Prava pacijenataČekanje na toplice preko HZZO-a i po pola godine

Čekanje na toplice preko HZZO-a i po pola godine

Tko ima pravo na toplice i koliko se čeka na rehabilitaciju pitanje je koje smo postavili HZZO-u, a otkud je odgovor u ranije objavljenom tekstu na ovom linku. Istim odgovorom iz Zavoda su nas uputili da za točne informacije o čekanju direktno kontaktiramo zdravstvene ustanove. Pa, smo upravo to i učinili. Uz dijagnozu i uputnicu naše čitateljice kojoj su propisane toplice. No, prije toga, moramo se osvrnuti na komentare čitatelja ispod teksta o pravu na toplice koje, nažalost, očito mnogi ne uspjevaju i ostvariti. Čitatelji pišu da ili dugo čekaju ili sami dugo traže gdje da uopće odu, oni koji odu nadoplaćuju terapije, a nekima se i unatoč preporuci liječnika uskrati pravo na toplice.

Uz našu čitateljicu kojoj je propisana fizikalna rehabilitacija učinili smo kako su iz Zavoda i odgovorili – sami se morali raspitati. U  Istarskim toplicama, na primjer, liste čekanja nema i s uputnicom D1 pacijent može biti naručen i primljen odmah.
No, ne rade sve specijalne bolnice isti opseg usluga i nemaju jednake kapacitete. Zato su neke liste čekanja značajno dulje. U Stubičkim toplicama rekli su nam da je čekanje oko dva mjeseca. U Krapinskim toplicama kažu nam da se čeka više od 6 mjeseci za fizikalnu rehabilitaciju. Ne znamo pri tome koje medicinske indikacije ili stanja mijenjaju mjesto na listi čekanja.
U Daruvarskim toplicama kažu nam kako naručuju pacijente za 12. mjesec, dakle za četiri mjeseca.
Na web stranici Daruvarskih toplica objavljena je i podulja lista čekanja, ovisno o tome je li nužan pregled fizijatra, fizikalna rehabilitacija, pregled ortopeda ili neki drugi specifičan oblik rehabilitacije, poput neurorehabilitacije i drugih.

Daruvarske dnevno ažuriraju liste

Uz liste čekanja u Daruvarskim toplicama nisu naravno objavljene dijagnoze nego šifre osiguranika. Lista je podugačka. Čini se i da su korona godine učinile svoje dodatno opteretivši kapacitete toplica koje baš i nije lako dobiti.
No, uz listu čekanja na stranicama tih toplica stoje i posebne napomene. Prije svega o tome da je lista prijema ovisna o nizu činitelja zbog kojih može doći do pomaka u datumu prijema (navode se, primjerice, kvarovi uređaja, bolest liječnika ili terapeuta, odustajanje ili hitnost bolesnika i slično).
Termini dolaska na stacionarnu rehabilitaciju, navodi se također, dodijeljeni su prema mišljenju i ocjeni liječničkog povjerenstva nakon što je razmotrena medicinska dokumentacija.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike