fbpx
AktualnoCijepljenje u bolnici za ljude koji su imali anafilaksu?

Cijepljenje u bolnici za ljude koji su imali anafilaksu?

Dok se u praksi lutalo, od Njemačke i Italije, pa i Velika Britanija zaustavila je cijepljenje starijih od 60 ili 64 godine AstraZeneca cjepivom, i kod nas se slično događalo prije nego što su relevantna svjetska, EU i nacionalna regulatorna tijela odlučila suprotno. Strukovni odbor u kojem su obiteljski liječnici i epidemiolozi, kaže nam njegov član dr. Leonard Bressan predsjednik Podružnice KOHOM-a za Primorsko-goransku županiju, baš od epidemiologa imao je preporuke da starije od 60 godina ne cijepi AstraZeneca cjepivom.

Taj strukovni odbor surađuje sa Stožerom civilne zaštite PGŽ-a. Predsjednica KOHOM-a, dr. Nataša Ban Toskić, kaže nam kako su dvojbe tamo gdje ih je bilo, razriješene nakon što su sva stručna društva, regulatorna nacionalna, europska i međunarodna poput SZO-a, objavile da je cijepljenje AstraZeneca cjepivom u redu i za starije od 64 godine. KOHOM ne može mijenjati takve smjernice, a praksa će vjerojatno tek odgovoriti na pitanje što s pacijentima koji su nekada imali anafilaktičku reakciju, koja je, kao što znamo opasna po život. Dr. Bressan kaže tek da će po sadašnjim uputama ljudi biti cijepljeni na punktovima, u Rijeci na primjer, na 3, u Gorskom kotaru na 5 i otocima 5, gdje će ostati 15 minuta nakon cijepljenja da se pričeka ako se i razvije neka od reakcija.

Dr. Ban Toskić smatra da bi pacijente s prethodno preživljenom anafilaksom zapravo trebalo cijepiti u bolničkim uvjetima, ali za sada još jedinstvenih preporuka o tome nema. 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike