HSDU traži smanjenje doplate za lijekove koji sprečavaju komplikacije

Datum:

A i brojke koje slijede, ne mogu biti rječitije o i problemu, i o njegovu rješenju. Zrinka Mach predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, kaže:
– Za HSDU je to nastavak aktivnosti koje smo prošle godine počeli s kampanjom “Bez komplikacija”, kako bismo upozorili na propuštene prilike u poboljšanju ishoda liječenja pacijenata koji boluju od šećerne bolesti tipa 2. U najkraćim crtama, dugo upozoravamo na činjenicu da je potrebno iskoristiti priliku da se smanji doplata za lijekove koji dokazano sprječavaju nastanak komplikacija šećerne bolesti tipa dva, naglašava Mach.

Od ukupnog broja oboljelih od dijabetesa tipa 2, oko 534 tisuće osoba, trenutno je na nekom obliku terapije za tu bolest ukupno tek oko 212 tisuća naših sugrađanki i sugrađana. Od tih 212 tisuća osoba, iako nije svima određen oblik terapije ni namijenjen, ni deset posto, oko 15 tisuća pacijenata, prima suvremenu terapiju koja sprječava komplikacije.

– Riječ je o inovativnim lijekovima koji dokazano smanjuju rizik od hospitalizacije zbog zatajenja srca, učinkovita je u sprječavanju smrti zbog kardiovaskularnih uzroka, kao i infarkta miokarda te moždanog udara bez smrtnog ishoda. Terapija dokazano smanjuje rizik od dijalize, transplantacije ili smrti zbog bolesti bubrega u osoba sa dijabetesom tipa 2, nedvojbena je Mach.

Liječenje oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 je doista komplicirano i zahtjevno, a mi bismo htjeli da se pojednostavi i da se komplikacije izbjegnu. No, zbog visine mjesečne doplate koja je 100 do 130 kuna, nije dovoljno dostupna upravo osobama koje imaju najveći pobol od dijabetesa tipa 2, upozorava.
Umjesto dosadašnjeg troška zalažemo se da se taj trošak smanji na 40 kuna mjesečno, zaključuje Zrinka Mach sukus kampanje naziva Zašto komplicirati.

Stručne smjernice nedvojbene

– Prema zadnjim smjernicama EASD/ADA iz 2022. godine te smjernicama ESC iz rujna 2019. godine, kaže nam doc. dr. sc. Miro Bakula endokrinolog i dijabetolog, Voditelj Odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KB Sveti Duh, preporučeno je rano uvođenje SGLT-2 inhibitora s dokazanim kardiovaskularnim (KV) benefitima u kombinaciji s metforminom u bolesnika visokog i vrlo visokog kardiovaskularnog rizika, bez obzira na trenutnu vrijednost HbA1c. Međutim, objašnjava doc. dr. sc. Bakula, usprkos višestrukoj koristi koje njihovo pravovremeno, rano uvođenje donosi u liječenju oboljelih, propisivanje ovih lijekova i dalje je podložno ograničenjima. To ih čini nedovoljno dostupnima bolesnicima kojima bi njihova primjena donijela bolju kvalitetu života s manje kardiovaskularnih bolesti i produženje životnog vijeka.

Financijsko opterećenje

Širu uporabu SGLT2 inhibitora u oboljelih od ŠBT2, limitira financijsko opterećenje bolesnika koji trenutno snose polovinu troškova liječenja. Naime, za svaku kutiju lijeka koji sadrži SGLT-2i, trenutno je u RH potrebno izdvojiti od 100 do 130 kuna. Takva okolnost ovu skupinu lijekova, čiju je kardioprotekciju i nefroprotekciju prepoznala i kardiološka te nefrološka stručna zajednica i uvrstila ih u svoje smjernice za liječenje bolesnika sa srčanim zatajenjem, odnosno, bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti, ograničava na manji broj bolesnika i time široj dijabetičkoj populaciji ove moderne antihiperglikemike s dodanom vrijednosti čini manje dostupnim.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...