Ministarstvo najavilo plan usavršavanja mladih liječnika

Datum:

Ministarstvo zdravstva razmatra, u sklopu reformskih mjera, izradu Nacionalnog programa osnaživanja i usavršavanja mladih liječnika. Naime, pripravništvo za liječnike, kao i medicinske sestre, ukinuto je 2013. godine.
Niz je kritika sindikata, liječničkih udruga, ali i samih studenata da su mladi liječnici bez mentora prepušteni sami sebi. Ministar Vili Beroš najavio je uvođenje jednogodišnje edukacije pod mentorstvom, nakon završenog Medicinskog fakulteta.
Omogućavanjem boljih uvjeta rada za mlade liječnike nastoji se zaustaviti njihov odlazak iz Hrvatske.
Beroš pojašnjava da bi se uveo jednogodišnji program pod mentorstvom. U obiteljskoj i hitnoj medicini, javnom zdravstvu ili kombinacija programa, po vlastitom izboru. Mladi liječnici tako bi imali priliku steći širu sliku zdravstvenog sustava u suradnji s mentorom. Od pregleda, dijagnostike, trijažiranja do liječenja različitih profila pacijenata.
Prijedlog je, kaže, potaknut komentarima i prijedlozima studenata medicine završnih godina, kao i iskustvima liječnika.

Upravljanje ljudskim resursima

Dodatna prednost jednogodišnjeg Nacionalnog programa Ministarstvo zdravstva najavljuje kao posebno bodovanje za dobivanje specijalizacije. Ovisno o vrsti programa koji je mladi liječnik prošao. Edukacije koje prolazi kroz program neće ići na teret liječnika.
Ministar Beroš ističe da se reformom planiraju značajne promjene u upravljanju ljudskim resursima. I to od početne faze odnosno samog ulaska mladih liječnika u sustav. U planu su i dodatna unapređenja radno-pravnog statusa liječnika. To uključuje određivanje koeficijenata. Onih vezanih uz specijaliste i uže specijaliste. Isto tako, izjednačavanje visine koeficijenta specijalista u bolnici i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
– Na našoj listi prioriteta je i uređenje regulative rada između javnog i privatnog sustava. I novi model upravljanja ljudskim resursima, naglašava Beroš. Navodi da je u tijeku proces izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. One uz primarnu zdravstvenu zaštitu, obuhvaćaju cijeli zdravstveni sustav. U skorašnje vrijeme očekuje se upućivanje u javnu raspravu. U usvajanje se najavljuje do kraja godine.
Prijedlog unapređenja upravljanja ljudskim resursima u zdravstvu kroz spomenuti Nacionalni program podržali su i dekani medicinskih fakulteta. U Zagrebu i Osijeku, Slavko Orešković i Ivica Mihaljević.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...