back to top
Portal ZdravljeŽivi zdravoMasna jetra koju ne uzrokuje alkohol - čestu dijagnozu objašnjava nutricionistkinja Martinić
Hrana treba biti ugodna, ali i neštetna

Masna jetra koju ne uzrokuje alkohol – čestu dijagnozu objašnjava nutricionistkinja Martinić

Nealkoholna masna bolest jetre sve je češća dijagnoza. Iako se susreće kod ljudi svih generacija sve češće je prisutna i kod mladih, pogotovo kod adolescenata, tvrdi nutricionistkinja Olja Martinić.

Koji je razlog da danas imamo tako puno oboljelih od nealkoholne masne jetre?
Jedan od razloga je stil života i posebno konzumacija izrazito velike količine slatkih pića tipa ledenog čaja, coca cole i svega što u sebi ima velike količine zaslađivača koji su kod mladih kompletna zamjena tekućine. Masna jetra je zapravo jedan korak do pojave sindroma inzulinske rezistencije. Vrlo često se radi o osobama koje imaju veći BMI i koje su sklone pretilosti. Treba napomenuti da je sindrom masne jetre povezan i s pretjeranim unosom zasićenih masnih kiselina.

Što onda konzumiraju ljudi koji pate od masne jetre?
To su obično osobe koje jedu velike količine suhomesnatih proizvoda, tvrdih sireva, punomasnog mlijeka, a između ostalog konzumiraju tzv. fast food u većim količinama. Primjerice, kada odlaze u restoran u kojem se jedu hamburgeri onda naručuju po dvije ili tri porcije te nekoliko porcija prženih krumpira. Sve to “zaliju” s nekim vrlo slatkim pićem i upravo je to dovoljno da se vremenom jetra zamasti. Većina ljudi misli da su sigurni od te bolesti samim tim što apstiniraju od alkohola i da tako mogu sačuvati svoju jetru. Međutim svi slatkiši koji se konzumiraju od vrtićke dobi mogu dovesti do poremećaja u funkciji jetre.

“Umami” okus

Pa što onda treba raditi da se ne dovedemo u situaciju da imamo nealkoholnu masnu bolest jetre?
Danas imamo brojne načine kako se hrana može termički pripremiti da ima taj svoj “umami” okus. Taj okus je posebno karakterističan za hranu koja je pripremljena u masnoći, ima lijep i hrskav okus te daje prirodni osjećaj ugode. Hrana treba biti ugoda, ali ne samo ugoda. To je fiziološka potreba i ne trebamo se dovesti u situaciju da moramo jesti nešto što je neukusno ili bljutavo jer to kod djece može dovesti do jednog neželjenog odnosa prema hrani.

Na što bi posebno upozorili?
Na to da sva slatka pića ne bi trebala biti svaki dan prisutna, pogotovo kod djece u razvoju. Recimo to bi moglo biti povremeno i po jednu čašu. Primjerice obiteljsko pakiranje nečega nije namijenjeno za jednu osobu jer će ta osoba pojesti ili popiti nešto što je ekvivalent za četiri. Veliki problem predstavljaju i namirnice visokog glikemijskog indeksa koje su na bazi voća. Naime, postoje osobe koje zaista jako vole slatko i kada se žele maknuti od bijelih slastica pretjeruju u unosu meda ili čak voća.

Kod kojih još osoba nailazite na masnu jetru?
Sindrom nealkoholne masne jetre je zamijećen i kod osoba kod kojih je voće glavno u njihovoj prehrani. No mandarine, grožđe ili bilo koje drugo voće ne jede se na kilograme nego po komadu ili pak grozd. Kada je u pitanju zbrojno voće, tu mislimo na trešnje, jagode, kupine, onda je preporučena količina jedna šalica. Fruktoza preko genske ekspresije stimulira sintezu enzima koji je sudionik u nastanku masnih kiselina. Više fruktoze je i više masti u jetri. Brz dotok fruktoze u jetri posebno je izražen kada nije upakirana s vlaknima i kada se proces masne jetre zakotrlja. Pogotovo pažnju treba obratiti kod energetskih pločica koje su na bazi meda i koji su u pravilu dobra namirnica. Tajna je u količini i dobroj mikroflori.

Faza predijabetesa

Postoji li prirodan način na koji se možemo riješiti problema masne jetre?
Tzv. zamašćivanje se događa kroz duži period pa je i za tzv odmašćivanje potrebno vrijeme, strpljenje i disciplina. Postoji velika paleta prirodnih preparata. Jedan od njih je silimarin koji može biti prisutan kao jedan od regeneratora. No mi moramo shvatiti da tijelo samo sebe čisti i regenerira. Jako je važno da u organizmu nemamo deficit nikakvih nutrijenata. Ali isto tako je najbolja kombinacija ekstrakta koji je na bazi crne rotkvice, silimarina i artičoke. U proizvodu cyrasil uz sve navedeno imamo i ekstrakt dezmodije, biljke koja je posebno cijenjena u stručnim krugovima. Oni obično u sebi imaju dodatak cinka koji je regulator u metabolizmu šećera. Onda možemo potaknuti da izađemo iz faze predijabetesa što često prati sindrom masne jetre koja je nealkoholna.

Je li točno da jetra može postati masna i od lijekova koji se piju?
Kada su u pitanju lijekovi onda tu treba biti posebno oprezan. U tom slučaju ne možemo uzeti te količine silimarina i drugih ekstrakta biljaka koje su blagotvorne za našu jetru jer postoji osnovana opasnost da ćemo smanjiti koncentraciju lijeka u krvi. Kada su osobe na redovnoj terapiji onda moraju u dogovoru sa svojim liječnikom redovito raditi sve biokemijske pretrage te vidjeti kakve su im jetrene probe. Mi takvim pacijentima obično dajemo blaže oblike potpore za takvu jetru i vodimo računa da bude dovoljan razmak od trenutka uzimanja terapije do konzumiranja nekog dodatka prehrani.

Osobe koje imaju poteškoće sa jetrom, a koje su povezane s nekom kroničnom terapijom koju moraju uzimati, u tom slučaju sve trebaju raditi uz veliku podršku stručne osobe.

Uz stručnu podršku

Što mislite o detoxima za jetru?
Tu obvezno treba napomenuti kako mlade žene koje uzimaju kontracepcijske pilule i velike količine silimarina, mogu smanjiti koncentraciju kontracepcijskih pilula. Ja svojim pacijentima preporučujem cyrasil koji se pokazao nevjerojatno dobar, a uzima se između ručka i večere. Pokazuje fantastične rezultate kod podrške osobama koje imaju inzulinsku rezistenciju i kod osoba koje imaju sindrom masne jetre. Kada je u pitanju osoba koja je prošla kemoterapiju i koja je svaki dan u kontaktu sa nekim farmakološkim pripravcima bez kojih ne može, onda ne možemo govoriti da će ekvivalent neke podrške biti bilo koja juha ili čaj jer moraju biti puno ozbiljniji preparati kada su u pitanju tzv. odmašćivači. Treba voditi računa da to bude izbalansirano i da ne padne koncentracija lijeka u krvi. Pogotovo kada su pacijenti na terapijama vezano za kardiološki sustav ili ako su u pitanju osobe koje moraju uzimati antiepileptik.

Više iz rubrike
Podijelite članak
Čitajte dalje
Komentar

Hoćemo li svi mi plaćati “skidanje” kila?

ADA izmjene

Nealkoholna masna bolest jetre kod oboljelih od dijabetesa

Reportaža

Kako se u kuhinji splitske bolnice priprema tri tisuće obroka dnevno

Svjetski dan jetre

Hrana je lijek – male promjene u načinu života za zdravlje jetre

Tražite više o zdravlju? Pretražite Portal Zdravlje
Najnovije s našeg portala
Komentar

Hoćemo li svi mi plaćati “skidanje” kila?

Upozorenje bolničkih ravnatelja

Mjesečno 42 milijuna novih bolničkih dugova, upitne plaće

Porast temperature

Srpanjska vrućina ubila je 2300 ljudi u 12 gradova Europe

Situacija u Sloveniji

Zaposlenici DZ Trebnje najavili kolektivni otkaz

Portal Zdravlje donosi
Odabrali čitatelji
KBC Split

Splitski tim o uvođenju programa transplantacije bubrega

Upozorenje bolničkih ravnatelja

Mjesečno 42 milijuna novih bolničkih dugova, upitne plaće

Obavijest HALMED-a

Povlače se pojedine serije dva lijeka

Kako pravilno postupati

Ugriz zmije – liječnik savjetuje što učiniti

Kontakt / Predloži temu