Tipura će 11. studenog napuniti 16 godina. Na posljednjem vaganju imao je 196 kilograma.

Ovo je težina zbog koje je Tin danas sretan jer je prije samo tri mjeseca težio 231 kilogram i prvi put u životu je doživio da kilogrami konačno idu dolje. Rezultat je to prve barijatrijske operacije skidanja debljine obavljene na adolescentu u Hrvatskoj, a koju je 8. srpnja ove godine predvodio dr. sc. Zdenko Boras. Ove operacije u svom intervjuu za naš portal spomenuo se i sam dr. sc. Boras koji je napomenuo kako je bila riječ o dječaku sa super pretilosti i BMI većim od 80 kg/m2, koji je imao razvijen kompletni metabolički sindrom i ekstremno tešku “sleep” apneju, kao i povišen idiopatski intrakranijski tlak.

Problemi od novorođenačke dobi

Prijeoperacijska obrada je bila izrazito opsežna i napravljena je u suradnji sa svim subspecijalistima te uz privolu majke. A sama operacija je napravljena prema smjernicama ASMBS ( Američkog Društva Barijatrijskih i Metaboličkih kirurga) koja odobrava operaciju za adolescente u dobi od 12-19 godina, ako naravno ispunjavaju sve ostale uvjete.

Tinova majka Ivana objašnjava nam kako je Tin probleme s metabolizmom i rastom kilograma imao od šestog mjeseca starosti, no kako do danas nitko nije uspio postaviti medicinski razlog prekomjernom debljanju, koje se događa unatoč sportskim naporima i umjerenoj prehrani.

– Tinova težina se nakon njegova šestog mjeseca starosti više nije mogla zaustaviti i on je sa 16 mjeseci već imao 34 kilograma. S 18 mjeseci je duže vrijeme proboravio u KBC – u Zagreb gdje nisu uspjeli postaviti dijagnozu i otkriti razlog pretilosti. No, unatoč činjenici da je do 16 godine došao do 231 kilograma na visinu od 174 cm, on je iznimno elastičan dječak koji može napraviti špagu,a na benču je dizao i do 200 kilograma teške utege. Unatoč svemu težina nije išla dolje. Genetski nitko nema predispoziciju za debljanje niti problema s kilogramima, tako Tinov stariji brat koji ima 19 godina ima tek 63 kilograma, a sestra sportašica 62 kilograma. No, kako je Tin rastao njemu se podizala i kilaža, priča Tinova majka.

Iako su godinama obilazili različite bolničke odjele i liječnike, obitelj Tipura je za pročelnika odjela za Barijatrijsku i minimalno invazivnu kirurgiju, Zavoda za Abdominalnu kirurgiju, KBC Osijek dr. sc. Zdenka Borasa i mogućnost kirurškog skidanja kilograma doznala posve slučajno.

– Tin je želio jedan estetski zahvat skidanja polipa i hiperpigmentacije i na stranici jedne privatne poliklinike u Osijeku vidio je kako usluge kod njih pruža i ovaj liječnik iz osječke bolnice. Liječnici kojima smo rekli da bismo željeli otići na razgovor u Osijek su se tome protivili i smatrali su kako to nije dobro rješenje za dijete. Stoga smo do dr. sc. Borasa došli preko ove poliklinike i odmah smo pozvani na razgovor u KBC Osijek. Doktor ga je pregledao i dao popis svih pretraga koje Tin mora obaviti. To je bilo u siječnju ove godine, a do srpnja smo stigli na red za operaciju. Tin je živio za taj dan. Treba znati da je on uz ovu debljinu imao i brojne druge komorbiditete poput toga da nije mogao niz stepenice, pa nosi štap za slijepe kada se spušta i potpuno mu je oslabio sluh zbog pritiska na bubnjiće. Koliko je on bio nesretan zbog svoje situacije i kilograma, koji unatoč svim nutricionistima i dijetama nisu išli dolje, svjedoči činjenica da je s 12 godina popio 60 tableta i želio se otrovati, te je nakon toga četiri mjeseca proboravio na dječjoj psihijatriji. Sada je on druga osoba jer prvi put mršavi, a strašno mu je bilo bitno da kazaljka na vagi padne ispod 200.

Onoga dana kada je ugledao 199 kilograma bila je vriska i cika po kući od veselja. Njegov cilj je sada doći ispod 100 kilograma, a dr. sc. Boras nam je rekao kako bi to moglo biti kroz godinu dana, objašnjava sretna majka Ivana.

Vratio se opseg vida i bolji sluh

Kako izgleda njegov život danas posvjedočio nam je i sam Tin Tipura, inače učenik drugog razreda Jezične gimnazije u Našicama, koji zbog bolesti nastavu pohađa online, ali skuplja i odlične ocjene.

Osjećam se fantastično. Prije operacije sam vrlo teško hodao i brzo ostajao bez daha. Znači mogao sam hodati tek 10 minuta i morao bih odmoriti, sada već bez problema šetam i duže od 15 –ak minuta. Sve što sam pokušavao da smršavim nije pomagalo, pa sam čak bio i na dijeti sa 600 kalorija dnevno i dobio sam 10 kilograma. Imao sam stalne bolove, pio i po tri tablete protiv bolova dnevno. Svi su mislili da imam predijabetes, da bi se sada ispostavilo da sam hipoglikemičan i da mi šećer padne i na 3, 5. Na operacijskom zahvatu mi je dr. sc. Boras obavio sleeve resekciju želuca i uklonjeno mi je 80 posto želuca. Uistinu sam želio tu operaciju, a jedino sam se bojao anestezije, ali sve je prošlo odlično. Prvi dan nakon operacije sam pio puno vode, a onda se sve stabiliziralo. Danas nemam nikakve želje za hranom, grašak i brokulu koje sam prije obožavao sada ne volim. Navodno je običajeno da nakon ove operacije hranu koju ste voljeli više ne volite. Sada najviše volim jabuke. Vratio mi se opseg vida i bolje čujem. Prije sam bio stalno u krevetu, a sada se znatno više i lakše krećem. U školi svi znaju da sam bio na operaciji i pružaju mi podršku, a ono što si najviše želim osim da kazaljka padne ispod 100 kilograma je kupiti si normalnu veličinu tenisica. Naime, iako po dužini imam stopalo za veličinu 43, zbog debljine sam morao kupovati patike broj 50 što je bilo gotovo nemoguće za pronaći i izgledalo je smiješno. Stoga je prva stvar po koju želim otići kada još smršavim po tenisice mog broja, optimističan je Tin koji bi svakom preporučio zahvat kod dr. sc. Borasa.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments