Merck dijeli s drugima svoju formulu za tabletu protiv COVID-19

Datum:

UN-ov patentni ured Medicines Patent Pool (MPP) priopćio je da je s Merckom potpisan sporazum o dozvoli proizvodnje koji će olakšati svjetski pristup lijeku molnupiraviru, koji razvija Merck. Uz ogradu da lijek prethodno treba dobiti odobrenje regulatornih tijela, sporazum će pridonijeti boljem pristupu molnupiraviru u 105 zemalja niskih ili srednjih prihoda.

Regulatorna tijela za lijekove u SAD-u i u EU već su počela s evaluacijom ovoga lijeka koji smanjuje  kapacitet umnažanja virusa i time sprječava bolest.
Lijek se daje pacijentima odmah poslije pozitivnog testa i upola smanjuje rizik od hospitalizacije, prema kliničkoj studiji koju je provela kompanija Merck.
Prema sporazumu, Merck daje dozvolu MPP-u koji kasnije može sklapati podugovore s proizvođačima generičkih lijekova. Farmaceutske tvrtke moći će zatražiti licencu od MPP-a, a to uključuje i transfer tehnologije za što neće plaćati rojalti sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstava pandemiju u kategoriju hitne prijetnje međunarodnom javnom zdravlju.

Proizvodnja u Indiji

Merck je ranije ove godine potpisao bilateralni sporazum o licenci s osam indijskih proizvođača generičkih lijekova, među kojima su Aurobindo Pharma , Cipla Ltd, Dr. Reddy’s Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals i Torrent Pharmaceuticals. Sporazum s MPP sada širi prostor za uključenje drugih proizvođača lijekova.
Zaklada Bill & Melinda Gates objavila je prošli tjedan da će izdvojiti 120 milijuna dolara u razvoj generičkih verzija molnupiravira kako bi pomogla državama niskih prihoda da dobiju jednak pristup lijeku.
Merck je nedavno sklopio ugovore s Velikom Britanijom, Malezijom, Singapurom, Francuskom i drugim zemljama o prodaji molnupiravira, a i EU razmatra potpisivanje ugovora s Merckom.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...