fbpx
AktualnoHitno odobrenje molnupiravira, oralnog lijeka za covid

Hitno odobrenje molnupiravira, oralnog lijeka za covid

Merck i njegov partner Ridgeback Biotherapeutics kažu da su privremeni rezultati kliničkih testiranja pokazali da se kod pacijenata koji su primili molnupiravir u roku od pet dana od simptoma COVID-19 prepolovio razvoj teških oblika bolesti u odnosu na one koji su primili placebo.

Studija je pratila 775 odraslih osoba s blagim do umjerenim simptomima COVID-19 za koje se smatra da su pod većim rizikom od teških oblika bolesti zbog pretilosti, dijabetesa ili srčanih bolesti. Nezavisna skupina medicinskih savjetnika koja je pratila ispitivanje preporučila je da se ono prekine ranije jer su privremeni rezultati bili izuzetno dobri.

Merck planira tražiti hitno odobrenje lijeka, najprije od američke agencije FDA, a poslije i od drugih regulatornih agencija diljem svijeta.

Ako ga se odobri, molnupiravir, koji djeluje tako da unosi grešku u genetski kod virusa, bio bi prvi oralni antivirusni lijek protiv COVID-19.

Odobrenje FDA

Nasuprot drugim dosad odobrenim tretmanima protiv COVID-19 koji zahtijevaju injekciju ili infuziju, ovdje je riječ o tableti koja se uzima kod kuće. Učinkoviti oralni lijek smanjio bi pritisak na bolnice, a također bi mogao pomoći u suzbijanju epidemije u siromašnijim i udaljenijim dijelovima svijeta koji nemaju pristup skupljim infuzijskim terapijama.

To bi nam omogućilo da mnogo više ljudi liječimo mnogo brže i, vjerujemo, mnogo jeftinije, rekao je dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta Vanderbilt koji nije bio uključen u istraživanje.

Uprava Mercka ne može procijeniti koliko će američkoj Agenciji za hranu i lijekove biti potrebno da procijeni lijek. SAD je do sada odobrio jedan antivirusni lijek, remdesivir, za COVID-19 i dopustio hitnu uporabu tri terapije antitijelima koje pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv virusa. No, svi su ti lijekovi skupi i moraju se davati intravenozno ili injekcijom u bolnicama ili klinikama.

Američka vlada obavezala se da će kupiti 1,7 milijuna doza lijeka ako ga odobri FDA i to po cijeni od 700 dolara po kutiji.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike