AktualnoDekodirana moždana aktivnost koja stoji iza kronične boli

Dekodirana moždana aktivnost koja stoji iza kronične boli

Znanstvenici su otkrili moždane signale koji ukazuju na količinu boli koju osoba osjeća.  Nadaju se da će to utrti put novom načinu liječenja kronične boli.
Ovo je prvi put da su znanstvenici dekodirali moždanu aktivnost koja je u pozadini kronične boli kod pacijenata.
Naučili smo da se kronična bol može uspješno pratiti i predvidjeti tijekom svakodnevnih aktivnosti, kaže Prasad Shirvalkar, neurolog i voditelj istraživačkog projekta na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu.
Iako je stanje kronične boli dovelo do epidemije propisivanja opioida i drugih analgetika, ne postoji medicinski tretman koji izravno liječi bol.
U studiji, objavljenoj u časopisu Nature Neuroscience, Shirvalkar i kolege kirurški su ugradili elektrode u četiri pacijenta s kroničnim bolnim stanjima koja su počela nakon moždanog udara ili gubitka ekstremiteta.
Uređaji su pacijentima omogućili snimanje aktivnosti u prednjem cingularnom korteksu i orbitofrontalnom korteksu pritiskom na gumb.
Više puta tijekom dana su zamoljeni da ispune upitnike o jačini i vrsti boli koju osjećaju. I zatim da zabilježe trenutnu aktivnost mozga.
Uz informacije od pacijenata i snimke aktivnosti mozga, znanstvenici su shvatili da mogu stvoriti algoritam za predviđanje boli.
U posebnoj studiji, isti je tim otkrio da se tijekom kratke, akutne boli, javlja različita moždana aktivnost. Njihova otkrića mogu pomoći u objašnjenju zašto su uobičajeni analgetici manje učinkoviti u liječenju kronične od akutne boli.
Kronična bol nije samo dugotrajnija verzija akutne boli, bitno je drugačija u mozgu. Nadamo se da ćemo moći razviti personalizirane terapije stimulacije mozga za najteže oblike boli, ističe neurolog.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike