Splitska nutricionistkinja Dragana Olujić tvrdi kako je prehrana za žuč i bolesti žuči dosta zanimljivo područje. Kada je čovjek svjestan da ima problema sa žuči onda nema poteškoća u planiranju prehrane jer su prehrambene smjernice tu dosta jasne. Međutim, ističe, žuč nekada može biti i pozadinski problem, a da se manifestira preko skroz drugih simptoma. Isto tako i gastritis može biti povezan uz nepravilan rad žuči i nekakva nadimanja, te grčevi u crijevima. Kao najkonkretniji alarm za bolove u žuči su baš bolna žuč i refleksija u desnu stranu leđa. No, zapravo rijetko tko ima tako jasne simptome kod žuči, tvrdi Olujić.
Što bi preporučili ljudima koji imaju bilo kakve probleme sa žuči, bilo da se radi o kamencima ili nečem drugom?
Kada se uspostavi dijagnoza da je problem žuči tu je prehrambeni smjer prilično jasan. Žuč je prostor u kojem se čuva žučna kiselina koju proizvede jetra. Žučnoj kiselini je zadatak emulgirati složene masti koje unosimo hranom. To je ujedno i jedan od prvih koraka u probavi takvih vrsta masti i čista tehnika bez koje probava takvih masti ne bi mogla biti dovršena. I kad žuč emulgira složene masti onda one iz želuca prelaze u crijeva i dalje se nastavlja proces njihove probave. Da bi mi umirili i ne provocirali žuč treba izbjegavati složene masti u prehrani.
Jednostavna biljna hrana
Što od hrane trebaju izbjegavati oboljeli od žuči?
Sve ono što se nalazi u crvenom mesu i sve ono što je vidljiva masnoća tipa masla, kokosova i palmina mast, pršut, suhomesnati proizvodi. Prehrana bi se trebala bazirati na jednostavnoj biljnoj hrani s dosta ribe i bijeloga mesa. Ne bi se smjelo pretjerivati ni sa orašastim plodovima jer i oni imaju značajnu količinu masti za čiju je probavu potrebno izlučiti žuč. Nema toga puno, ali dovoljno ako se pretjera u količini ili eventualno neka kombinacija orašastih plodova sa nekakvom složenijom masti. Znači nikakav maslac od kikirikija, oraha, badema i indijskih oraha nisu opcija u tom slučaju.
Pretpostavljam da onda ne smiju jesti prženu i pečenu hranu? Što još?
Moraju malo više pojednostavniti načine pripreme hrane. Nije preporučljivo prženje i pečenje hrane. Peći se može u vrećicama, škartocima, pekačima na paru, ali onda se tu gubi hrskavost pa nam ta jela baš nisu toliko privlačna. No, to sve ovisi od situacije do situacije jer ako imamo kroničnog bolesnika onda se kod njega isplati razvijati prehrambeni smjer malo prema gastronomskom dijelu. Ako netko čitav život mora paziti na nešto što jede onda nije baš rješenje živjeti na lešo jer to s vremenom postane dosadno. A ako su nekakvi akutni periodi pred operaciju ili nakon operacije onda se treba držati lešo programa jer je to najsigurnije. Opcija nisu ni peciva, grickalice, rafinirana hrana i hrana u vrećicama. Postoje nekakvi tehnološki procesi pripreme zbog kojih onda to postaje dosta osjetljivo za probavu od strane žuči.
Spriječiti fermentaciju
Zabranjena im je i hrana iz konzervi, staklenki? Je li im još nešto zabranjeno konzumirati i što?
Da, upravo to. Oboljeli od žuči moraju jesti laganu i kuhanu hranu. Čak kod akutnih bolova žuči se izbjegava i svježe voće i vlakna koja bi potencijalno mogla izazvati napuhavanje crijeva zbog čega crijeva mogu stisnuti žuč što zna dodatno biti provokativno i bolno. Nema to veze baš sa žuči i njezinom ulogom u probavnom traktu, ali ima više sa anatomijom.
Što od voća konkretno mogu jesti i što još trebaju izbjegavati?
Mogu jesti sve, ali mora biti kuhano. Sve ovisi u kojoj je fazi bolesti osoba jer ako je baš akutna i upaljena žuč onda se zaista voće mora baš kuhati i raskuhati. Tu se onda preporučuju jela tipa žganci s kuhanom jabukom, breskvom ili ukuhanim bobičastim voćem. Bitno je da je skuhano i da na taj način spriječimo procese fermentacije. I isto se daju pripremiti vrlo ukusna jela. Još bi trebalo izbjegavati mlijeko, naročito punomasno. Eventualno se držati “light” formula ili koristiti biljne zamjene za mlijeko, ali ne sojino nego zobeno, raženo, rižino. Znači da je od žitarica, a ne od mahunarki.
A što je sa slatkim? Mogu li ga jesti i kako pripremljeno?
Žuč nema problema sa slatkim. Samo je problem kod pripreme slatkog što se uvijek koristi mlijeko, jaja i maslac. A to su tri sastojka koja se trebaju izbjegavati. No, sama slatka hrana tipa sušenog voća ili sirupi ne predstavljaju problem. Sladoled isto ne bi smjeli konzumirati jer je unutra osnovni sastojak mlijeko i jaje.
Nezdrava prehrana kod djece
Moraju li oboljeli od žuči podijeliti svoje dnevne obroke na više manjih?
Obroci ne bi smjeli biti glomazni nikada. To ulazi u osnovnu pravilnu prehranu da ne budu veliki volumenski obroci nego da budu manji. Pogotovo u ovakvim situacijama jer treba izbjegavati veliki pritisak kada je žuč jako upaljena. Žuč je mali mjehur koji se nalazi iznad jetre i kada se “trpaju” crijeva onda će zbog anatomije doći do pritiska. Isto je kao da prst gurate u ranu.
Ima li djece koja imaju problema sa žuči?
Ne mogu se baš sjetiti da sam imala problematične dijagnoze žuči kod djece kojima je trebalo izraditi prilagođene jelovnike. Ali smo postigli dosta dobre rezultate kod djece koja su imala nespecifične gastrične tegobe. Kada bi ih stavili na dijetoterapiju za žuč tegobe bi im se vremenom smanjile. Najvjerojatnije zbog toga što i njihovi gastro i probavni problemi budu porijeklom zbog nezdrave prehrane, loše kvalitete crijeva i nedovoljno vlakana, voća i povrća. Kada ih stavimo na prehranu koja ne trpi neke složene procese pripreme i koja je bogata nutrijentima onda im se sve smiri.
Razlikuje li se prehrana oboljelih od žuči s obzirom na godine?
Primjerice osoba od 80 i 25 godina nemaju razloga imati istu prehranu jer su im različite potrebe. Kod starije osobe treba uvažiti njezin stil života do tada. Zaboravimo na promjene kod osoba koje su na 45 plus, a kamoli na 80. I energetske potrebe su drugačije i jelovnik, sve je drugačije. Razlika je i između muškaraca i žena kao i kod onih koji više fizički rade ili onih koji uglavnom sjede. Jelovnici su uvijek personalizirani.
Nikako mast
Pomaže li onda pažljivo birana i spremljena prehrana oboljelima od žuči?
Opet sve ovisi jer ako je problem sa žuči već otišao u pravcu da ne može pomoći ništa osim kirurgije onda prehrana tu neće napraviti veliku razliku. Odnosno može pomoći u periodu pripreme za operaciju i u periodu oporavka nakon operacije. U slučaju kada se bolest već rasplamsala ili je krenula u pravcu koji ne može natrag, a to je najčešća situacija kod žuči, onda prehrana može biti više olakšavajući faktor.
Izdvojite namirnicu koja je najopasnija za žuč i koju treba izbjegavati?
Mast! No, ulje je uvijek opcija, ali se treba paziti da se ne pretjera s njegovom količinom i da se ne uzima svježe i sirovo nego se pokuša koristiti kod kuhanja. Generalno neke stvari jednostavno ne trebaju zamjenu kao primjerice složena mast koja se može samo isključiti i bit će sve u redu.