Hrvatski savez slijepih obilježio 76 godina djelovanja

Datum:

Hrvatski savez slijepih je nacionalna krovna organizacija koja aktivno djeluje još od 1946. godine te je članica Europske unije slijepih i Svjetske unije slijepih. Članice Saveza čine 26 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih koje područjem djelovanja pokrivaju cjelokupni teritorij Republike Hrvatske, a u koje se slijepi građani neposredno učlanjuju.

– Hrvatski savez slijepih učinio je puno u zapošljavanju slijepih, rehabilitaciji i obrazovanju, pokušavamo na svim poljima ostvariti punu inkluziju i integraciju u društvo. Savez je ostao stožer i krovna udruga za sve udruge u kojima se odvijaju glavnine aktivnosti koje su naše članice i naš ponos, rekao je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.
U sklopu svečanosti, izvršna direktorica Hrvatskog Saveza slijepih Andreja Veljača govorila je o potencijalima i potrebama s kojima se Savez susreće te uspjesima i izazovima koji slijede.

EU projekt

– Potreba još uvijek ima, nažalost, više nego što smo svi zajedno kao udruge i institucije u mogućnosti zadovoljiti. Pred nama su veliki izazovi, to su prije svega Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji koji će nam konačno omogućiti da imamo sustav koji će jamčiti te usluge koje trebamo kao slijepe osobe biti kvalitetne i od pomoći’, kazala je Veljača.
Predstavljen je i EU projekt pod nazivom ”Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe” te njegovi rezultati u sklopu završne konferencije. Opći cilj projekta je smanjiti socijalnu isključenost odraslih slijepih osoba kroz pružanje socijalnih usluga, ojačati kompetencije stručnjaka koji s njima rade u svrhu osiguranja dostupnosti i razvoja socijalnih usluga te osnažiti obitelji koje o njima skrbe kroz pružanje podrške i senzibilizaciju zajednice.
I ove je godine dodijeljena Nagrada ”16. lipanj”. Nagrada se dodjeljuje slijepim i videćim osobama za izniman doprinos ostvaren u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvenog položaja slijepih osoba. Realizaciji vizije Saveza, odnosno, stvaranja društva u kojemu slijep neće značiti manje vrijedan već različit, doprinosi i dugogodišnja suradnja s ustanovama kao i pojedincima. Ovogodišnja dobitnica za doprinos tim ciljevima je Vesna Leiner, dugogodišnja muzejska savjetnica pedagoginja i voditeljica pedagoško-andragoškog odjela u Muzeju Grada Zagreba.

– Sve ove godine suradnje s Hrvatskim savezom slijepih je jedno nezaboravno iskustvo. Oni su me učinili boljom jer mislim da gledam ljude i svijet drugim očima. Gledam sve bolje, sve je jednako, ne radim razliku između ljudi. Zadnjih godina je napravljeno novih muzeja, a nijedan nije prilagođen osobama s invaliditetom. U nekima nema ni dizala. Tu bi trebalo nešto napraviti i da to postane obaveza svih, izjavila je Leiner.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...