Novo izdanje knjižice smjernica za sve koji propisuju antibiotike

Datum:

 Riječ je o petom revidiranom i dopunjenom izdanju knjižice koja od 2006. godine redovito izlazi. Svake se godine 18. studenoga obilježava Europski dan svjesnosti o  antibioticima, a u istom se tjednu obilježava i Svjetski tjedan svjesnosti o  antibioticima. 

Antibiotici su civilizacijski medicinski doseg od kojeg najveću korist po  živote i zdravlje ukupna populacija ostvaruje samo uz striktno stručne preporuke i  indikacije, a što daje poseban značaj Europskom danu svjesnosti o antibioticima i  veliku očekivanu korist novih smjernica koje je izdao KBC Rijeka u suradnji s  Medicinskim fakultetom, poručio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

Ove su smjernice namijenjene liječnicima svih specijalnosti koji propisuju  antibiotike, kao i studentima medicine, dentalne medicine i studentima  poslijediplomskih specijalističkih studija. Oblikom i veličinom prilagođene su  veličini džepa liječničkog mantila kako bi mogle biti dostupne u svakom trenutku.  Nadamo se da će ovaj priručnik barem donekle pridonijeti usporavanju  razvoja otpornosti bakterija i učiniti antibiotike što dulje djelotvornim. U prosjeku  svaki treći hospitalizirani bolesnik prima neki antimikrobni lijek, a najmanje  polovica daje se bespotrebno ili pogrešno. Razlozi su tome brojni, a najčešći je dijagnostička nesigurnost, kad se propisuju „za svaki slučaj – ističe prof.  Vlahović-Palčevski.  

Posljedica je galopirajući razvoj bakterija otpornih na antibiotike pa se danas  suočavamo s infekcijama za koje više nema učinkovitog liječenja. U zemljama  EU-a od posljedica infekcija uzrokovanih otpornim bakterijama godišnje umire oko  33.000 ljudi.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...