fbpx
AktualnoApel dubrovačke bolnice za pravo na zdravlje zubi djece s poteškoćama

Apel dubrovačke bolnice za pravo na zdravlje zubi djece s poteškoćama

Opća bolnica Dubrovnik više nije u mogućnosti obavljati stomatološke zahvate za djecu s teškoćama u razvoju u općoj anesteziji. Roditelji se žale zbog situacije u kojoj su se našli  obzirom su liste čekanja u bolnicama u kojima je stomatološke zahvate u općoj anesteziji moguće napraviti velike. A kada boli zub, čekanja nema. Ili ga ne bi trebalo biti. Međutim, problem koji postoji godinama, nije moguće riješiti preko noći.

-Iako stomatološka zaštita nije u nadležnosti općih bolnica u Hrvatskoj, već se obavlja u domovima zdravlja i KBC-ima, Opća bolnica Dubrovnik je na potrebu stomatološkog liječenja djece s teškoćama u razvoju odgovorila prihvaćanjem programa preventive i liječenja zubi djece – stoji u odgovoru iz dubrovačke opće bolnice.

U toj je ustanovi, naime, godinama bilo moguće obavljati stomatološke zahvate u suradnji s Domom zdravlja.
Međutim, postupci s nadležnim HZZO-om nisu ugovoreni s obzirom da takve zahvate obavljaju uglavnom samo klinički bolnički centri.
– Obzirom da opće bolnice, osim izuzetaka, nemaju ugovorenu bolničku djelatnost nigdje u Hrvatskoj, za razliku od nekih KBC-a kao što su KBC Zagreb i KBC Split, ukazala se potreba reguliranja takve djelatnosti, ističu u dubrovačkoj bolnici.

Traže zakonsko rješenje

– Opća bolnica Dubrovnik prednjačila je niz godina u liječenju djece s teškoćama kroz programe dijagnostičkih pretraga snimanja CT-a i MR-a u općoj anesteziji, koju osim jednog izuzetka rade samo kliničke bolnice. Tako i u ovom slučaju nastojimo u što kraćem roku ukloniti zakonske i administrativne prepreke za nastavak programa sanacije zubi. Cilj nam je obavljanje postupaka po standardu sigurnog okruženja s obzirom da se radi o izuzetno delikatnim pacijentima koji zaslužuju imati svu njegu i zaštitu – ističu u OB Dubrovnik.

– Djeca s teškoćama u razvoju su prioritet naše bolnice. Zbog toga smo se i odlučili kao jedna od rijetkih općih bolnica u Hrvatskoj pridružiti Domu zdravlja Dubrovnik i naći zakonsko rješenje za sanaciju zubiju za djecu s teškoćama.

Na stranicama pravobraniteljice za osobe s invaliditetom navodi se kako se pružanje stomatoloških usluga osobama s invaliditetom na tjednoj razini pruža u OB Šibenik dolaskom oralnog kirurga iz Doma zdravlja Šibenik. Takve je usluge moguće dobiti prema POSI i u KBC Split u suradnji sa Stomatološkom poliklinikom Split dva puta tjedno.

Na području Zagreba stomatološke usluge se pružaju u KBC Zagreb i u KB Dubrava. Na području Slavonije i Baranje u Zavodu za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju KBC-a Osijek.
S obzirom na udaljenost Dubrovnika od najbližeg KBC-a stanovnici najjužnije hrvatske županije s pravom očekuju rješavanje ovog problema i prihvaćanje zahtjeva dubrovačke opće bolnice. Kako bi i dubrovački pacijenti s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju dobili adekvatnu zdravstvenu skrb.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike