fbpx
OstaloKoliko dodaci prehrani doista pomažu smanjiti rizik od COVID-19 ?

Koliko dodaci prehrani doista pomažu smanjiti rizik od COVID-19 ?

Samo u Velikoj Britaniji udio na tržištu suplemenata, odnosno, dodataka prehrani porastao je za gotovo 20 posto u razdoblju koje je prethodilo prvom nacionalnom “zaključavanju”, a prodaja vitamina C porasla je za čak 110 posto te prodaja multivitamina za oko 93 posto. Slično tome, prodaja preparata cinka porasla je za 415 posto, na vrhuncu strahova od COVID-19 u SAD-u. Dodaci prehrani mogu pomoći u podršci zdravom imunološkom sustavu, no zasad još nije potvrđeno u kojoj mjeri djeluju na manji rizik od infekcije.

Učinci češći kod žena

Novija studija sa oko 400 tisuća ispitanika pokazala je kako multivitamini, omega-3, probiotici, vitamin D, ipak mogu smanjiti rizik od COVID-19 infekcije i to između 9 do 14 pa i 18 do 20 posto. To djelovanje, premda ograničeno, treba shvatiti kao dobru potporu organizmu. Što je zanimljivo,  zaštitni su učinci češće registrirani kod žena. Kako to objavljuju časopis BMJ Nutrition Prevention & Health i Global Center for Nutrition and Health, istraživači su se oslanjali na odrasle korisnike aplikacije COVID-19 Symptom Study kako bi utvrdili postoji li vjerojatnost da će redoviti korisnici suplemenata biti manje pozitivni na SARS-CoV-2. Aplikacija je pokrenuta u Velikoj Britaniji, SAD-u i Švedskoj u ožujku 2020. godine kako bi prikupila što više informacija o razvoju pandemije o kojoj su izvještavali sami korisnici. Znanstvenici podržavaju primjenu dodataka prehrani kakve su uz omega-3, probiotici i vitamin D, cink te C vitamin jer su oni inače nužni za metaboličku i imunološku ravnotežu.

Bez terapijskih preporuka

No, kako je riječ o promatračkoj studiji a ne istraživanju te su aplikacije ispunjavali sami korisnici pa imaju i nedostataka. Nedostaju podaci o dozama, duljini korištenja pojedinih dodataka, preciznom sastavu pa će znanstveni dokazi pričekati znanstveno dizajnirane studije o ulozi dodataka prehrani. Nisu primijećeni efekti među onima koji uzimaju dodatke vitamina C no to nije razlog da ga ljudi ne uzimaju jer su za organizam koristi veće od štete. Kako je od ranije poznato da u infekcijama i oporavku od bolesti utjecaj ima D vitamin isto se to odnosi na probiotike i neke druge mikronutrijente poput cinka. No, zasad nema terapijskih preporuka utemeljenih na dokazima koji bi se odnosili na COVID infekciju. Zato premda su opaženi učinci bili skromni, nisu zanemarivi, posebno zato jer će se stvarni efekti bolje znati kada budu precizno istraženi budući da pandemija traje, a mnoge zdravstvene ustanove imaju i svoje protokole u kojima suplementi, tj. mikronutrijenti također imaju svoje mjesto. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike