Sustav zaštite prava pacijenata u RH nije organiziran, najveći problem nedostupno zdravstvo

Datum:

Studija objavljena u BMC Medical Ethics pokazuje kako u RH postoji više službenih načina za pritužbe pacijenata o ugrožavanju i kršenju njihovih prava, ali je službena informacija dostupna za manje od polovine administrativnih jedinica u zemlji odnosno županija. Morali su analizirati, također, i podatke iz 2017. – 2018. godine budući da noviji ne postoje, a prema ovima ispada da pacijenti u više od pola države nisu uložili nijednu pritužbu kao pacijenti. Stoga prema podacima koje su dobili najviše najviše kršenja prava pacijenata je u Zagrebu te Splitsko dalmatinskoj županiji što moguće odražava centralizirani zdravstveni sustav u Hrvatskoj budući da se većina ustanova i referentnih centara nalazi u Zagrebu, poručuju u studiji.

Više od polovice pritužbi odnosi se na bolnice, kliničke bolničke centre i specijaliste. Nema podataka o usporedbi pritužbi pacijenata u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, a među najučestalije utvrđenim kršenjima prava u ovoj studiji su pravo na dostupnost zdravstvene zaštite i poštivanje pacijentova vremena.

Dostupnost zdravstvene zaštite u Hrvatskoj prepoznat je problem, posebice za pacijente nižeg socioekonomskog statusa. Kršenje prava na inovativno liječenje je utvrđeno u par slučajeva, a kako navode istraživači, znanje pacijenata u Hrvatskoj o kliničkim ispitivanjima je generalno nisko i nisu svjesni mogućnosti. Ne postoje podaci o broju sudskih tužbi osim medijski eksponiranih pojedinačnih slučajeva.

Uočena je definitivno i niska zdravstvena pismenost u Hrvatskoj primjerice zbog niza kršenja prava na informiranje što je druga najčešća pritužba.
Sustav pritužbe pacijenata u Hrvatskoj nije dobro organiziran, ne postoji razvijena koordinirana procedura za odgovore na pritužbe niti definiran pristup pravnoj zaštiti, promociji ili prepoznavanju prava pacijenata, zaključak je ovog istraživanja.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...