fbpx
back to top
NaslovnaZdravstvena pismenostSpecijal Sol i ŠećerSvaka vrsta soli može opteretiti bubrege
Bijela, ružičasta, pahuljasta, nejodirana...

Svaka vrsta soli može opteretiti bubrege

Vrsta soli koju odaberemo ovisi o preferencijama i zdravstvenom stanju, no svaka može opteretiti bubrege ukoliko pretjerujemo s količinom. Pročitajte i kakve zamjene za sol postoje, ali i zašto se o njima morate konzultirati s liječnikom.


Na svijetu postoje brojne vrste soli, a razlikuju se prema porijeklu, sastavu, stupnju rafinacije, boji, izgledu kristala i gastronomskim odlikama. No valja naglasiti da su razlike među vrstama soli sitne, jer sve su vrste soli prema definiciji proizvodi kristalizacije koji se sastoje od minimalno 97% natrijevog klorida. Sol koja se koristi u kućanstvu naziva se kuhinjska sol.

Različite vrste soli; specijal o soli i šećeru rubrike Zdravstvena pismenost
Najpopularnija vrsta soli kod nas je morska sol, no u prehrani je sve zastupljenija i himalajska sol.

  Kamena sol Morska sol Himalajska sol Cvijet soli
Porije­klo / dobiva­nje Rudnici soli Isparavanjem morske vode u plitkim bazenima Rudnici u regiji Punjab (Pandžab) u Pakistanu u podnožju Himalaje Ručno sakupljena sol iz plitkih bazena s morskom vodom
Rafi­nacija Rafinirana Najčešće nerafinirana Nerafinirana Nerafinirana
Sa­stav Sadrži jod i aditive Uz natrijev klorid sadrži i minerale u tragovima, može biti jodirana i nejodirana Uz natrijev klorid sadrži i minerale u tragovima, nejodirana Nejodirana
Bo­ja Bijela Bijela, siva ili ružičasta Nježno ružičasta Bijela
Iz­gled krista­la Sitni kristalići jednake veličine Kristali različitih veličina Veliki kristali Kristali fine teksture koji se lome pod prstima
Upotre­ba u gastro­nomiji Za začinjava­nje jela tijekom i nakon kuhanja Za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja Za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja Brzo se otapa, nježnog je okusa i dodaje se neposredno prije posluživanja jela
Kamena sol
PORIJEKLO/DOBIVANJE: rudnici soli
RAFINACIJA: rafinirana
SASTAV: sadrži jod i aditive
BOJA: bijela
IZGLED KRISTALA: sitni kristalići jednake veličine
UPOTREBA U GASTRONOMIJI: za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja
Morska sol
PORIJEKLO/DOBIVANJE: isparavanjem morske vode u plitkim bazenima
RAFINACIJA: najčešće nerafinirana
SASTAV: uz natrijev klorid sadrži i minerale u tragovima, može biti jodirana i nejodirana
BOJA: bijela
IZGLED KRISTALA: kristali različitih veličina
UPOTREBA U GASTRONOMIJI: za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja
Himalajska sol
PORIJEKLO/DOBIVANJE: rudnici u regiji Punjab (Pandžab) u Pakistanu u podnožju Himalaje
RAFINACIJA: nerafinirana
SASTAV: Uz natrijev klorid sadrži i minerale u tragovima, nejodirana
BOJA: nježno ružičasta
IZGLED KRISTALA: veliki kristali
UPOTREBA U GASTRONOMIJI: za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja
Cvijet soli
PORIJEKLO/DOBIVANJE: ručno sakupljena sol iz plitkih bazena s morskom vodom
RAFINACIJA: nerafinirana
SASTAV: nejodirana
BOJA: bijela
IZGLED KRISTALA: kristali fine teksture koji se lome pod prstima
UPOTREBA U GASTRONOMIJI: brzo se otapa, nježnog je okusa i dodaje se neposredno prije posluživanja jela

Manje poznate vrste soli u svijetu

Keltska sol je morska sol koja se proizvodi u priobalnim dijelovima Francuske. Sivkastu boju daju joj glina i minerali i elementi u tragovima. Nerafinirana je i vlažna.

Perzijska plava sol rijetka je vrsta soli koja se sakuplja iz slanog jezera u Iranu. Plavu nijansu duguje udjelu minerala silvita.

Perzijska plava sol; specijal o soli i šećeru rubrike Zdravstvena pismenost
Perzijska plava sol atraktivnog je izgleda.

Vikinška sol vrsta je dimljene soli, a proizvodi se prema drevnoj vikinškoj recepturi sušenja soli iznad vatre.

Bambusova sol vrsta je morske soli koja se peče u tubama od bambusa na vrlo visokim temperaturama. Iznimno je slana i sitna je poput šećera u prahu.

Crna havajska sol; specijal o soli i šećeru rubrike Zdravstvena pismenost
Havajska sol može poprimiti crvenu ili crnu boju.

Havajska sol dolazi u nekoliko nijansi. Radi se o mješavinama morske soli s vulkanskom glinenom prašinom zbog čega sol poprima crvenu boju ili mješavini soli i aktivnog ugljena zbog čega sol poprima crnu boju.

Sol kala namak naziva se još i crna sol, a radi se o kamenoj soli iz rudnika na području Himalaje. Popularan je začin u indijskoj kuhinji, a zbog specifičnog mirisa po kuhanim jajima često se dodaje u veganska jela.

Indijska sol kala namak; specijal o soli i šećeru rubrike Zdravstvena pismenost
Indijska sol kala namak specifičnog je okusa, oblika i boje.


Važnost jodirane soli

U prošlosti su bolesti uzrokovane nedostatkom joda u prehrani bile česte zbog čega se počelo s dodavanjem joda u sol. Sol je najpogodniji sastojak za jodiranje jer se koristi u svim društvenim slojevima i može osigurati dovoljan unos joda na dnevnoj bazi. Jodiranje soli u Hrvatskoj provodi se od 1953. godine. Najpoznatija bolest koju uzrokuje manjak joda je gušavost, a mogu se javiti i poremećaji poput mentalne retardacije, problema s probavom i zdravljem štitnjače i kože. Najugroženija skupina su trudnice jer pomanjkanje joda kod majke negativno utječe na rast i razvoj fetusa.

Sol se jodira zbog sprečavanja nedostatka joda u organizmu, a najugroženija skupina su trudnice; specijal o soli i šećeru rubrike Zdravstvena pismenost
Jod koji se dodaje u sol za prehranu važan je za zdravi razvoj djeteta.


Znate li što je košer sol?

Izraz košer sol postao je uobičajen u SAD-u i odnosi se na upotrebu soli u židovskoj vjerskoj praksi suhog salamurenja mesa, a ne nužno na sol koja se proizvodi prema bilo kakvim vjerskim smjernicama. Karakteristike košer soli su da se dobiva iz rudnika soli i da je pročišćena zbog čega u svom sastavu sadrži gotovo isključivo natrijev klorid, a najčešće ne sadrži ni jod ni aditive poput tvari protiv zgrušnjavanja.


Različiti oblici soli

Različiti oblici soli; specijal o soli i šećeru rubrike Zdravstvena pismenost
Sol dolazi u različitim oblicima, ali i bojama.

Fina sol

Sitna sol

Krupna sol

Piramidasta ili
pahuljasta sol

Dimljena sol


Zamjene za sol

Zamjene za sol su proizvodi koji sadrže manje natrija od kuhinjske soli. U ovim se proizvodima dio natrija zamjenjuje kalijem ili drugim mineralima. Primjer zamjene za sol je mješavina mineralnih soli koja sadrži natrijev klorid, kalijev klorid i kalijev magnezij citrat. Visoki krvni tlak najčešći je uzrok smrtnosti koji se može spriječiti, a budući da prekomjeran unos natrija doprinosi visokom krvnom tlaku, zamjene za sol mogu pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka. Međutim, zamjene za sol s kalijem mogu uzrokovati porast razine kalija u organizmu i probleme s brzinom i ritmom otkucaja srca poglavito kod osoba s bolestima bubrega.


Literatura: MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 19. (3.), 216-222., Toxics. 2023;11(8):705., Heliyon, 2023, e23847, ISSN 2405-8440. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 21. (2.), 198-205., Cochrane Database of Systematic Reviews 2022, Issue 8. Art. No.: CD015207.
ZA SAVJET O SVAKOM KONKRETNOM ZDRAVSTVENOM PROBLEMU OBRATITE SE IZRAVNO SVOJEM LIJEČNIKU ILI NADLEŽNOM ZDRAVSTVENOM RADNIKU. SANDOZ d.o.o. NE POSTAVLJA DIJAGNOZU NITI DAJE OSOBNE MEDICINSKE SAVJETE O BOLESTI I NAČINU LIJEČENJA.

Pokrovitelj Specijala:

Sandoz

Podijelite članak:

Više iz Specijala

Više s Portala Zdravlje

Najnovije

Izabrali čitatelji

Naše rubrike