fbpx
AktualnoKad je kirurg pacijent - život s aritmijom srca opisuje dr. Roško

Kad je kirurg pacijent – život s aritmijom srca opisuje dr. Roško

Kad kažemo da netko ima veliko srce kod Damira Roško to je u doslovnom smislu. Ovom je liječniku na sistematskom pregledu, laičkim rječnikom rečeno, otkriveno „sportsko srce”. Obavio je potom preporučeni ultrazvuk srca koji je pokazao da je njegovo srce doslovno jako veliko. Što znači i opasnost od iznenadne srčane smrti. To su oni slučajevi sa sportskih terena kad se sportaš u punoj snazi sruši na terenu i premine.
Sportaš, kirurg, suprug i otac, strastveni vozač motora, ovu vijest prihvatio je, da kažemo, sportski.

– Imam terapiju i tu sam discipliniran. Osim ekstremnih napora koje izbjegavam, ništa drugo nisam morao promijeniti. Dakle, živim bez ograničenja – opisuje nam dr. Roško, plastični kirurg u bolnici u Slavonskom Brodu.

Od 2014. godine ima ugrađen kardioverter na preporuku prim.dr.sc. Borke Pezo Nikolić i akademika Davora Miličića. Lani ga je, kaže, i zamjenio novim modelom. Kardioverter naziva i smatra svojim anđelom čuvarom.

– Zbog zadebljanog septuma koji daje ritam srcu to je bila preporuka liječnika jer zbog tog viška tkiva može mi se poremetiti ritam srca – opisuje dr. Roško koji ima fibrilaciju atrija te je prošao liječenje ablacijom.

Riječ je o najučestalijoj srčanoj aritmiji koja nosi visoki rizik od moždanog udara.  O simptomima, važnosti ranog otkrivanja i mogućnostima liječenja fibrilacije atrija svi će moći više čuti od stručnjaka na javnom predavanju u organizaciji Hrvatske udruge za aritmije „Ritam srca”. Javno predavanje, na kojem će svoje iskustvo prenijeti i dr. Roško, održava se 30. rujna u Cinestaru u zagrebačkom Centru Kaptol s početkom u 10 sati.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike