Dobroćudne izrasline na dojci treba redovito kontrolirati, dr. Nino Vidas objašnjava detalje
Dr. Nino Vidas, Foto: Privatna arhiva

Izrasline na dojci ne moraju biti zloćudne, no, i kad su dobroćudne treba ih redovito kontrolirati. Ipak, mnoge se žene odlučuju na operaciju radije nego da stalno prate stanje.

O kirurgiji fibroadenoma razgovaramo s plastičnim kirurgom, dr. Ninom Vidasom iz Rijeke.

Što su fibroadenomi?

– Fibroadenomi su dobroćudni tumori, Mogu biti vrlo mali, manji od centimetra ali mogu narasti i do 5 centimetara. Javljaju se i u mladenačkoj dobi kada znaju rasti do velikih. Premda je kod žena relativno visoka svijest o bolestima dojke, napipaju li kvržicu ili ju otkrije neki od uobičajenih dijagnostičkih pregleda dojke, djevojkama i ženama nikad nije ugodno. I sama žena, a posebno kirurg opipom će katkad naići na kvržicu. Ona je pomična, ako je manja i smještena površnije ili u manjoj dojci, izgledat će kao pomična kuglica, no, dublje u strukturi dojke, katkad će ostati neotkrivena tek do pregleda. Fibroadenom je dobroćudni tumor dojke, nastaje s raznim varijacijama od žljezdanog i vezivnog tkiva dojke, a može se zbog hormonalnog utjecaja povećavati za vrijeme menstruacije i za vrijeme trudnoće.

Treba li strahovati od fibroadenoma?

– Nema razloga za strah kada se otkrije fibroadenom, ali katkad se zbog njegovog položaja, veličine ili jer ne žele biti podložne stalnim kontrolama, mnoge žene odlučuju za njegovo kirurško otklanjanje. Ono obično nije nužno, ali je nužno praćenje fibroadenoma danas dostupnim dijagnostičkim metodama: ultrazvukom u mlađoj dobi, mamografijom kasnije, te danas vrlo raširenom pretragom koja dijagnostički dobro oslikava strukture dojke, magnetskom rezonancijom koja se stoga sve češće i koristi.

Kakva je priprema za zahvat?

– Zbog sigurnosti u dijagnostici, katkada se koristi metoda punkcijskog uzimanja uzorka da bi se analizirale stanice nastale tvorbe što dobro rade dijagnostičari dojke. No, da bi sigurnost otklanjanja bila visoka a zahvat manji i tvorba dostupna s malim rezom bez velikih oštećenja tkiva dijagnostičari, radiolozi, najprije obave stereotaksiju. Riječ je o postupku kojim se jednom iglom na čijem je kraju neka vrsta malog sidra, vrlo tankim koncem žice obilježe rubovi fibroadenoma. Procedura se izvodi pod vodstvom ultrazvuka kako bi se obuhvatio fibroadenom i tako markiran lakše odstranio. Kirurški zahvat uklanjanja fibroadenoma nakon njegova označavanja potom je jednostavniji, izvodi se u lokalnoj anesteziji. Ide se putem koji je obilježila žica i tumor se vadi u cijelosti. Nema velikog reza, čak ni kada se fibroadenom nalazi duboko unutar dojke, pa i ako je dojka velika. Rana vrlo brzo zarasta, oporavak je brz i, naravno, sve se to obavlja po estetskim standardima kako ništa kasnije ne bi narušilo lijep izgled dojki, i ožiljka koji neće biti vidljiv.

Pri operaciji uzorak se šalje na patološku analizu?

– Kod žena koje žele kirurški odstraniti fibroadenom, izvađeno tkivo šaljemo na patohistološku dijagnostiku čiji se rezultati dobiju za dva do tri jedna. Upravo zbog stereotaksije u kirurškom odstranjenju fibroadenoma moguća je visoka preciznost, minimalan zahvat i brz oporavak. Često je za odluku o kirurškom rješenju za fibroadenome ženama važna veličina, kada je tvorba velika, ili pogotovo u slučaju kada dalje raste, kada postaje bolna, kada njezina veličina u odnosu na cijelu dojku postaje velika, U dogovoru s liječnikom tada se umjesto stalnog dijagnostičkog praćenja, žene često odlučuju za odstranjenje kirurškom metodom.

Koja specifična dijagnostika prethodi zahvatu?

– Općenito zahvati na dojci česti su i traženi. Bez obzira kakav je zahvat na dojci, osobno uvijek tražim svjež nalaz radiologa, bilo da je u pitanju ultrazvuk ili mamografija, ili magnetska rezonancija, da bismo precizno utvrdili zdravlje dojke, i znali s čim imamo posla.

Može li se zahvat nazvati rutinskim?

– Nema rutinskih operacija, baš svaka je slučaj za sebe. Brojni zahvati na dojkama, ne samo zbog fibroadenoma, nego i korektivni zahvati na dojkama, danas se izvode vrlo često, premda nikad ne volim reći – i rutinski. Nema rutinskog zahvata jer je svaka osoba, u ovom slučaju svaka žena slučaj za sebe. Svaka je žena drugačija, svaka je dojka drugačija, svaki slučaj traži precizno razjašnjavanje mogućeg i očekivanog rezultata, tehnike kojom ćemo do toga doći i personaliziran pristup. Ne postoje dva jednaka kirurška zahvata kao što ne postoje dva jednaka pacijenta, a kad je riječ o kirurgiji dojke treba imati na umu da ni obje dojke najčešće nisu jednake. O tome posebno treba voditi računa u kirurgiji dojke kada i u rezultatu jedna dojka treba biti jednaka drugoj, i u tom smislu vještina i iskustvo operatera imaju svoju ulogu jer dok su primjerice, silikonski umetci proizvedeni odličnom tehnologijom, ali tipizirani, kirurg ne radi tipizirano nego je svaka operacija novi rezultat i rezultat dogovora kirurga i pacijentice.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments