fbpx
UdrugeUdruga Feniks - razbijanje stigme i predrasuda mentalnih poteškoća

Udruga Feniks – razbijanje stigme i predrasuda mentalnih poteškoća

Financijskim donacijama projekt je podržalo Ministarstvo zdravstva RH. Zahvaljujući Solidarna – zakladi za ljudska prava i solidarnost, postojećem projektu je pridodana još jedna jesensko/zimska aktivnost kroz njihov pilot program financijske i stručne podrške projektima zaštite mentalnog zdravlja u zajednici, koji njeguju kreativni ili umjetnički pristup pod imenom KRIK – kriza i Kreativa. Time smo, priča Marina Vidović, predsjednica splitske Udruge Feniks, osigurali da sve projektne aktivnosti budu kontinuirane i besplatne za naše korisnike. Projektne aktivnosti su namijenjene osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja i njihovim obiteljima.
– Radimo u skladu s idejom socijalne uključivosti i razbijanja stigmi i predrasuda, premda su naše aktivnosti primarno namijenjene osobama sa mentalnim poteškoćama, ali na sve radionice dobrodošli su i svi ostali zainteresirani građani, kaže Marina Vidović. Razlog je u tome što ovim projektom želimo doprinijeti kvaliteti života osoba s mentalnim oboljenjima i njihovoj socijalnoj integraciji kroz aktivnosti koje im omogućuju korištenje vlastitih vještina, iskustava, kreativnosti, sposobnosti i stvaranje pozitivnog traga i osjećaja korisnosti u zajednici, razvojem i implementacijom inovativnih modela psihosocijalne podrške u zajednici.
– Nudimo paket usluga psihosocijalne podrške od kojih ovom prilikom izdvajamo, ciklus radno okupacijskih radionica, i pozivamo svih da nam se pridruže na najmanje jednoj od njih već ovaj nadolazeći vikend! Težimo tome da aktivnosti radno-okupacijskih radionica kod naših članova osnaži pozitivan doživljaj sebe kroz konkretan fizički i zanatski rad. Njima se postiže i ostvarivanje dubljeg kontakta sa samima sobom i okolinom te međusobno povezivanje i stvaranje atmosfere podrške, u kojoj svaka osoba može pronaći svoje mjesto u grupi u skladu s trenutnim stanjem i potrebama. Proces kompetentnog izvođenja svrhovitih aktivnosti kojima nešto opipljivo stvaramo, znatno doprinosi razvoju pozitivne slike o sebi i važan je izvor izgrađivanja osobnoga identiteta, samopoštovanja i samoaktualizacije. Ovakav rad u sigurnom okruženju i pod stručnim vodstvom smanjuje potrebu za institucionalnom podrškom, razvija radne vještine, želju za učenjem i socijalnom interakcijom, te stvara dobru i poticajnu rutinu koja pomaže strukturiranju aktivnosti svakodnevnoga života. I naravno, zabavan je! Kreativni rad, oslobađa mentalnu i fizičku tenziju, otvara nove mogućnosti realnosti koja nije uvijek viđena pozitivno, a u stvaralačkom je procesu lišena stigme i negativnih konotacija, objašnjava Marina Vidović.

Zamišljeno je tijekom 2022. godine održati ukupno 22 radionice, a njihov planiran vidljivi i široj zajednici koristan rezultat, su izrađene sjedalice i stolići za ljetno „Kino pod zvijezdama”, te obogaćeni mali vrt mediteranskog bilja u prostoru OŠ „Skalice” gdje će se po završetku radionica održavati različite filmske projekcije i druga društvena događanja otvorena za sve zainteresirane građane kao jedan interaktivni prostor u zajednici.
Brojna i produktivna suradnja

– Ovom prilikom zahvaljujemo ravnatelju Oš Skalice , Leu Botici, koji je prepoznao društveno korisni potencijal naše ideje i ustupio nam lokaciju školskog vrta za sve naše i vaše edukativne i zabavne radionice na svježem zraku i u najboljem mogućem društvu. Inače, OŠ „Skalice” već blisko surađuje s našim projektnim partnerom, Udrugom Permakultura Dalmacija. Drugi partner na projektu naši su nam dragi članovi Udruge Aktivist, a projektni suradnici su, uz OŠ “Skalice”, Multimedijalni kulturni centar Split (MKC) – Platforma Doma mladih i The Works Split, kaže Marina Vidović i zaključuje: Jednako veliko hvala svima! Inače, Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Feniks Split je humanitarna neprofitna organizacija osnovana s ciljem stručnog osmišljavanja, izrade i realizacije projekata i programa podrške kojima se unapređuje mentalno zdravlje i kvaliteta života osoba s mentalnim poteškoćama oboljenjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Osnovalo ju je 7 entuzijasta prije 2 godine sa željom da popune nedostatnosti postojećeg sustava u području mentalnog zdravlja, posebno u području podrške u zajednici. Posebnost je da su Udrugu većinski osnovale same osobe s mentalnim teškoćama za slične osobe. Želja ima je bila na osnovu vlastitog iskustva popuniti nedostatnosti postojećeg sustava i reagirati na nezadovoljene potrebe u zajednici.
Najnovijim projektom žele poboljšati kvalitetu života osoba s mentalnim oboljenjima i njihovoj socijalnoj integraciji kroz aktivnosti koje im omogućuju korištenje vlastitih vještina, iskustava, kreativnosti, sposobnosti i stvaranje pozitivnog traga i osjećaja korisnosti u zajednici razvojem i implementacijom inovativnih modela psihosocijalne podrške u zajednici.
– Aktivni smo bili već kao građanska inicijativa od 2014.g. ali trebalo nam je nešto vremena da se organizacijski i pravno ustrojimo. Nastojali smo dati glas i vratiti osobnu moć onima, kojima je često temeljem psihijatrijske dijagnoze oduzeta prvenstveno vjera u same sebe i uopće mogućnost oporavka i nade u kvalitetan život, dodaje Marina Vidović. Već 14 godina se i sama nosim s bipolarnim poremećajem, te pokušavam naći način kako pomoći sebi i uspješno balansirati s plimama i osekama života. U radu me pokreće ideja da moja priča može nekome biti od pomoći i svoje iskustvo dijelim i s drugima, ne kao veliku mudrost nego iz želje da proživljeno ipak i nečemu posluži.“
Vidović je završila i još stječe razne edukacije poput Škole Kibernetike i sistemske psihoterapije, metode Otvorenog dijaloga, Intentional Peer Support, Emotional PCR-a, WHO – Human Rights in Mental Health, itd., a facilitator je i osnivačica grupa uzajamne podrške za osobe s mentalnim oboljenjima u Splitu. Organizirala je i besplatno provela niz radionica, edukacija, humanitarnih akcija, predavanja, koncerata, izložbi, radno-okupacijskih radionica za osobe s mentalnim poteškoćama i njihove obitelji i brojne druge.
U Feniksu ističu da, iako su mlada udruga imaju velike planove, pregršt ideja i dovoljno entuzijazma da ih realiziraju. Više o njihovim aktivnostima, i projektima može se naći na web stranicama  Udruge i na njihovoj Facebook stranici.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike