Pokrenuta peticija protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Datum:

Predložene zakonske izmjene nalažu obiteljskom liječniku da obavijesti MUP zbog postojećeg ili promijenjenog stanja pacijenta nakon čega mu se u trenu može oduzeti vozačka dozvola. Time se krši “pravo na povjerljivost” kao i “pravo na privatnost” iz Zakona o zaštiti prava pacijenata, upozorava Udruga za promicanje prava pacijenata.
O izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u srijedu će se, u drugom čitanju, raspravljati u Saboru. Protiv su se već izjasnile liječničke strukovne udruge ocijenivši da nanose štetu liječnicima i vozačima.

Udruga za promicanje prava pacijenata ističe potrebu pacijentova pristanka za ustupanje medicinskog kartona, odnosno podataka o njegovu liječenju trećim osobama. Smatra i da se narušava odnos između obiteljskih liječnika i pacijenta te se potiče agresivnost pacijenata prema liječnicima kada im se oduzme vozačka dozvola.
Navode i da liječnik ne može biti odgovoran za ponašanje pacijenta kojemu je propisan lijek uz koji se ne preporuča upravljanje vozilima. Obaveza je pacijenta da se toga drži, isto kao i što mu je obaveza da ne vozi pod utjecajem alkohola.
Pacijent, kažu, može u bilo kojem trenutku otići kod privatnika po recept i zaobići sustav u kojemu bi mu se zbog korištenja određenog lijeka oduzimala dozvola.
Ističu i da je za pitanje sposobnosti za rad i vožnju nadležna medicina rada, a ne obiteljski liječnici. Peticija je dostupna na ovoj poveznici.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...