Prof. Đorđević: Samo ljubav čovjeka prema čovjeku može nas spasiti civilizacijskog kraha

Datum:

Jedan od utemeljitelja palijativne skrbi u Hrvatskoj, prof.dr.sc. Veljko Đorđević sa suradnicom prof.dr.sc. Marijanom Braš, u Dubrovniku je predstavio knjigu “Svitanja”. Fikcijski roman čiji je glavni lik Damir, 90odišnji psihijatar. Nakon što je cijeli radni vijek  postavljao dijagnoze, u poznim godinama dobiva je i sam – demenciju. Predstavljanje knjige organizirali su Dubrovačke knjižnice, Dom zdravlja Dubrovnik i Opća bolnica Dubrovnik.
-Kroz knjigu prolazimo vrijeme pandemija, ratova, nesigurnosti… Čovjek koji je donosio odluke o drugima i lako dijelio savjete u starosti se pretvara, u plahu, hipersenzibillnu osobu. Tijekom cijelog života piše samo jednu knjigu “Novu ekologiju uma”, a ne završava je do odlaska u dom za dementne osobe – rekao je prof. Veljko Đorđević.
-21. stoljeće vrijeme je niza egzistencijalnih i pandemijskih problema, potresa, pa i ratova. Moja poruka je da nas samo empatija i ljubav čovjeka prema čovjeku mogu spasiti od civilizacijskog kraha. Ne novi početak već empatijom i ljubavlju zasnovan odnos u 21. stoljeću – istaknuo je prof. Veljko Đorđević.
Prof. Đorđević i ovom je prilikom istaknuo kako je palijativna skrb jedna od njegovih poveznica s Dubrovnikom. Zajedno s prof. Braš bio je dio ekipe koja je osnovala Odjel palijativne skrbi u Dubrovniku te mobilni palijativni tim pri Domu zdravlja Dubrovnik.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Kampanja docjepljivanja protiv dječje paralize u Britaniji

Nakon što je polio virus u lipnju otkriven u...

Smanjene zalihe krvi, “Dođite svi u Petrovu 3”

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih...

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...