Psihijatrica Primorac Bošnjak o ovisnostima: pandemija je donijela porast online kockanja

Datum:

Zavodi za javno zdravstvo najčešće se bave problemima ovisnosti pa voditeljica odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije psihijatrica Irena Primorac Bošnjak, dr.med. ističe kako i dalje liječe različite  ovisnosti, ali je danas sve više dobnih skupina koje su njima zahvaćene.

-Prije 20-ak godina bila je primarna ovisnost o heroinu i opijatima. Terapijske zajednice zbog toga su i osnovane i prilagođene radu s njima. Duga kosa, specifičan stil odijevanja i ponašanja, rock glazba, Janis Joplin, Jimmy Hendrix – tako se i zamišljalo klasičnog ovisnika. Zamišljalo se da ima vidljiv znak. Današnji tip ovisnika nema nikakvih dodirnih točaka s tom slikom. Heroinska ovisnost je na sreću u padu, ali je u porastu broj ovisnika o psihostimulansima, kokainu, amfetaminima, metamfetaminima, sintetskim drogama koje se dodaju u joint zajedno s marihuanom – i čine tzv. osnaženu marihuanu. Sve te tvari imaju psihostimulativno djelovanje pa imaju suprotan učinak nego što su to radili opijati. Opijatski ovisnici su “kljucali”, u to vrijeme dosta se koristio i LSD koji je halucinogena droga koja je mijenjala stanje svijesti i stvarala poseban osjećaj i u međuljudskim relacijama – govori dr. Primorac Bošnjak i naglašava kako su danas druga vremena.

Bolest cijele obitelji

-Konzmacija psihostimulansa veže se uz različite tehno partije, psihostimulansi daju energiju, povećavaju raspoloženje, smanjuju potrebu za hranom, kao i za snom. Naprosto je zamijenjena vrsta droge u smislu djelovanja na psihu.
Kada je riječ o ovisnostima jedna je ostala trajan problem, ovisnost o alkoholu.
-Alkohol je problematičan jer je to bolest cijele obitelji i većina liječenih zbog alkoholizma imaju obitelji. Svi su zahvaćeni tom bolešću dok ovisnici o drogama najčešće nisu u braku i nemaju djecu te žive s primarnom obitelji.

Patološko kockanje postaje ovisnost koja je sve više zastupljena u populaciji.
-Pandemija je dovela do porasta osoba koje online kockaju. U uvjetima kad je sve bilo zatvoreno online kockanje je procvjetalo. Problematičnije je od kockanja u automat klubovima i kockarnicama zato što je uvijek dostupno. 24 sata možete uzeti mobitel, a u udobnosti vlastitog doma pomalo gubiš i osjećaj za vrijeme i koliko si uopće u svemu tome. Što je još problematičnije online imaš i problem vizualizacije gubitka. Kad si u kazinu imaš žetončiće, hrpica se polako prazni ispred tebe i zapravo vidiš, odnosno barem djelomično imaš uvid u to što se događa.

Moderna ovisnost

Ovisnost modernog vremena je ovisnost o elektronskim medijima. Prisutna je i kod odrasle populacije, a naročito pogubna kod djece.

– To je nešto što uzima maha i problem je taj što kada je riječ o ovisnosti o internetu nije moguće apstinirati. Kad je primjerice riječ o ovisnosti o alkoholu, znamo da postoji ili apstinencija ili ovisnost o alkoholu jer i jedna čaša završi kao recidiv. Kad su elektronski mediji u pitanju ne možemo rješavati problem na način potpune apstinencije. Pa danas je i školovanje, zaposlenje, nemoguće je funkcionirati bez elektronskih medija.

Ponekad zaista nije lako povući crtu i znati reći gdje završava nekakva normalna upotreba elektronskih medija, a gdje počinju problemi kada možemo početi govoriti o ovisnosti.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...