Živi zdravoHrvatskim školama 2000 sadnica za pripremu zdravih obroka

Hrvatskim školama 2000 sadnica za pripremu zdravih obroka

Projekt Vrtim Zdravi Film, nakon uspješno završenog prvog edukativnog dijela kampanje, novim aktivnostima ide dalje. Suradnja s javnozdravstvenim programom PETICA – igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora, u svibnju se nastavlja kroz Malu školu “Budi za pet, misli na svoj planet”, kojoj je cilj edukacija učenika o važnosti očuvanja okoliša i zdravog života. Fokus je na edukaciji o štednji vode i energije te smanjenju otpada od hrane.

Uvod u zajedničke aktivnosti najopsežnijih programa te vrste u regiji, bilo je slanje 2000 sjemenki rukole hrvatskim osnovnim školama. Ideja aktivacije bila je da učenici prate kako njihove sjemenke rastu i postaju prave biljke, te da ih kasnije koriste u pripremi zdravih obroka. Time su osnovnoškolci kroz praktične primjere naučili više o važnosti zdravog načina življenja s naglaskom na unos raznovrsne hrane, a posebice namirnica biljnog porijekla, smanjenja rasipanja hrane i održivosti okoline u kojoj živimo

„Uključivanje djece u sadnju i brigu o biljci koja će se koristiti u kasnijoj pripremi obroka, važno je za edukaciju o hrani, razvoj novih vještina te odgovornosti putem zabave i igre, kazala je Sara Cobal, voditeljica  programa PETICA – igrom do zdravlja. Kroz takve aktivnosti, djeca stječu samopouzdanje koje proizlazi iz postizanja vlastitih ciljeva i uživanja u hrani koju su sami uzgojili. Razredi uključeni u našu edukativnu kampanju, imaju priliku osvojiti kompostere za sakupljanje organskog otpada. Nakon učenja o uzgoju biljaka, usvojit će i znanja o tome kako smanjiti otpad od hrane“. 

Uz edukativnu kampanju u školama, u pripremi je i digitalna kuharica „Vrtim Zdravi Film“, s receptima hrvatskih osnovnoškolaca i njihovih roditelja. Planirano je i sudjelovanje u edukacijama stručne javnosti, gdje će biti više riječi o temi održive prehrane. 

„Zajednička misija projekata Vrtim Zdravi Film i PETICA – igrom do zdravlja je doprinos hrvatskom društvu kroz odgoj zdravijih generacija, izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija tvrtke Nestlé Adriatic. Edukacijom o važnosti pravilne prehrane i redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću, želimo zajedno stvoriti zdrave navike od najranije dobi. Ove godine proširili smo temu i na održivost prehrambenog sustava. Nastavljamo s traženjem inovativnih pristupa i načina kako bismo motivirali obitelji da provode više vremena zajedno i da kroz druženje i interakciju, stečena znanja u teoriji, primjenjuju u praksi“.

Vrtim Zdravi Film i PETICA nastavljaju s edukacijom osnovnoškolaca i osvješćivanjem šire javnosti o tim važnim temama, s porukom kako svatko može učiniti korak više za održivu budućnost.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike