fbpx
Zdravstvena pismenostProf. Eljuga ususret Danu narcisa, simbolu upozorenja na rak dojke

Prof. Eljuga ususret Danu narcisa, simbolu upozorenja na rak dojke

Stručak narcisa, zdravstveno iole pismenima, kao prvu asocijaciju dočarava poziv na sprječavanje raka dojke. I njegovo rano otkrivanje.
Dan narcisa, 27. po redu i ove će godine biti obilježen prve subote proljeća, 25.ožujka. Održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića od 10-13 sati. Hrvatska liga protiv raka, Grad Zagreb i Hrvatski zavod za javno zdravstvo sa suradnicima će tu tradicionalnu javnozdravstvenu edukativnu kampanju posvetiti prevenciji raka dojke.
U žena ali i u muškaraca kaže nam prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke onkologije. I zapravo veteran prevencije ove i drugih zloćudnih bolesti.

Utemeljitelj Dana narcisa

Danas na čelu Hrvatske lige protiv raka, taj veteran utemeljitelj je Dana narcisa. A Dan narcisa kroz povijest u Hrvatskoj pokazao se kao preteča Nacionalnom programu probira za rak dojke. Pa je inspirirao, i pokrenuo i mnoge druge programe.
– Gradske i županijske lige protiv raka tog će se dana pridružiti kampanji kaže prof. dr. Eljuga. Zajedno s brojnim udrugama i klubovima žena operiranih od raka dojke. Kampanja se odvija diljem Hrvatske.
Te subote će mnoge osobe u rukama imati stručke narcisa i edukativne letke. U njima će moći pročitati načine zaštite od najčešće zloćudne bolesti u žena – raka dojke.

Dan narcisa
Dan narcisa, Hrvatska liga protiv raka

Širenje ideje diljem Hrvatske

Ovaj Dan narcisa je nakon toliko godina održavanja postao u pravom smislu riječi hrvatski. Hrvatska liga protiv raka je uputila pismo Međunarodnoj uniji protiv raka (UICC) s prijedlogom da se ovaj dan proglasi i međunarodnim danom, otkriva nam prof. dr. Eljuga.
Rak dojke je najčešće zloćudno sijelo u žena. Svake godine oboli blizu 3000 žena. Ali srećom, kako kaže, 6. godinu zaredom bilježimo pad smrtnosti od ovog raka čak za 25 posto.
– Najnoviji podaci Registra za rak nam govore da je od raka dojke god. 2021. umrlo 711 žena ali i taj broj je jako visok. Svima nam je želja da taj broj bude što manji. To je moguće većim odazivom žena u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji obuhvaća žene od 50 do 69 godine.

Hrvatska liga protiv raka zaštitila Dan narcisa

Žene koje nisu obuhvaćene ovim programom, ističe prof. dr. Eljuga, posebice one s opterećenom obiteljskom anamnezom, trebaju redovito odlaze na klinički i ultrazvučni pregled kod svog odabranog liječnika.
Zbog čega je Hrvatska liga protiv raka zaštitila održavanje ovoga Dana, pitamo njegova osnivača.
– Predsjedništvo Hrvatske lige protiv raka je god. 2016. donijelo odluku da se pokrene postupak registracije Dana narcisa i žiga u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. To je usvojeno. Ne zato da bi Liga bila monopolist u održavanju ove javnozdravstvene kampanje. Nego da bi skrenula pozornost nekim udrugama u Hrvatskoj da ne provode pravilno edukativne kampanje prevencije raka dojke.

Zadržati edukativnu, javnozdravstvenu, kompetentnu razinu

Primjerice, dobio sam informaciju da jedna udruga obavještava svoje članice da je mamografija za otkrivanje raka dojke štetna. Jer da ta dijagnostička pretraga zrači. Druga pak druga udruga informira žene da je samopregled dojki najvažniji i da ne treba raditi mamografiju. Isto tako nekoliko udruga u Hrvatskoj neizravno reklamiraju proizvode i na štandovima imaju podosta proizvoda kao da su na tržnici.
Dakle, ovakve udruge ili one koje održavaju modne revije tj. estradiziraju ovu javnozdravstvenu kampanju mislim da nemaju na prvom mjestu zdravstveno prosvjećivanje žena i muškaraca.

Svaki Dan narcisa prate besplatne edukativne brošure

I zato mi je drago da sve više udruga u Hrvatskoj traži dopuštenje od Lige za održavanje ove javnozdravstvene kampanje. Svima izdamo suglasnost. I naravno, pošaljemo besplatno edukativne letke i brošure koje su napisali kompetentni stručnjaci, kaže prof. dr. Eljuga.
Dan narcisa posvećen je podizanju svijesti žena o potrebi odlaska na redovite preglede dojki s ciljem prevencije i ranog otkrivanja.

No, kako je narcis u Hrvatskoj postao simbol borbe protiv raka dojke.

Hrvatska liga protiv raka prepoznata u EU

– Hrvatska liga protiv raka, 8.studenog 1992. godine postala je punopravna članica Društva europskih liga protiv raka. Autentični mu je naziv European Cancer Leagues (ECL). Ta je odluka donesena na skupštini ovog društva koja je održana u Budimpešti. Tada sam tamo kao glavni tajnik održao izlaganje. Odnosilo se na važnost Hrvatske lige protiv raka u poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj. I o svim patnjama kroz koje je prolazio hrvatski narod u Domovinskom ratu.
Na skupštini ECL-a bili su nazočni i dr. Zvonimir Marković, predsjednik Lige , prof. dr. Ivo Mlinarić, dopredsjednik Lige i dr. Ljerka Eljuga, spec. onkologije i radioterapije, dugogodišnja članica Lige.

Dan narcisa postoji u Britaniji

Vrijedno je spomenuti da je Liga bila prva udruga u mladoj demokratskoj Hrvatskoj koja je primljena u jednu europsku organizaciju. To je tada snažno odjeknulo u svim našim medijima, prisjeća se prof. dr. Eljuga. Tadašnji konzul hrvatske ambasade u Budimpešti Naco Zelić odmah nam je nakon završetka skupštine ECL-a došao uručiti srdačne čestitke na velikom postignuću, kaže prof. dr. Eljuga.
Posebnu radost za ulazak Lige u Društvo europskih liga protiv raka očitovala je gospođa Wendy Boothroyd, direktorica Marie Curie Cancer Care iz Velike Britanije.
Ona je govorila o Danu narcisa i načinu prikupljanja dobrovoljnih humanitarnih priloga prodajom ovog cvijeta. A on se i u logu ovog poznatog Centra. Taj se Centar posebno specijalizirao za njegu terminalnih onkoloških bolesnika u hospicijima.

Edukacija za psihoonkološku potporu

– Gospođa Wendy Boothroyd mi je tada rekla da će osigurati boravak u svom Centru jednoj osobi iz Hrvatske lige protiv raka. U trajanju od mjesec dana što sam sa zahvalnošću prihvatio, opisuje nam prof. dr. Eljuga tadašnja zbivanja.
Predložio sam da u ovaj Centar ode prof. dr. Ruža Sabol što je uspješno i realizirano. Za jednomjesečnog boravka prof. Sabol se upoznala s načinom njihova rada. Posebice u segmentu psihoonkološke potpore onkološkim bolesnicima. Odmah po njenom povratku smo dogovorili da ćemo i u Hrvatskoj po uzoru na ovaj Centar pokrenuti Dan narcisa.

Poziv talijanskih eksperata za priključivanje EU inicijativi

U proljeće 1993. god. dobio sam od prof. dr. Umberta Veronesija, predsjednika Europske onkološke škole iz Milana dopis sa zamolbom. On je želio da se i naša Liga priključi i podrži Povelju pokreta žena protiv raka dojke – Europa Donna. Taj prijedlog naravno da smo prihvatili i na proljeće u okrilju Lige osnovali smo ustrojbeni oblik. Udrugu Hrvatski forum protiv raka dojke – Europa Donna.
Za predsjednicu na skupštini Lige predložio sam prof. dr. Ružu Sabol što je aklamacijom prihvaćeno. Uoči Dana državnosti, 29.svibnja 1993. god. Hrvatska liga protiv raka organizirala je svečano predstavljanje Povelje pokreta žena protiv raka dojke „Europa Donna“.

Europske onkološke inicijative

Glavni ciljevi Povelje pokreta žena protiv raka dojke „Europa Donna“ temelje se na nužnoj potrebi smanjenja pojavnosti i mortaliteta žena od raka dojke u Europi. U Proglasu Povelje „Europa Donna“ bilo je zacrtano da se u svim europskim državama sakupi milijun potpisa. Njima bi se obvezale zdravstvene i državne vlasti europskih zemalja da stvore uvjete za osnivanje više centara za dojku. Da povećaju broj mamografa. Te da osposobe više stručnog osoblja kako bi se rak dojke ranije otkrio i uspješnije liječio.
Taj skup je otvorila predsjednica Kluba žena operiranih od raka dojke gđa. Vera Gažan. Tad sam se u govoru osvrnuo na potrebu zajedničke suradnje na tako važnom europskom projektu.

Hrvatska liga protiv raka skupila je više od 100 000 potpisa kojom smo podržali realizaciju ove Povelje.

Dan narcisa prve subote proljeća

Prve subote u proljeće 1997. godine održan je Dan narcisa na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Na tome su surađivali Hrvatska liga protiv raka, Hrvatski forumom protiv raka dojke – Europa Donna Hrvatska, Klub žena operiranih od raka dojke. Uz potporu studentica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta. Sljedećih godina Dan narcisa se priređuje u sve više mjesta diljem Hrvatske.
Udruga Europa Donna – Hrvatska 1998. se osamostaljuje. Liga joj kao suorganizator prepušta da s klubovima i zajednicama žena liječenih i operiranih od raka dojke preuzme glavnu organizaciju Dana narcisa u Hrvatskoj. Tako je to bilo cijeli niz godina.

Rano otkrivanje, liječenje, zajednički cilj

O nizu brojnih inicijativa koja je pokrenuo sve do danas, prof. dr. Eljuga niti ne govori. Ocjenjuje da je svaki stručan način promicanja čuvanja zdravlja iznimno dragocjen. Ma otkud dolazio. Nacionalni probir, rano otkrivanje, pravodobno liječenje, zajednički su ciljevi, naglašava i zaključuje prof. dr. Eljuga.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike