fbpx
back to top
NaslovnaZdravstvena pismenostSpecijal Sol i ŠećerManje slano, a ukusno - 8 ideja za zdravije obroke
Pametno kuhanje

Manje slano, a ukusno – 8 ideja za zdravije obroke

Današnje prehrambene navike često se oslanjaju na "brza rješenja" poput pekarnica, restorana brze hrane, polugotovih jela... No uz malo truda možemo si napraviti vrlo ukusna i mnogo zdravija jela. Zato vam donosimo osam ideja koja jela zamijeniti domaćim verzijama s bitno manjim udjelom soli. Primjerice, neke će razveseliti recept za nuggetse, a druge za ukusne meksičke vege tortilje. U slast!


Mnogi prehrambeni proizvodi, gotova jela i jela iz restorana obiluju dodanom soli. Ograničavanjem unosa soli u prehrani možemo učiniti veliku uslugu svome zdravlju.


1 Kokice – iz tave, ne iz mikrovalne
kokice

Priprema kokica u tavi na štednjaku, u usporedbi s kokicama koje se pripremaju u mikrovalnoj pećnici ili već pečenim i zapakiranim kokicama, mudrija je opcija za zdravlje iz nekoliko razloga. Kokicama koje sami pečemo u loncu možemo dozirati sol i ulje pa takve kokice u pravilu sadrže manje kalorija, masti i soli, a više proteina i vlakana.

Također, vrećice u kojima se peku kokice u mikrovalnoj, s unutrašnje strane obložene su materijalom koji sadrži kemijske spojeve o čijem se utjecaju na zdravlje ljudi malo zna. Ranije korišteni materijali, kojim se oblagala unutrašnjost vrećica za kokice za pečenje u mikrovalnoj, bili su na bazi perflouriranih tvari, za koje se otkrila veza s razvojem karcinoma, zbog čega se ti materijali danas više ne koriste.

kokice pečene u loncu

Kokice pečene u tavi

Sastojci: kukuruz kokičar 85 g, 1 žlica suncokretovog ulja, sol 1 g.

Nutritivne vrijednosti za 100 g:

Energija: 449 kcal

Masti: 17 g

Šećeri: 1 g

Proteini: 11 g

Sol: 1 g

Vlakna: 12 g

kukuruz za kokice, okus sir, priprema u mikrovalnoj pećnici

Pakiranje kukuruza za kokice, okus sir, priprema u mikrovalnoj pećnici

Sastojci: kukuruz kokičar (71,5%), palmino ulje, sol, aroma, emulgator: suncokretov lecitin, sir u prahu (0,18%), bojilo (karoteni).

Nutritivne vrijednosti za 100 g:

Energija: 485 kcal

Masti: 30 g

Šećeri: 0,7 g

Proteini: 8,6 g

Sol: 2 g

Vlakna: 8,6 g


2 Gotova jela – prednost domaćoj šalši
gotova jela

Gotova jela u pravilu sadrže veći udio soli, što potvrđuje i primjer s tjesteninom. Priprema domaće šalše traje 15ak minuta dulje od pripreme tjestenine s dehidriranim umakom iz vrećice, ali isplati se zbog dvostruko nižeg udjela soli, manjeg udjela šećera, a većeg udjela proteina, kvalitetnih masti i vlakana.

Tjestenina s brzom domaćom šalšom

Tjestenina s brzom domaćom šalšom

Sastojci za 5 osoba: 400 g tjestenine po želji, sjeckana rajčica (iz tetrapaka), 2 kom od 390 g, 1 žlica ulja, 4 režnja češnjaka, pola žličice soli, 1 žličica meda, slatka crvena paprika, timijan, origano, ružmarin, svježi peršinov list.

Priprema: na ulju propirjati protisnuti češnjak, dodati rajčicu, začine i pirjati najmanje 15 minuta. U međuvremenu skuhati tjesteninu u vodi uz dodatak pola žličice soli.

Nutritivne vrijednosti za 1 porciju (250 g):

Energija: 358 kcal

Masti: 4 g

Šećeri: 8 g

Proteini: 12 g

Sol: 1,75 g

Vlakna: 4 g

Makaroni napoletana

Makaroni napoletana

Dehidrirani proizvod, tjestenina u umaku od rajčice

Sastojci: tjestenina 72% (durum pšenica krupica), sušena rajčica 8,7%, šećer, kuhinjska sol, kukuruzni škrob, pšenično brašno, palmina mast, kvaščevi ekstrakti, sušeni luk 1%, maslinovo ulje, sušeni celer, maltodekstrin, peršin list, sušeni češnjak, začini, bosiljak.

Nutritivne vrijednosti za 1 porciju (250 g):

Energija: 290 kcal

Masti: 2,2 g

Šećeri: 10 g

Proteini: 8,8 g

Sol: 3 g

Vlakna: 3,6 g


3 Prženje – krumpirići da, ali iz pećnice
pržena jela

Prženje je nutritivno gledano uvjerljivo najlošija metoda pripreme hrane jer visoke temperature ulja dovode do stvaranja štetnih spojeva u hrani poput trans masnih kiselina. Općenito govoreći, visok unos pržene hrane u prehrani povezan je s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti srca i pretilosti.

Krumpirići pečeni u pećnici bolja su opcija od prženih krumpirića iz restorana ili polugotovih smrznutih krumpirića, ne samo zbog kontrole količine dodane soli, već i zbog gotovo trostruko nižeg udjela masti i kalorija.

Krumpirići pečeni u pećnici

Krumpirići pečeni u pećnici

Sastojci za 6 osoba: 1 kg krumpira, 3 žlice maslinova ulja, pola žličice soli.

Priprema: pećnicu zagrijati na 220˚C. Krumpire oguliti i narezati po želji, pa ih potopiti u vodu i ostaviti stajati do sat vremena. Zatim ih ocijediti i dobro osušiti. Dodati ulje i sol i sve dobro rukama izmiješati. Krumpire poredati na lim za pečenje u jednom sloju i peći oko 20 minuta, zatim ih nježno okrenuti na drugu stranu i peći dodatnih 20 do 25 minuta.

Nutritivne vrijednosti za 100 g:

Energija: 118 kcal

Masti: 4 g

Šećeri: 1 g

Proteini: 2 g

Sol: 0,3 g

Vlakna: 2 g

Pommes frites iz lanca restorana brze hrane

Pommes frites iz lanca restorana brze hrane

Nutritivne vrijednosti za 100 g:

Energija: 305 kcal

Masti: 15 g

Šećeri: 0,6 g

Proteini: 3 g

Sol: 0,6 g

Vlakna: 3 g


4 Burek – alternativa rekorderu prema udjelu soli
burek, primjer preslane hrane

Rekorder prema udjelu soli je burek koji zadovoljava 100 posto dnevnih potreba za soli. Umjesto bureka predlažemo da probate pripremiti ove brze i jednostavne paketiće gotove za pola sata.

Paketići punjeni šampinjonima, porilukom i kozjim sirom

Paketići punjeni šampinjonima, porilukom i kozjim sirom

Sastojci za 12 paketića: 6 listova za pite i savijače, 1 žlica maslinova ulja, 1 manji poriluk, 200 g šampinjona, 80 g kozjeg slanog zrelog sira, pola žličice soli, malo papra, 1 žličica svježeg timijana, 100 g otopljenog maslaca.

Priprema: šampinjone nasjeckati na tanke listiće, poriluk također sitno nasjeckati. Pećicu ugrijati na 190 °C. U tavi zagrijati ulje pa propirjati poriluk i šampinjone oko 10 minuta. Kada su šampinjoni i poriluk omekšali prebaciti ih u zdjelu i dodati razmrvljeni kozji sir, začiniti timijanom i paprom i promiješati. Uzeti jedan list pa ga premazati otopljenim maslacem, pa na njega staviti drugi list, također premazati maslacem i zatim treći list također premazati maslacem, razrezati listove na 6 komada i u sredinu svakog paketića staviti 1 i pol žlicu punjenja. Podići krajeve tijesta i zamotati ih te premazati maslacem. Peći oko 25 minuta.

Nutritivne vrijednosti za 4 paketića (250 g):

Energija: 625 kcal

Masti: 46 g

Proteini: 13 g

Sol: 2,5 g

Burek motani s mesom

Burek motani s mesom

Sastojci: pšenično brašno tip 550, voda, suncokretovo ulje, juneće meso, svinjsko meso, crveni luk, maslac, sol, mješavina začina s povrćem, papar, aditivi.

Nutritivne vrijednosti za 100 g:

Energija: 652 kcal

Masti: 31 g

Proteini: 24 g

Sol: 5 g


5 Nuggets – počastite se domaćim pohancima
domaći pohanci ili nuggetsi

Nuggetsi su omiljeni fast food, no, kao i prženi krumpirići pripremaju se prženjem u ulju na visokim temperaturama. Stoga predlažemo da zamijenite restoranske ili polugotove nuggetse i pohance domaćom zdravijom varijantom.

Nuggetsi, odnosno pohanci iz pećnice

Nuggetsi iz pećnice

Sastojci za 6 osoba: 500 g pilećih prsa, 120 g brašna, 2 žličice mljevene začinske paprike, pola žličice češnjaka u prahu, ¼ žličice luka u prahu, 1 žličica soli, pola žličice mljevenog papra, 2 jaja, 120 g krušnih mrvica, 1 žlica ulja.

Priprema: pećnicu zagrijati na 200 °C. Lim za pečenje staviti u pećnicu da se zagrije. U posudi razmutiti jaja. Krušne mrvice staviti u pliću posudu. Piletinu narezati na komade i staviti u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. U vrećicu dodati brašno i začine, vrećicu zatvoriti i sve dobro promućkati da se meso dobro obloži brašnom i začinima. Zatim komadiće mesa izvaditi iz vrećice, otresti višak brašna i ubaciti u zdjelu s jajima. Jedan po jedan komadić mesa vaditi iz posude s jajima, pažljivo obložiti krušnim mrvicama pritišćući ih. Kad su svi komadi panirani, izvaditi ugrijani lim iz pećnice, oprezno ga namastiti uljem, postaviti komade mesa i peći oko 10 minuta. Zatim meso okrenuti i peći još dodatnih 10ak minuta.

Nutritivne vrijednosti za 100 g:

Energija: 223 kcal

Masti: 5 g

Šećeri: 1 g

Proteini: 22 g

Sol: 1 g

Nuggets, panirani, pretprženi, brzo smrznuti proizvod od pilećih prsa

Nuggets, panirani, pretprženi, brzo smrznuti proizvod od pilećih prsa

Sastojci: meso pilećih prsa 52%, smjesa za paniranje (krušne mrvice, pšenično brašno, dekstroza, sol, kvasac), biljna ulja (suncokret, uljana repica, u promjenjivim udjelima), pšenično brašno, jaje, voda, sol, škrob, maltodekstrin.

Nutritivne vrijednosti za 100 g:

Energija: 221 kcal

Masti: 9 g

Šećeri: 1,3 g

Proteini: 13 g

Sol: 1,5 g


6 Sendviči – varijanta sa samo 0,3 grama soli
zdraviji sendviči

Kruh, prerađeno meso i konzervirano povrće najviše pridonose unosu soli u prehrani. Također, među različitim vrstama sireva, najviši udio soli ima sir u listićima, koji se koristi za tost sendviče. Sir u listićima sadrži jednaku količinu soli kao i slani feta sir.

Sendvič s avokadom, jajem, sirom i svježim krastavcem

Sendvič s avokadom, jajem, sirom i svježim krastavcem

Sastojci: raženi kruh, 80 g, tvrdo kuhano jaje, avokado, kriška polutvrdog sira trapista, svježi krastavac 30 g.

Nutritivne vrijednosti za 1 sendvič:

Energija: 118 kcal

Masti: 4 g

Šećeri: 1 g

Proteini: 2 g

Sol: 0,3 g

Vlakna: 2 g

Sendvič s pršutom, sirom u listićima, kiselim krastavcem i majonezom

Sendvič s pršutom, sirom u listićima, kiselim krastavcem i majonezom

Sastojci: bijeli kruh, 80 g, pršut, 30 g, 1 kriška sira u listićima, 1 žličica majoneze i 1 kiseli krastavac.

Nutritivne vrijednosti za 1 sendvič (170 g):

Energija: 360 kcal

Masti: 12 g

Šećeri: 6 g

Proteini: 20 g

Sol: 4 g

Vlakna: 3 g


7 Svjetska kuhinja – može i s manje soli
svjetska kuhinja

Udio soli u jelima kineskih restorana iznimno je visoka, a osim kuhinjske soli, drugi slani začini poput sojinog umaka doprinose velikom udjelu soli. S druge strane, u meksičkoj kuhinji uobičajena je upotreba jakih začina poput čilija, kumina, pimenta, klinčića, cimeta, muškatnog oraščića, sezama, biljnih začina i različitih vrsta paprike koji oplemenjuju jela bogatim okusima zbog čega nema potrebe za dodavanjem veće količine soli.

Meksičke vege tortilje/fajitas

Meksičke vege tortilje/fajitas

Sastojci za 6 osoba: 2 žlice maslinova ulja, 4 manje šarene paprike tanko narezane, 1 veći crveni luk tanko narezan, 1 konzerva graha (400 g), 2 žlice vode, 1 žlica mljevenog kumina, 1 žlica čilija u prahu, 2 žličice dimljene paprike, pola žličice soli, pola žličice mljevenog papra, 30 g svježeg peršinovog lista, 60 g soka od limete, 12 manjih tortilja, 50 g feta sira, 2 manja avokada.

Priprema: u tavi na ulju propirjati luk i papriku oko 12 minuta dok ne omekšaju. Umiješati grah, vodu, kumin, čili, papriku, sol i papar. Pirjati uz povremeno miješanje oko 4 minute. Maknuti s vatre i umiješati sok od limete i peršinov list. Na zagrijane tortilje dodati pirjano povrće, posuti razmrvljenim feta sirom i dodati avokado narezan na kriške i zamotati i poslužiti.

Nutritivne vrijednosti za 1 porciju (2 tortilje):

Energija: 439 kcal

Masti: 18 g

Šećeri: 6 g

Proteini: 13 g

Sol: 2,24 g

Vlakna: 9 g

Prženi rezanci u woku

Prženi rezanci u woku

Sastojci za 1 porciju: 80 g tjestenine po želji, 80 g piletine (file), 2 žlice sezamovog ulja, 2 žlice sojinog umaka, 50 g šampinjona, 50 g poriluka, 50 g mrkve, 50 g kupusa, 50 g luka.

Priprema: piletinu marinirati u žlici sojinog umaka s prstohvatom sode bikarbone i gustina. Na ulju popržiti komadiće mesa pa izvaditi iz woka i staviti sa strane. Zatim popržiti luk i češnjak, poriluk i mrkvu narezanu na trakice. Kad povrće omekša izvaditi ga i popržiti papriku. Zatim izvaditi papriku i popržiti gljive. Zatim u wok vratiti meso i sve povrće, dodati i kuhanu tjesteninu i narezani kupus i sve zaliti s malo vode u kojoj je otopljeno pola žličice gustina i 1 žlica sojinog umaka. Sve kratko pirjati da se prožme.

Nutritivne vrijednosti za 1 porciju:

Energija: 563 kcal

Masti: 10 g

Šećeri: 12 g

Proteini: 36 g

Sol: 5,5 g

Vlakna: 8 g


8 Usoljena riba – ključ je u umjerenosti
usoljena riba

U ribljim proizvodima sol se od pamtivijeka koristi kao konzervans jer sprječava rast mikroorganizama. Sitna plava riba poput inćuna izuzetno je nutritivno bogata namirnica, međutim, u slučaju slanih inćuna, zbog visokog udjela soli, slane inćune u prehrani treba koristiti kao začin koji oplemenjuje okuse kuhanih jela odnosno koristiti ih u manjim količinama. Dimljeni losos također je nutritivno bogata namirnica, no visokog udjela soli i ovu namirnicu valja konzumirati umjereno.

Dimljeni losos

Dimljeni losos

Sastojci: filet atlantskog lososa bez kože, sol.

Nutritivne vrijednosti u 100 g:

Energija: 181 kcal

Masti: 12 g

Šećeri: 0,2 g

Proteini: 15 g

Sol: 4,5 g

Slani inćuni, fileti u suncokretovom ulju

Slani inćuni, fileti u suncokretovom ulju

Sastojci: inćun, suncokretovo ulje, sol.

Nutritivne vrijednosti u 100 g:

Energija: 226 kcal

Masti: 13 g

Šećeri: 0 g

Proteini: 26 g

Sol: 13 g


ZA SAVJET O SVAKOM KONKRETNOM ZDRAVSTVENOM PROBLEMU OBRATITE SE IZRAVNO SVOJEM LIJEČNIKU ILI NADLEŽNOM ZDRAVSTVENOM RADNIKU. SANDOZ d.o.o. NE POSTAVLJA DIJAGNOZU NITI DAJE OSOBNE MEDICINSKE SAVJETE O BOLESTI I NAČINU LIJEČENJA.
MED-1-1-E/HR2501020309/2025-01-02

Pokrovitelj Specijala:

Sandoz

Podijelite članak:

Više iz Specijala

Više s Portala Zdravlje

Najnovije

Izabrali čitatelji

Naše rubrike