Prvi besplatni online Vodič o pravima djece s teškoćama razvoja

Datum:

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići u svom je dugogodišnjem radu shvatila kako se roditelji djece s teškoćama u razvoju učestalo susreću s različitim izazovima i problemima. U isto vrijeme, nisu upućeni kome se i kada mogu obratiti kako bi svom djetetu pružili pravodobnu i potrebnu podršku. Stoga su u ovoj udruzi odlučili napraviti prvi besplatni online Vodič o pravima djece s teškoćama.
Kako naglašavaju u udruzi Vodič je napisan u svrhu osvještavanja i informiranja roditelja o odstupanjima u razvoju djeteta, prihvaćanja dijagnoze. Ali i o upoznavanju s promjenama obiteljske dinamike kada u obitelji postoji dijete s teškoćama razvoja. Vodič je nastao u okviru projekta #posebnakaoit, a voditeljica projekta i jedna od autorica vodiča je magistra psihologije Samuela Sambunjak.

Informacije na okupu

– Mnogi roditelji se susreću s brojnim problemima. Ne znaju ni osnovna prava, poput prava na doplatak, status roditelja njegovatelja ili dobivanje pelena za djecu. Stoga smo odlučili napisati kratki vodič, no on se odužio na 30 stranica. Vodič sadrži i nekoliko korisnih poveznica koje mogu poslužiti kao smjernice u traženju važnih informacija. Istodobno smo roditelje željeli i informirati o načinima ostvarivanja inicijalnog kontakta s “Leptirićima”. Svrha je korištenje dostupnih usluga i programa. Cilj nam je bio i senzibilizirati javnost.
Zato smo u vodič uvrstili i popis literature za koju smatramo da bi se trebala naći u programima škola i vrtića. Tako bi se djeca odmalena susretala s djecom s teškoćama u razvoju. Tako mališane počinjemo senzibilizirati još od vrtićke dobi. Da bi, kad odrastu i postanu odgovorne osobe u konačnici imali društvo koje je upoznato s problemima djece s poteškoćama razvoja. I općenito osoba s invaliditetom, objašnjava voditeljica projekta.

Aktivnosti udruge

Kako je već spomenuto Vodič ujedno predstavlja i udrugu Vukovarski leptirići.. Zato su navedene djelatnosti i rehabilitacijski procesi koje provode; senzorna integracija, logopedska terapija, psihološka podrška, neurofeedback terapija, kineziterapija, sportsko-rekreacijske aktivnosti te vježbe svakodnevnih vještina.
– Navedene su i druge projektne aktivnosti, neke su povremene u okviru određenog projekta, a neke su učestale poput igraonica. Želim istaknuti kako je Vodič o pravima djece s teškoćama dostupan u online izdanju na našim internetskim stranicama, ali je i tiskan i zainteresirani ga mogu dobiti u našoj udruzi, kaže Sambunjak.
Vodič je moguće preuzeti na linku https://www.vukovarski-leptirici.hr/posebnakaoiti/?fbclid=IwAR0q50b13kFX3hylQERavvrLWHwjKXYuS3RVvXcFQv_kJxdyE1MWobnB9B8

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...