Prva opća anestezija izvedena je u Dubrovniku 1847. godine

Datum:

Ove se godine obilježava 175 godina anesteziologije u Hrvatskoj, a Hrvatsko anesteziološko društvo tom prigodom posthumno dodijelilo je nagradu za životno djelo dr. Mladenu Kuzmiću, utemeljitelju Odjela anesteziologije Opće bolnice Dubrovnik.

Prva opća anestezija eterskom narkozom izvedena je u Dubrovniku davnog 17. travnja 1847. godine u dubrovačkoj bolnici Domus Christi koja je djelovala uz ljekarnu Male braće.
-Prva uspješna anestezija eterskom narkozom u Dubrovniku je napravljena prije 175 godina, odvila se svega nekoliko mjeseci nakon prve u svijetu uspješne eter narkoze koju je u SAD-u primijenio stomatolog William Morton 1846. godine – istaknula je dr. Marija Doršner, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu.
Dr. Mladen Kuzmić utemeljio je anesteziologiju kao samostalnu službu Opće bolnice Dubrovnik 1973. godine. Anesteziologija kao samostalna grana u dubrovačkoj bolnici počela je dolaskom prvog specijalista anesteziologije, dr. Mladena Kuzmića iz Zagreba još 1967. godine, odjel je osnovan 1973., a prva endotrahealna anestezija primijenjena je samo tri godine kasnije 1976. godine kada je osnovana i jedinica intenzivnog liječenja.
Nagrada Hrvatskog anesteziološkog društva obitelji dr. Mladena Kuzmića uručena je u Općoj bolnici u Dubrovniku. Uz ravnatelja izv.prof.prim.dr.sc. Marija Bekića i voditeljicu odjela za anesteziologiu, reanimatologiju i intenzivnu medicinu dr. Mariju Doršner, nagradu je uručila i izv.prof.prim.dr.sc. Morena Milić s Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, Kliničke bolnice Dubrava.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...