fbpx
AktualnoDubrovačka bolnica raspisala 43 specijalizacije

Dubrovačka bolnica raspisala 43 specijalizacije

Opća bolnica Dubrovnik u kolovozu je raspisala čak 43 specijalizacije i uže specijalizacije iz različitih grana medicine. Dio je to petogodišnjeg plana rasta i razvoja ove bolnice za koju je u tijeku odobrenje za još nekoliko specijalizacija. Do sada je za natječaje iskazan značajan interes, posebno liječnika koji su upravo diplomirali i žele se vratiti u Dubrovnik. Stoga su opravdana očekivanja popunjavanja velike većine raspisanih mjesta za specijalizante i subspecijalizante.

Jedan liječnik hitne

Dubrovačka bolnica ima samo jednog specijalista iz hitne medicine koji je ujedno i voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, doktora Marka Marinovića. Novim natječajem očekuju dobiti još jednog specijalizanta.
– Nažalost interes za tu konkretnu specijalizaciju, kao i za anesteziologiju i medicinsku biokemiju vrlo je mali ili ga nema, pa je specijalizacija raspisana zbog naših potreba, a u buduće će ih biti odobreno još. To je jedan od najvažnijih odjela OB Dubrovnik jer se veliki dio pacijenata hospitalizira upravo preko Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. To je ogledalo bolnice i odjel je na kojem ne smije biti greške i treba se brzo reagirati. Dobar dio pacijenata koji dolazi na hitni prijem su i životno ugroženi pa nam je posebno važna organizacija rada na tom odjelu. Našem voditelju odjela tijekom radnih sati do 15.30 na raspolaganju je nekoliko specijalizanata. U 24-satnom dežurstvu uz sve bolničke specijaliste dežurno je i dvoje specijalizanata. Ovisno o težini kliničke slike i trijažnoj procjeni angažira se liječnik specijalist, a izuzetak su odjeli s kojih liječnici dolaze po pozivu budući su u pripravnosti. Radi se o odjelima neurokirurgije i urologije – govori ravnatelj OB Dubrovnik, izv.prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić.

Situacija na infektologiji

Situacija nije značajno bolja ni na Odjelu za infektologiju i dermatovenerologiju. Uz voditelja Odjela, specijalista infektologije dr. Stjepana Đuričića, na odjelu su samo još dvije infektologinje, a prim.dr.sc. Ljiljana Betica Radić ujedno je i subspecijalist pedijatrijske infektologije. Dvoje je liječnika specijalizanata infektologije pa bi nakon posljednjeg raspisanog natječaja OB Dubrovnik trebala imati četvero specijalizanata iz tog područja medicine. Preostalih troje liječnika na odjelu specijalisti su dermatologije i venerologije koja ima i jednog specijalizanta.
Odjel ginekologije i opstetricije ima pet specijalista i četvero specijalizanata, a za taj su odjel raspisane još četiri subspecijalizacije. Odjel patologije i citologije ima četvero specijalista patologije (dvoje su i specijalisti sudske medicine) i dvije specijalistice citologije, a raspisanim natječajem očekuju još troje specijalizanata.
Manjak liječnika evidentan je i na Odjelu anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine. Uz dvoje specijalizanata i 10 specijalista, posljednjim natječajem trebali bi dobiti još dva specijalizanata.
– Najveće su potrebe upravo na odjelu anesteziologije i radiologije. To su ranžirni, distribucijski odjeli. Bez dobre anesteziologije nema adekvatne skrbi najugroženijih pacijenata i operativnog liječenja. S druge strane, u većini slučajeva radiologija je preduvjet za sve ostalo što će se događati s pacijentom kada dođe u bolnicu. Zbog toga bih osobno volio da se mladi liječnici više zainteresiraju za specijalizacije iz anesteziologije i intenzivnog liječenja i radiologije.
Odjel kardiologije ima šest specijalista i jednu specijalizanticu, a novim natječajem trebao bi dobiti još dvoje zaposlenih. To je jedan od brzorastućih odjela dubrovačke bolnice koji gotovo na dnevnoj bazi ima i veliki broj gostujućih liječnika subspecijalista.

Razvoj kardiologije

– Dogodilo se da je kardiologija dobila novu opremu, dvojica kolega bili su na specijalizaciji i oni su interventni kardiolozi, a na specijalizaciji nam je i mlada perspektivna kolegica. To je definitivno odjel koji ima budućnost. Posljednje dvije godine od smanjenja pandemije imamo gotovo na dnevnoj razini stručnjake više akademske razine, docente ili profesore iz Zagreba ili Rijeke pa naši sugrađani kardiološki pacijenti u ovom trenutku imaju najveću kardiološku skrb koju jedna opća bolnica uopće može pružiti. Prošle godine imali smo više od 400 intervencija – koronarografija, implantacija trajnih ili privremenih elektrostimulatora srca. Mjesečno imamo kardijalnog kirurga kojima se predstavljaju pacijenti koji imaju indikacije za operativno liječenje…

Možemo reći da je to struka koja se razvila iz potrebe, gdje smo kao Uprava bolnice to prepoznali i dali svu moguću financijsku pomoć u smislu nabavke novih uređaja za koronarografiju, planirane nabave novog ultrazvuka, nove krevete za koronarnu jedinicu, sustave nadzora koji su montirani ili u dolasku. Naši pacijenti koji imaju srčane probleme, infarkt miokarda ili neka druga stanja ne smiju i ne mogu čekati. Osim malog broja specifičnih stanja, svi pacijenti s kardiološkim problemima zbrinjavaju se u našoj ustanovi – zaključuje izv.prof.prim. Bekić.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike