fbpx
Beauty hubDr. Tea Brozičević o peptidima, čestom sastojku beauty tretmana

Dr. Tea Brozičević o peptidima, čestom sastojku beauty tretmana

Peptidi su sve češće spominjani sastojak anti age preparata. No, kakve su to tvari i koja im je dermatološka i kozmetološka primjena?
Peptidi su aminokiseline, sastavni su dio kože i jedna od osnovnih građevnih jedinica kolagena, keratina i elastina, kaže nam dr. Tea Brozičević, specijalistica dermatologije i venerologije i voditeljica Odjela dermatologije i kozmetologije Poliklinike Terme Selce.

Godinama koža gubi peptide

S godinama, stresom, nekim lijekovima i drugim utjecajima, u podnebljima gdje ima manje sunca, sve manje proizvodimo peptide.
– Lice tada počinje gubiti čvrstoću i elastičnost, stvaraju se bore. Koža je suha, naborana, stari. U kozmetici danas nastaje pravi „boom“ dodatkom peptida. Primjenjuje se u različitim preparatima i oblicima, od krema i neinvazivnih do minimalno invazivnih tretmana. Kako unosimo peptide u kožu lica počinju se stvarati tri već spomenuta sastojka, kolagen, keratin i elastin, objašnjava dr. Brozičević.

Regenerativni potencijal

Time počinje biostimulacija lica odnosno to potiče prirodnu regeneraciju spomenutih tvari. Koža lica tako postaje čvršća, elastičnija, više zaglađena, hidratizirana, vidi se manje bora.
No, peptidi mogu i smanjiti upalu, odnosno, kaže dr. Brozičević, pa se primjenjuju i u preparatima koji smanjuju akne. Kako ubrzavaju zacjeljivanje, pomažu i kod kože oštećene prištićima. To je razlog što sve veće kozmetičke kuće proizvode različite preparate u kojima se primjenjuju i peptidi.

Kozmetološka i dermatološka primjena

Ako se, primjerice, radi biostimulacija lica minimalno invazivnim tretmanima, tu bi svakako spadao mezoterapijski postupak te „skinboosteri“ koji danas uz hijaluron mogu uključivati i aminokiseline pa tako i peptide. Time se može, opisuje dr. Brozičević, kroz nekoliko tretmana poboljšati stanje kože. Danas to jest revolucionarni pomak u anti aging tretmanima jer u mnogim slučajevima čak ne moramo koristiti ni filere. Postoje tretmani koji nisu invazivni, ali dubinski prodiru u kožu i uz ostale sastojke koje koristimo mogu sadržavati i peptide.
Naravno, minimalno invazivne kozmetološke tehnike taj efekt mogu pojačati no i manje invazivnima se stanje kože može poboljšati.

Kućna primjena

Olakšavajuće je i to što se u kremama i preparatima za svakodnevnu njegu kože mogu koristiti preparati s peptidima.
Ipak, kako je koža najsloženiji organ u ljudskom tijelu, njezine potrebe ne mogu zadovoljiti samo peptidi, naglašava dr. Brozičević. Nije riječ o čudotvornom sastojku, ali svakako pomaže da se popravi stanje kože. Dakle to je dio onoga što pomaže da se održi vlaga, elastičnost i čvrstoća te zategnutost kože.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike