Devet posto slučajeva melanoma kod žena povezano je s cjelogodišnjim sunčanjem u solariju

Datum:

Akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom, naglasila je tri ključna polja u borbi protiv zloćudnih tumora kože – poticanje svijesti o rizičnim čimbenicima za razvoj zloćudnih tumora kože, zatim smanjenje pretjeranog izlaganja UV zrakama i stvaranje navike samopregleda.

„Iz godine u godinu bilježimo veliki porast oboljelih od zloćudnih tumora kože, posebno najzloćudnijeg među njima, a to je melanom. Hrvatska je prema smrtnosti od melanoma u samom vrhu europskih zemalja, na visokom četvrtom mjestu iza istočnoeuropskih zemalja.”, istaknula je Šitum.

U trenutku otkrivanja melanoma, samo 53 posto posto oboljelih ima prvi stadij bolesti dok ostali bolesnici imaju ili metastaze u limfnim čvorovima ili na unutarnjim organima. Hrvatska je među zemljama u kojima je petogodišnje preživljenje od melanoma samo 70 posto.
Problem pravovremene dijagnostike melanoma nije riješen, istaknula je Šitum.
S obzirom na poražavajuće podatke o incidenciji i mortalitetu od melanoma, smatra da javnozdravstvene akcije trebaju prerasti u nacionalni preventivni program.

UV kilometraža

Od 1992. Međunarodna agencija za istraživanje raka ultraljubičasto zračenje klasificirala u prvu skupinu kancerogena, a od 2007. i umjetne izvore ultraljubičastog zračenja kao što su solariji.

Čak devet posto svih slučajeva melanoma u žena povezano je s cjelogodišnjim korištenjem solarija.

Prema međunarodnim istraživanjima, 92 posto ljudi prepoznaje izlaganje suncu kao rizični čimbenik, no samo ih 18 posto redovito koristi zaštitu od UV zračenja.
Predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Branka Marinović istaknula je važnost kampanje.

“Ovogodišnja poruka je ključna, UV kilometraža je ta koju trebamo brojati, godine provedene na suncu su bitne, a ne koliko mi imamo godina”, rekla je Marinović.

Osim stručnjaka, javnosti se obratila i novinarka Irina Čulinović, koja je govorila o vlastitom iskustvu borbe s melanomom.
„Većinu života sam kao i svi željela po dolasku s godišnjeg biti preplanula, da se vidi da sam bila na moru. Svi smo tako funkcionirali. Danas mislim i djelujem drugačije. Sasvim slučajno otkriven mi je melanom, na sreću u ranoj fazi. Baš zato želim naglasiti važnost samopregleda i razvijanja navike redovitih odlazaka dermatologu”, poručila je Čulinović.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...