fbpx
VijestiPosljedice nedovoljno sna - nedostatak pažnje i rizik od niza zdravstvenih problema

Posljedice nedovoljno sna – nedostatak pažnje i rizik od niza zdravstvenih problema

Jeremi Ochab sa Jagelonskog sveučilišta u Poljskoj i kolege iznose nalaze. Poznato je da nedostatak sna negativno utječe na ljudsko funkcioniranje. Naprimjer, povezan je s nedostatkom pažnje i pamćenja kao i povećanim rizikom od prometnih nesreća, srčanim i drugim medicinskim problemima. Međutim, iako su se neka istraživanja bavila oporavkom nakon kroničnog nedostatka sna, nije bilo jasno koliko je vremena potrebno za potpuni oporavak od duljih razdoblja nedostatka sna.
Sudionici su završili studiju u svom uobičajenom svakodnevnom okruženju i nosili senzore za zglobove za praćenje dnevnih obrazaca spavanja i aktivnosti. Također su bili podvrgnuti svakodnevnoj elektroencefalografiji (EEG) za praćenje moždane aktivnosti, a odgovarali su na svakodnevna pitanja za mjerenje vremena reakcije i točnosti.
Nakon sedam dana oporavka kad su mogli spavati neograničeno, sudionici se još uvijek nisu vratili sposobnostima izvođenja uobičajenih u većini područja funkcioniranja. Kroničan nedostatak sna veliki je problem suvremenog svijeta i značajan javnozdravstveni problem. Gubitak sna uzrokuje poremećaje cirkadijalnih ritmova, to jest bioloških ritmova unutar kojih se odvija ljudski metabolizam i sve njegove funkcije. Ispitanici su bili zdrave odrasle osobe.

Kronični nedostatak sna poznat je problem koji vodi gubitku mnogih sposobnosti, pa ga se povezuje i s pojavom bolesti od blagih do najtežih, od hormonalnih poremećaja do zloćudnih bolesti. No, ciljevi su istraživača sada pojasniti kako se koja funkcija ljudskog organizma oporavlja, koje je s vremenom nemoguće uspostaviti na jednakoj razini te kako neke djelatnosti prilagoditi sposobnostima oporavka od nedostatka sna.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike