Struka upozorava: Takozvani CD protokol ne “liječi” autizam, nije odobren i opasan je za zdravlje

Datum:

Niz godina upozorava se na štetno korištenje proizvoda kojima pojedini roditelji djece u spektru autizma “liječe” djecu „protokolom za liječenje autizma“. Koriste tzv. CD protokol poznatiji kao Miracle Mineral Solution – MMS. Posljednjih tjedana pokrenute su inicijative stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskih struka, a javnost je na štetnost proizvoda upozorio i Nastavno-klinički centar Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Ističu kako tzv. CD protokol nije odobren za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili lijek ni u EU niti u SAD-u i Kanadi. Na njegovu štetnost upozorile su brojne zdravstvene i znanstvene ustanove.

Tvari industrijske namjene

Otopina MMS sadrži 28% natrijevog klorita (NaOCl₂) i obično je pakirana s citratnom kiselinom s kojom se miješa prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid (ClO₂) kojemu se pripisuje širok spektar znanstveno i na dokazima neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku. Navedene kemijske tvari imaju brojne industrijske namjene – koriste se kao dezinficijensi i pesticidi te kao izbjeljivači u tekstilnoj i papirnoj industriji.

Korištenju CD protokola pripisuju se ozbiljne nuspojave kao što su: simptomi trovanja, po život opasan nizak krvni tlak kao posljedica dehidracije, otežano disanje, abdominalna bol, goruća bol u grlu itd.
Iz Znanstveno kliničkog centra Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu napominju kako su svjesni da podrška za osobe s autizmom i njihove obitelji u Hrvatskoj još uvijek nije sustavna.

Još jednom upozoravaju kako autizam nije bolest već neurorazvojno stanje koje utječe na način na koji osoba ostvaruje komunikaciju i odnos s drugima, misli, uči i ponaša se.

Dodaju kako osobe s autizmom mogu imati i intelektualne teškoće, teškoće učenja i druge razvojne teškoće. Naglašavaju kako se radi o cjeloživotnom stanju zbog čega edukacijski rehabilitatori u radu s djecom i osobama kojima je dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma pružaju podršku samoj osobi te prilagođavaju njeno okruženje.

Manipulacija roditeljima

Preporuka i prodaja CD protokola je manipulacija roditeljima najgore vrste – poručuju iz Znanstvenog kliničkog centra Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Dodaju kako je to iskorištavanje roditeljske najbolje namjere i želje da pomognu ili “izliječe” svoje dijete. Osobe koje preporučuju ili prodaju CD protokol ne preuzimaju odgovornost za njegove nuspojave. U slučaju nuspojava i ugrožavanja zdravlja djeteta zbog korištenja CD protokola roditelji se suočavaju s vlastitim osjećajem krivnje.

Ukoliko ste roditelj koji je koristio i koristi CD protokol možete se javiti na adresu iskustva.roditelja@gmail.com na kojoj možete podijeliti svoja iskustva s protokolom i dobiti stručne informacije, stručnu, ali i emocionalnu podršku i razumijevanje – pozivaju iz Nastavnog kliničkog centra ERF-a.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...