Vukovarska udruga koja pomaže više od 275 djece s teškoćama u razvoju ostaje bez novca za rad
foto: Vukovarski leptirići

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Vukovarski leptirići iz Vukovara već 10 godina osmišljava kvalitetne i kontinuirane rehabilitacijske postupke te niz aktivnosti kroz koju se djeca bolje socijaliziraju i integriraju među svoje vršnjake.

Naime, riječ je o udruzi djece s teškoćama u razvoju, njihovih roditelja, članova njihovih obitelji, skrbnika i ostalih građana sa socijalno-humanitarnim ciljem, koji svojim radom trenutačno podižu kvalitetu života za više od 275 djece. Udruga djeluje na području grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, a pokrenule su je još 2011. dvije majke koje su i same  roditelji djece s najtežim oštećenjem mozga. Ove majke su se potrudile, bez obzira što same imaju djecu s najtežim invaliditetom te  su  u kratkom vremenu ostvarile respektabilne rezultate. Tako sada, zahvaljujući osobnom angažmanu, vukovarska djeca imaju moderne, suvremene terapije, radionice, rehabilitaciju  i socijalizaciju kroz organiziranu igraonicu.

– Osnovni i najvažniji cilj Udruge je pružiti djeci različite izvaninstitucijske oblike  psihosocijalne podrške te različite vrste terapija/metoda koje još uvijek ne postoje u našem sustavu. Kao Pružatelj socijalnih usluga iz domene psihosocijalne podrške pružamo sljedeće usluge: logopedsku terapiju, psihološku podršku i Neurofeedback trening, senzornu integraciju, vježbe svakodnevnih vještina te kineziterapiju i sportsko-rekreacijske aktivnosti. Kroz naše programe prošlo je preko 250-ero djece različite dobi i poteškoća. Problem su nam liste čekanja, odnosno smanjen kapacitet rada jer nismo dobili odobrenje nadležnog Ministarstva za nova zaposlenja iako smo osigurali sve potrebne resurse jer za najranjivije skupine društva nikada nema dovoljno sredstava, a nažalost našoj djeci je vrijeme neprijatelj. Njima treba pomoć i podrška od rođenja, pa sve do kraja života. Također, problem je i deficitaran stručni kadar, posebice logopedi, edukacijski rehabilitatori i radni terapeuti.U sve programe uključen je velik broj djece iz dvije županije. No, najveći problem s kojim se trenutno suočavamo je skori završetak dva ESF projekta, zbog čega strahujemo da će djeca ostati bez svojih omiljenih aktivnosti, upozorava Viktorija Matin, predsjednica Udruge

Riječ je o projektu sportskih aktivnosti ”Što sve sportom mogu ja!”, te projektu „Rastimo, igrajmo se i učimo zajedno!“ za 40 djece među kojima su i djeca iz udomiteljskih obitelji, disfunkcionalnih obitelji te obitelji slabijeg ekonomskog statusa. Kako ove godine nisu bili raspisivani novi natječaji, Udruga se nije mogla prijaviti za nastavak projekata.

Nema novih natječaja

– Za nastavak projekta „Rastimo, igrajmo se i učimo zajedno“, odnosno poludnevnog boravka za djecu Vukovara potrebno nam je oko 700.000 kuna, što je novac za plaće pet djelatnika i topli obrok, dok nam za naša dva kineziologa i sportske aktivnosti treba 270.000 kuna. Novih natječaja nema i ne znamo kako ćemo djeci objasniti da više nema druženja, bazena, igre, smijeha…

Djeca su kroz poludnevni boravak napredovala u svakom smislu, emocionalnom, kognitivnom, uspjeh i ocjene u školi su bolje, stekla su samopouzdanje i samopoštovanje jer radimo po konceptu gdje se zdrava djeca druže s djecom s poteškoćama u razvoju i međusobno jedni od drugih uče i pomažu si, objašnjava Matin.

Njezin sin Leo sada je petnaestogodišnjak koji od terapija i usluga ne koristi više ništa, osim igraonice koju voli zbog društva.

U Udruzi napominju kako imaju ugovor s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za kontinuirane i sigurne socijalne usluge poput logopedske terapije, Neurofeedback metodu, psihološku podršku, kineziterapiju i još neke, ali i kako ta sredstva nisu dostatna za rad cjelokupnog programa.

-S našom djecom nije lagano raditi i naši djelatnici zaslužuju veće plaće, kao i sva ostala prava koja imaju njihove kolege u institucijama kojima je osnivač država ili županije, posebice jer je riječ o deficitarnom kadru. Stoga smo se odlučili na crowdfunding kampanju koju smo pokrenuli na online platformi „Čini pravu stvar“. Pomoću nje pokušavamo prikupiti sredstva za nastavak naših programa. Stoga i ovim putem pozivamo pojedince, škole, tvrtke i ostale zainteresirane da sudjeluju, kreirajući izazov. Izazov može biti na primjer: maraton, prodaja rukotvorina, obroka ili slastica i slično, s ciljem prikupljanja sredstava u zajednički fond ove akcije. Ukoliko ste zainteresirani za ovakav oblik pomoći, javite nam se na mail ured.vukovarski.leptirici@gmail.com ili putem naše Facebook stranice kako bismo zajedno kreirali izazov. Puno nam znači i dijeljenje ove priče, kako bi dosegao što veći broj ljudi. Među našim i vašim prijateljima i poznanicima, moguće ima onih koji bi sudjelovali i pomogli ovoj humanitarnoj akciji. U suradnji s A1 organizirali smo fundraising kampanju koja funkcionira po principu prikupljanja financijskih sredstava u kojem sudjeluje veći broj donatora. Donirati se može i manjom količinom financijskih sredstava, već od 5 kuna, uplatom putem kartice (online) ili općom uplatnicom. Uplate su 100% sigurne i pristižu direktno na račun Udruge Vukovarski leptirići.  Nadamo se da ćemo prikupiti dovoljno novca za nastavak bar jednog od spomenutih programa. Do tada smo svi u neizvjesnosti. Udruge bi trebale tražiti donacije za opremu, igračke, izlete, a nikako da prosimo za plaće djelatnika i nastavak neophodnih programa koji bi trebali biti sustavno osigurani, zaključuje Matin, te zahvaljuje svima koji su već pomogli i nesebično pomažu vukovarskoj djeci.
Vukovarskim leptirićima možete pomoći i uplatom na njihov žiro račun u Addiko banci na IBAN: HR62 2500 0091 1013 6361 9

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments