Na svijetu postoje brojne vrste soli, a razlikuju se prema porijeklu, sastavu, stupnju rafinacije, boji, izgledu kristala i gastronomskim odlikama. No valja naglasiti da su razlike među vrstama soli sitne, jer sve su vrste soli prema definiciji proizvodi kristalizacije koji se sastoje od minimalno 97% natrijevog klorida. Sol koja se koristi u kućanstvu naziva se kuhinjska sol.
Kamena sol | Morska sol | Himalajska sol | Cvijet soli | |
---|---|---|---|---|
Porijeklo / dobivanje | Rudnici soli | Isparavanjem morske vode u plitkim bazenima | Rudnici u regiji Punjab (Pandžab) u Pakistanu u podnožju Himalaje | Ručno sakupljena sol iz plitkih bazena s morskom vodom |
Rafinacija | Rafinirana | Najčešće nerafinirana | Nerafinirana | Nerafinirana |
Sastav | Sadrži jod i aditive | Uz natrijev klorid sadrži i minerale u tragovima, može biti jodirana i nejodirana | Uz natrijev klorid sadrži i minerale u tragovima, nejodirana | Nejodirana |
Boja | Bijela | Bijela, siva ili ružičasta | Nježno ružičasta | Bijela |
Izgled kristala | Sitni kristalići jednake veličine | Kristali različitih veličina | Veliki kristali | Kristali fine teksture koji se lome pod prstima |
Upotreba u gastronomiji | Za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja | Za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja | Za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja | Brzo se otapa, nježnog je okusa i dodaje se neposredno prije posluživanja jela |
Kamena sol |
---|
PORIJEKLO/DOBIVANJE: rudnici soli |
RAFINACIJA: rafinirana |
SASTAV: sadrži jod i aditive |
BOJA: bijela |
IZGLED KRISTALA: sitni kristalići jednake veličine |
UPOTREBA U GASTRONOMIJI: za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja |
Morska sol |
PORIJEKLO/DOBIVANJE: isparavanjem morske vode u plitkim bazenima |
RAFINACIJA: najčešće nerafinirana |
SASTAV: uz natrijev klorid sadrži i minerale u tragovima, može biti jodirana i nejodirana |
BOJA: bijela |
IZGLED KRISTALA: kristali različitih veličina |
UPOTREBA U GASTRONOMIJI: za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja |
Himalajska sol |
PORIJEKLO/DOBIVANJE: rudnici u regiji Punjab (Pandžab) u Pakistanu u podnožju Himalaje |
RAFINACIJA: nerafinirana |
SASTAV: Uz natrijev klorid sadrži i minerale u tragovima, nejodirana |
BOJA: nježno ružičasta |
IZGLED KRISTALA: veliki kristali |
UPOTREBA U GASTRONOMIJI: za začinjavanje jela tijekom i nakon kuhanja |
Cvijet soli |
PORIJEKLO/DOBIVANJE: ručno sakupljena sol iz plitkih bazena s morskom vodom |
RAFINACIJA: nerafinirana |
SASTAV: nejodirana |
BOJA: bijela |
IZGLED KRISTALA: kristali fine teksture koji se lome pod prstima |
UPOTREBA U GASTRONOMIJI: brzo se otapa, nježnog je okusa i dodaje se neposredno prije posluživanja jela |
Manje poznate vrste soli u svijetu
Keltska sol je morska sol koja se proizvodi u priobalnim dijelovima Francuske. Sivkastu boju daju joj glina i minerali i elementi u tragovima. Nerafinirana je i vlažna.
Perzijska plava sol rijetka je vrsta soli koja se sakuplja iz slanog jezera u Iranu. Plavu nijansu duguje udjelu minerala silvita.
Vikinška sol vrsta je dimljene soli, a proizvodi se prema drevnoj vikinškoj recepturi sušenja soli iznad vatre.
Bambusova sol vrsta je morske soli koja se peče u tubama od bambusa na vrlo visokim temperaturama. Iznimno je slana i sitna je poput šećera u prahu.
Havajska sol dolazi u nekoliko nijansi. Radi se o mješavinama morske soli s vulkanskom glinenom prašinom zbog čega sol poprima crvenu boju ili mješavini soli i aktivnog ugljena zbog čega sol poprima crnu boju.
Sol kala namak naziva se još i crna sol, a radi se o kamenoj soli iz rudnika na području Himalaje. Popularan je začin u indijskoj kuhinji, a zbog specifičnog mirisa po kuhanim jajima često se dodaje u veganska jela.
Važnost jodirane soli
U prošlosti su bolesti uzrokovane nedostatkom joda u prehrani bile česte zbog čega se počelo s dodavanjem joda u sol. Sol je najpogodniji sastojak za jodiranje jer se koristi u svim društvenim slojevima i može osigurati dovoljan unos joda na dnevnoj bazi. Jodiranje soli u Hrvatskoj provodi se od 1953. godine. Najpoznatija bolest koju uzrokuje manjak joda je gušavost, a mogu se javiti i poremećaji poput mentalne retardacije, problema s probavom i zdravljem štitnjače i kože. Najugroženija skupina su trudnice jer pomanjkanje joda kod majke negativno utječe na rast i razvoj fetusa.
Znate li što je košer sol?
Izraz košer sol postao je uobičajen u SAD-u i odnosi se na upotrebu soli u židovskoj vjerskoj praksi suhog salamurenja mesa, a ne nužno na sol koja se proizvodi prema bilo kakvim vjerskim smjernicama. Karakteristike košer soli su da se dobiva iz rudnika soli i da je pročišćena zbog čega u svom sastavu sadrži gotovo isključivo natrijev klorid, a najčešće ne sadrži ni jod ni aditive poput tvari protiv zgrušnjavanja.
Različiti oblici soli
Fina sol |
Sitna sol |
Krupna sol |
Piramidasta ili |
Dimljena sol |
Zamjene za sol
Zamjene za sol su proizvodi koji sadrže manje natrija od kuhinjske soli. U ovim se proizvodima dio natrija zamjenjuje kalijem ili drugim mineralima. Primjer zamjene za sol je mješavina mineralnih soli koja sadrži natrijev klorid, kalijev klorid i kalijev magnezij citrat. Visoki krvni tlak najčešći je uzrok smrtnosti koji se može spriječiti, a budući da prekomjeran unos natrija doprinosi visokom krvnom tlaku, zamjene za sol mogu pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka. Međutim, zamjene za sol s kalijem mogu uzrokovati porast razine kalija u organizmu i probleme s brzinom i ritmom otkucaja srca poglavito kod osoba s bolestima bubrega.