Trudnicu primalja treba pripremiti za trudnoću i porod, a ne sresti prvi put tek u rađaoni

Datum:

Kako su svjesne da su upravo primalje nezaobilazan dio koje najbolje mogu pripremiti trudnice za porod odlučile su osnovati udrugu Agape.  Udruga se posvetila edukaciji i pripremi žena za trudnoću, tijekom trudnoće i nakon poroda. Osim u Vinkovcima slična udruga vođena prvenstveno od primalja postoji tek u Puli i Čakovcu.

Strah od poroda

– Mi smo prilikom naših edukacija shvatili da u zemljama zapadne Europe sustav priprema trudnica za porod funkcionira sasvim drugačije i odlučile početi mijenjati stvari i u Hrvatskoj. Primalja treba biti što više uključena u pripremu žena za trudnoću, tijekom trudnoće i nakon poroda. Danas žene više nisu kao prije 20 ili 30 godina i one se žele pripremit za trudnoću, ali i za porod i roditeljstvo. Ono što smo primijetili je da je u Hrvatskoj strah od poroda prisutan kod žena u puno većoj mjeri nego na zapadu. Kod nas žene ne doživljavaju porod kao moć žene koja sada postaje majka već kao strašno iskustvo koje treba izdržati i preživjeti. No, kod poroda samo treba slušati svoje tijelo, objašnjava nam prvostupnica primaljstva Mirjana Mate Ello iz udruge Agape.

Certifikati i radionice

Udruga kako bi osnažila žene u njihovoj novoj ulozi provodi brojne radionice. Voditeljice imaju certifikat za prenatalnu i postnatalnu jogu te certifikat za provođenje Spinning babies pripreme za porod.

– Spinning Babies je fiziološki pristup pripremi i skrbi za porod. Tijekom poroda, bebe se spuštaju kroz zdjelicu okrećući se kako bi uklopile svaku krivulju u prolazu. Dječji okreti su “rotacija fetusa”. Ako se rotacija fetusa može olakšati porod je svima lakši. Ovu edukaciju u Hrvatskoj osim nas ima samo još jedna dula, a mi smo edukaciju završili u Austriji, kaže Mirjana Mate Ello.

Udruga je svoj rad predstavila i na 6. Hrvatskom kongresu o reprodukcijskom zdravlju, planiranju obitelji, kontracepciji i IVF-u koji je organiziran u Šibeniku.
Kako ističu u Hrvatskom društvu za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju i ovaj put odabrane su najaktualnije stručne teme te vrhunski predavači.
– Komentari na rad naše udruge su jako dobri. No, prepoznala nas je i zajednica. Kada smo počele raditi 2018. u iznajmljenom prostoru imale smo tek osam trudnica. Do danas smo dobile prostore od grada Vinkovaca koji je prepoznao važnost našeg rada, kaže Mirjana Mate Ello.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...