Beauty hubDr. Tea Brozičević - što sve može uzrokovati rozaceu i kako ju liječiti

Dr. Tea Brozičević – što sve može uzrokovati rozaceu i kako ju liječiti

Rozacea je stanje kože lica, a riječ je o autoimunoj dijagnozi o kojoj nam je informacije iznijela dr. Tea Brozičević, specijalistica dermatologije i venerologije.

Kada kažemo autoimuna bolest mislimo na stanja u kojima se organizam bori sam protiv sebe. Osobno bih rekla da je u pitanju psihosomatska pozadina pa i to možemo razmotriti kao dio problema. Rozacea je vidljiva na licu; koža je crvena, lice izgleda šaroliko, kao prošarano tim crvenim mrljama, a u pozadini nalazimo ispucale kapilare. Rozacea ima nekoliko stupnjeva. Može biti prolazno crvenilo, najčešće na koži lica, na primjer, izazvana emocionalnom reakcijom, kad se netko uzbudi ili reagira na promjene toplo-hladno kojemu je koža izložena. Rozacea može biti stalna. Mogu se stvarati akne. Najčešće se susrećemo s tim kod žena u odrasloj dobi, ali može biti prisutna i kod muškaraca.

U pozadini često problemi probave

Često pitam svoje pacijente imaju li problema s probavom. Kad je rozacea u pitanju oni mi to potvrđuju u oko 80 do 90 posto slučajeva. Često imaju probleme poput gastritisa, osjećaja pečenja zbog želučane kiseline, tako da je svakako jedan od faktora koje bi trebalo razjasniti moguća prisutnost Helicobacter Pylori. Trebalo bi utvrditi ako postoji u želučanom sadržaju i liječiti ju.

Ali i kod gastritisa često možemo, navodi, vidjeti psihosomatsku pozadinu. Na to stanje se onda lakše aktivira spomenuta bakterija koja pogoršava simptome. Nadalje, ako je koža prije pojave rozacee bila izrazito suha, onda takvu kožu treba prvo dobro hidratizirati i obnoviti. Posebice prije izlaska na sunce jer sunce dodatno vodi oštećenju kože, pogotovo takve kože, oštećujući njenu DNK. I dolazi do začaranog kruga u kojem još više pucaju kapilare. Rozaceu obavezno treba liječiti tako da u kasnijoj fazi ne bi došlo do ireverzibilnosti odnosno do faze kada je stanje nepovratno, a liječenje jako otežano. Ipak, uvijek se može nešto učiniti za poboljšanje, pravilnim liječenjem. Kada isključimo spomenute uzročnike kao što je probava, jako suha nehidratizirana koža, onda možemo govoriti o psihosomatskoj pozadini.

Dijelom psihosomatska reakcija

Kod rozacee zapravo vrlo često vidimo takvo stanje, posebno kod žena i muškaraca koji teško izražavaju svoje emocije, zadržavaju ih za sebe i jako puno trpe. Umjesto da u svojoj okolini kakva god da jest kažu “ne” ili se usprotive onome što ih muči i tišti, oni ne postavljaju granice. Oni bukte, ali sva agresivnost koju osjete biva usmjerena na njih same jer ju ne mogu izraziti. I onda ona ipak biva vidljiva kroz promjene na licu, u ovom slučaju kroz crvenilo.

Kad to kažem svojim pacijentima, istče dr. Brozičević, oni mi redovno daju za pravo i zato je dio odgovora u tome da to jest psihosomatska reakcija i da bi im postupne promjene itekako dobro došle. Tada moramo dogovoriti da liječenje teče u sinergiji. Dok ih liječim da istraže kako rješavati i svoje unutrašnje probleme jer onda možemo postići optimalan rezultat.

Suplementi kao pomoć


Također su vrlo važni suplementi koji mogu imati važnu ulogu u potpomaganju liječenja. To su, na primjer, kapsule ulja noćurka koje pomažu u balansu kože, imunološkom stanju i balansu cijelog imunološkog sustava. Uz to dobra hidratacija i dovoljne količine vode tijekom dana jako su bitne za stanje kože. Zatim je tu vitamin C kao vrlo značajan. Jer uz sve ostale korisne funkcije u organizmu pridonosi učvrščivanju stijenki kapilara. Osobno, također preporučam preparate kurkume. Riječ je o posve prirodnim preparatima i velikoj koristi za kožu – objašnjava dr. Brozičević.

Svi ti suplementi moraju se konzumirati mjesec dana da bi se vidjela poboljšanja, a ukupno konzumacija treba trajati najmanje tri mjeseca. Ide se na ciklus tri do šest mjeseci, napravi se mjesec dana stanke i počinje novi ciklus. Ponekad je terapija tih suplemenata trajna no sve to treba odrediti individualno i u suradnji s liječnikom. Evo i zašto: vitamin C osim što je dobar za ukupno stanje organizma jako je važan za cjelokupno stanje krvožilnog sustava.

Obnoviti crijevnu sluznicu

Jako je važna prehrana. Svakodnevno konzumiranje čokolade, keksa i sličnih slastica, ali i konzumacija previše mliječnih proizvoda dovodi do poremećaja probave. Do poremećaja u razgradnji hrane i ne dobivamo nutrijente koji su nam nužni kao hrana zdravom organizmu a to znači i zdravlju kože.

Tako da bi svakako trebalo, zaključuje dr. Brozičević, obnoviti crijevnu sluznicu. To svakako znači ustanoviti bolji izbor nutrijenata i pravilniju ishranu. Ali uključuje i primjenu probiotika da se crijeva regeneriraju kako bi obnavljanje počelo iznutra, od probave, ključnih nutrijenata. Poznato je da konzumacija tih vrsta hrane koje nemaju baš korisnih prehrambenih nutrijenata dovode do alergija, prehlada, glavobolja,  nesanica, svrbeža, urtikarijskih reakcija, razdražljivosti, promjena raspoloženja. To je sve jedan začarani krug kojeg treba prekinuti i temeljito obnoviti.

Sigurno je da rezultati neće izostati. Ne možete liječiti dio pacijenta, samo njegovu kožu, ali holističkim pristupom, rekla bih kolokvijalno – promatrajući pacijenta od glave do pete, uočavajući i potičući ga da korigira navike koje su stvarni uzroci problema, uspjeh ne izostaje – zaključuje ova liječnica.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike