fbpx
AktualnoU tri bolnice nema pratnje na porodu, u ostalima uz covid potvrdu ili negativan test

U tri bolnice nema pratnje na porodu, u ostalima uz covid potvrdu ili negativan test

Tako u KBC-u Osijek  nude mogućnost pratnje oca, ali uz određene uvjete.
– Pratnja mora imati covid putovnicu, odnosno dokaz da je ili preboljela COVID–19 ili primila obje doze cjepiva. U slučaju da nema ovakav dokaz, neophodan je negativan test na COVID-19 i to ne stariji od 48 sati. Uz to je neophodno imati i položen tečaj za trudnice i osobe u pratnji koji su vrijedili i prije pandemije. Mi u KBC-u zbog cjelokupne situacije nismo u mogućnosti održavati ove tečajeve, ali ih je moguće položiti u Domu zdravlja Osječko – baranjske županije ili online preko udruge Roda, objašnjava doc.dr.sc. Andrijana Muller, predstojnica Klinike za ginekologiju KBC-a Osijek

No, ovaj se tečaj zbog epidemiološke situacije pod posebnim uvjetima provodi i u Domu zdravlja Osječko – baranjske županije.

– Mi smo prije održavali tečajeve za skupine od 20 polaznika, a sada radimo za dvije grupe po tek 10 ljudi. No, slijedeći tečaj će biti tek poslije Nove  godine i bit će ga moguće polagati tuz predočenje covid putovnice, naglašava glavna sestra Doma zdravlja OBŽ Dragica Pavlović.

Znatno jednostavnija situacija je u Memorijalnoj bolnici Vukovar.

– Kod nas se i trudnica i njezina pratnja testiraju po dolasku i ako je pratnja negativna može nazočiti porodu tako da nam nikakva druga potvrda ne treba. Također nije potreban niti tečaj za trudnice, već prije termina poroda osoba koja planira biti u pratnji samo treba obaviti informativni razgovor na odjelu gdje ju se informira o tome kako može pružiti podršku rodilji tijekom poroda, objašnjava dr. Renato Šumski, voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju u vukovarskoj bolnici.

Jedna od samo tri bolnice u Hrvatskoj u kojoj u ovome trenutku nije moguća pratnja pri porodu je OŽB Našice i to zato što je ova bolnica ponovno dobila status covid bolnice.

– Mi imamo čak 40 kreveta za covid pacijente i kapacitete smo podredili pacijentima oboljelima od korona virusa. Problem je što naša rađaona ima pet ležajeva, ali oni nisu ograđeni jedan od drugoga, već su sve rodilje u istoj sobi. No, mi većinom nemamo odjednom pet trudnica i obično je tu tek jedna, pa partner može boraviti uz nju. Kako trenutačno uopće nije moguć ulazak u bolnicu za osobe koje nisu pacijenti, nije moguća niti nazočnost u rađaoni uz trudnice i medicinsko osoblje, objašnjava ravnatelj našičke bolnice dr. Hrvoje Šimić.

Inače, u svim hrvatskim bolnicama napominju kako je riječ o situaciji koja se neprestano mijenja i uvjetovana je epidemiološkim mjerama.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike