fbpx
AktualnoHrvatska je naručila oko 300.000 doza novog proteinskog cjepiva protiv COVID 19  

Hrvatska je naručila oko 300.000 doza novog proteinskog cjepiva protiv COVID 19  

Cjepivo protiv covida koje proizvodi francuska farmaceutska kompanija Sanofi i britanski GlaxoSmithKline za razliku od dosadašnjih vektorskih (AstraZeneca, Johnson&Johnson) i mRNA (Pfizer i Moderna), je proteinsko, a najavljeno je da će biti vrlo učinkovito i s manje nuspojava.

Dosta je jeftinije od mRNA cjepiva, a kada ga Europska agencija za lijekove (EMA) evaluira, znat ćemo više, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Vidjet ćemo kako će stvari teći i kako će reagirati na viruse. Druge zemlje su ga isto naručile, a najveće količine je naručila Njemačka. Pretpostavljamo da oni imaju više informacija, kad su uzeli toliko cjepiva, pa smo i mi naručili neku manju količinu, rekao je Capak.

Inače, riječ je o cjepivu Vidprevtyn za kojega je EMA u srpnju objavila da je počela postupno ocjenjivanje.

Tehnologija cjepiva protiv gripe

Po preliminarnim rezultatima laboratorijskih studija, podaci iz ranih faza kliničkih ispitivanja sugeriraju da cjepivo Vidprevtyn pokreće proizvodnju antitijela i imunoloških stanica koje ciljaju virus SARS-CoV-2 i mogu pomoći u zaštiti od bolesti COVID-19. Vidprevtyn koristi istu tehnologiju kao jedno od Sanofijevih sezonskih cjepiva protiv gripe.
Ovo proteinsko cjepivo sadrži laboratorijski uzgojene verzije proteina šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Cjepivo također sadrži “adjuvans”, tvar koja pomaže pojačati imunološki odgovor na cjepivo.

Nakon primjene cjepiva, imunološki sustav osobe prepoznat će protein šiljka kao strani protein te će kao prirodnu obranu tijela protiv ovog proteina proizvesti protutijela. Ako u sljedećem razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav prepoznat će virus i bit će spreman za napad.
EMA navodi da će izvijestiti javnost kada bude podnesen zahtjev za davanje odobrenja za stavljanje ovog cjepiva u promet.  Sanofi je najavio da će cjepivo registrirati i u Velikoj Britaniji, Kanadi i Singapuru.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike