Beauty hubProf. Mihalj o dermokozmetici dostupnoj samo na recept

Prof. Mihalj o dermokozmetici dostupnoj samo na recept

Preparativna kozmetika dostupna je posvuda. U drogerijama, ljekarnama, parfumerijama, pa čak i supermarketima. U ponudi su različiti brendovi po različitim cijenama. Odabrati pravi proizvod za sebe samo čitajući deklaracije veliki je izazov. Na deklaracijama navedeni sastojci nerazumljivi su većini laika. Međutim, postoje i kozmetički proizvodi koje nećete naći na polici svake trgovine pa ni ljekarne jer je njihova filozofija drugačija. Njihov pristup temelji se na kontaktu liječnika specijalista i korisnika i moguće ih je dobiti samo na liječnički recept. Koliko je važno da preparativnu kozmetiku preporuči dermatolog, razgovarali smo s izv.prof.dr.sc. Martinom Mihalj.

Status dermokozmetike

– Dermatolozi kao stručnjaci za dijagnostiku i liječenje kožnih bolesti već pri prvom pregledu mogu procijeniti stanje vaše kože te ovisno o tome i potrebne aktivne komponente za njegu i liječenje. S druge strane upoznati su s ponudom medicinske i farmaceutske kozmetike koja nije dostupna na policama drogerija i parfumerija. Farmaceutska preparativna kozmetika njeguje znanstveni pristup i provjerene stručne, dermatološke smjernice u njezi kože. Takva kozmetika mora ispunjavati stroge kriterije učinkovitosti i sigurnosti kako bi mogla dobiti status dermokozmetika. Takvi visoki standardi razdvajaju je od kozmetičkih proizvoda na policama parfumerija koji nisu obvezni ispunjavati ove uvjete. Neodgovarajuća preparativna kozmetika može čak biti i uzrok neželjenih reakcija na koži koje su često podcijenjene zbog samodijagnostike i samoliječenja. Neželjene reakcije na kozmetičke proizvode su najčešće reakcije na koži kao što su kontaktni dermatitis (alergijski i iritativni), fototoksične i fotoalergijske reakcije, kontaktna urtikarija i hiper/ hipopigmentacija. Stoga, bilo da je u pitanju medicinski problem kože lica ili pak estetski, neizostavno je savjetovanje s dermatologom, objašnjava izv.prof.dr.sc. Mihalj.

Nova paradigma u njezi kože

Jedan od takvih brendova na hrvatskom tržištu, a koji je moguće dobiti samo na liječnički recept je i Skinbetter Science. Ovu američku kompaniju osnovali su 2016. godine profesionalci farmaceutske industrije. Otad je jedan od najbrže rastućih brendova za njegu kože dostupnih isključivo na liječnički recept. U srži filozofije im je uvjerenje da su liječnici i njihovo obučeno osoblje najbolji izvor pouzdanih informacija o njezi kože. Njihovo razumijevanje znanosti, kemije i strukture kože daje im klinički uvid u odabir najučinkovitijih proizvoda za pacijente.

dermokozmetikaSkinbetter science je sada izašao s novom patentiranom formulom za suzbijanje vidljivih znakova starenja kože na tržište pod nazivom AlphaRet. Riječ je o kombinaciji retinoida s AHA kiselinama kojoj je cilj vidljiva redukcija dubine i veličine bora. No s vrlo malo ili nimalo iritacija u usporedbi s retinolom. AlphaRet je dostupan u dvije koncentracije, AlphaRet Overnight Cream FACE i AlphaRet Intensive Overnight Cream FACE, koja sadrži višu koncentraciju glikolne kiseline za pojačanu obnovu strukture kože.

AHA kiseline i retinoidi

Izv. prof. Martina Mihalj iz Poliklinike Sveti Ante, koja je jedna od adresa na kojoj se ova američka kozmetika može naći u Hrvatskoj, objašnjava po čemu je proizvod drukčiji od proizvoda s retinolom.
– Poznato je da su alfa hidroksi kiseline (AHA) i retinoidi dva najbolja sastojka za održavanje mladenačkog izgleda kože. No, do sada je bio problem pronaći proizvode s pravim koncentracijama koji ne uzrokuju suhoću, ljuštenje i druge neželjene nuspojave. Skinbetter je riješila ovaj problem noćnom kremom AlphaRet jer kombinira retinoid i AHA za učinkovito i podnošljivo pomlađivanje kože. Također, uključuje dvije AHA kiseline: glikolnu kiselinu i mliječnu kiselinu. Mliječna kiselina je spojena s retinoidom kako bi se stvorila AlphaRet tehnologija. AHA kiseline ljušte kožu ciljajući korneocite (mrtve stanice kože koje čine stratum corneum) u procesu koji se naziva deskvamacija korneocita.

Antioksidans vitamin C

Pospješujući njihovu razgradnju i povećavajući odvajanje stanica kože, povećava se stopa izmjene stanica što dovodi do glatke, svjetlije kože i ujednačenijeg tena. Klinički je dokazano da retinoidi pružaju brojne dobrobiti koži. Prema publikaciji u časopisu Clinical Interventions in Aging, retinoidi mogu smanjiti pojavu finih linija i bora, poboljšati neujednačen ton kože, vratiti čvrstoću kože i smanjiti pojavu proširenih pora. Vitamin C također je izvrstan sastojak protiv starenja. Snažan je antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje pridonose stvaranju preuranjenih bora i bora na koži. Također pomaže u izbljeđivanju tamnih mrlja, ujednačavanju tona kože i povećanju sjaja. Istraživanja sugeriraju da kada se vitamin C nanese na kožu, on značajno poništava strukturne promjene povezane sa starenjem utječući na sintezu kolagena i elastina. Osim njega, AlphaRet noćna krema sadrži još nekoliko antioksidansa, uključujući vitamin E, ubikinon i superoksid dismutazu. Kombinacija vitamina C i E je odlična jer su ti sastojci poznati kao “mrežni antioksidansi”. Kao što je objašnjeno u publikaciji u časopisu Dermatologic Therapy, “budući da vitamin C regenerira oksidirani vitamin E, kombinacija u formulaciji je sinergistička – osobito u UV zaštiti.”

Ispitana dermokozmetika

Sljedeći je koenzim Q10 (CoQ10). Kada se nanese na kožu djeluje kao antioksidans koji se može suprotstaviti i kratkotrajnom oksidativnom stresu iz okoliša kao i nedostatku CoQ10 povezanom sa starenjem. Na kraju, superoksid dismutaza (SOD) je antioksidans koji katalizira dismutaciju slobodnog radikala superoksida u kisik i vodikov peroksid. AphaRet također sadrži i hidratizirajuću mješavinu skvalana, niacinamida, ceramida i masnih kiselina. U sinergiji s njegujućim sastojcima i antioksidantima, smiruju kožu i štite je od gubitka kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, a bez iritacija, detaljno objašnjava dr. sc. Mihalj.
Inače, Skinbetter Science inzistira da se primjena njihovih proizvoda koristi samo u konzultaciji s liječnikom pa ih je moguće nabaviti samo kod ovlaštenih liječničkih ordinacija.
– Liječnik koji se bavi dermatologijom razumije fiziologiju i patofiziologiju kako kožnih oboljenja tako i procesa starenja kože. S obzirom na to da se u svom radu vodim medicinom koja je utemeljena na dokazima, osobito cijenim dermokozmetiku koja je ispitana u kliničkim studijama te su njezini aktivni sastojci transparentni, kao što je to u slučaju Skinbetter Science. Liječnička preporuka ima medicinsku, a u ovom slučaju i financijsku težinu za pacijenta te je nama u odabiru partnera bilo jako važno da se radi provjerenoj i učinkovitoj dermatokozmetici u što smo se kroz vlastiti rad opetovano i sami uvjerili, zaključuje dr. sc. Mihalj.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike