Psihijatrica Primorac Bošnjak o ovisnostima: pandemija je donijela porast online kockanja
psihijatrica Irena Primorac Bošnjak, foto: privatna arhiva

Mjesec je borbe protiv ovisnosti koji se obilježava do sredine prosinca.

Zavodi za javno zdravstvo najčešće se bave problemima ovisnosti pa voditeljica odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije psihijatrica Irena Primorac Bošnjak, dr.med. ističe kako i dalje liječe različite  ovisnosti, ali je danas sve više dobnih skupina koje su njima zahvaćene.

-Prije 20-ak godina bila je primarna ovisnost o heroinu i opijatima. Terapijske zajednice zbog toga su i osnovane i prilagođene radu s njima. Duga kosa, specifičan stil odijevanja i ponašanja, rock glazba, Janis Joplin, Jimmy Hendrix – tako se i zamišljalo klasičnog ovisnika. Zamišljalo se da ima vidljiv znak. Današnji tip ovisnika nema nikakvih dodirnih točaka s tom slikom. Heroinska ovisnost je na sreću u padu, ali je u porastu broj ovisnika o psihostimulansima, kokainu, amfetaminima, metamfetaminima, sintetskim drogama koje se dodaju u joint zajedno s marihuanom – i čine tzv. osnaženu marihuanu. Sve te tvari imaju psihostimulativno djelovanje pa imaju suprotan učinak nego što su to radili opijati. Opijatski ovisnici su “kljucali”, u to vrijeme dosta se koristio i LSD koji je halucinogena droga koja je mijenjala stanje svijesti i stvarala poseban osjećaj i u međuljudskim relacijama – govori dr. Primorac Bošnjak i naglašava kako su danas druga vremena.

Bolest cijele obitelji

-Konzmacija psihostimulansa veže se uz različite tehno partije, psihostimulansi daju energiju, povećavaju raspoloženje, smanjuju potrebu za hranom, kao i za snom. Naprosto je zamijenjena vrsta droge u smislu djelovanja na psihu.
Kada je riječ o ovisnostima jedna je ostala trajan problem, ovisnost o alkoholu.
-Alkohol je problematičan jer je to bolest cijele obitelji i većina liječenih zbog alkoholizma imaju obitelji. Svi su zahvaćeni tom bolešću dok ovisnici o drogama najčešće nisu u braku i nemaju djecu te žive s primarnom obitelji.

Patološko kockanje postaje ovisnost koja je sve više zastupljena u populaciji.
-Pandemija je dovela do porasta osoba koje online kockaju. U uvjetima kad je sve bilo zatvoreno online kockanje je procvjetalo. Problematičnije je od kockanja u automat klubovima i kockarnicama zato što je uvijek dostupno. 24 sata možete uzeti mobitel, a u udobnosti vlastitog doma pomalo gubiš i osjećaj za vrijeme i koliko si uopće u svemu tome. Što je još problematičnije online imaš i problem vizualizacije gubitka. Kad si u kazinu imaš žetončiće, hrpica se polako prazni ispred tebe i zapravo vidiš, odnosno barem djelomično imaš uvid u to što se događa.

Moderna ovisnost

Ovisnost modernog vremena je ovisnost o elektronskim medijima. Prisutna je i kod odrasle populacije, a naročito pogubna kod djece.

– To je nešto što uzima maha i problem je taj što kada je riječ o ovisnosti o internetu nije moguće apstinirati. Kad je primjerice riječ o ovisnosti o alkoholu, znamo da postoji ili apstinencija ili ovisnost o alkoholu jer i jedna čaša završi kao recidiv. Kad su elektronski mediji u pitanju ne možemo rješavati problem na način potpune apstinencije. Pa danas je i školovanje, zaposlenje, nemoguće je funkcionirati bez elektronskih medija.

Ponekad zaista nije lako povući crtu i znati reći gdje završava nekakva normalna upotreba elektronskih medija, a gdje počinju problemi kada možemo početi govoriti o ovisnosti.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments