Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Datum:

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava – dio je razloga zajedničkoj nabavi lijekova protiv covida, monoklonskih protutijela te cjepiva. Centralizirani postupak tih lijekova postao je pitanje za sebe ovih dana, a ovo je dio argumenata Ministarstva zdravstva.

Kao konkretan primjer u prilog zajedničkom načinu nabave navode i da je niz studija o lijeku Paxlovid pokazao otpornost omikron podvarijanti. Odnosno da se pet dana nakon korištenja lijeka covid vraća. Iz tog je razloga, navode iz Ministarstva, zaustavljeno veliko ispitivanje na covid pacijentima standardnog rizika. Jer taj lijek nije uspio pokazati statistički značajnu zaštitu od smrti ili hospitalizacija.

Lijekovi nisu za svakog pacijenta

Nabavom na razini Europske komisije dosad je RH uložila 203 milijuna kuna u remdesivir, lijek Ronapreve i RoAcemtra. Trenutno je od 680 covid hospitaliziranih, u 37 bolnica u zemlji, 39 pacijenata na intenzivnoj.

– Lijekovi za oboljele od COVID-19 nisu namijenjeni za široku primjenu. Već isključivo za ciljanu skupinu pacijenata koji zadovoljavaju smjernice i posebne kriterije da bi se lijek upotrijebio i ostvario očekivani učinak. Dostupni lijekovi se ne primjenjuju na sve pacijente te su zalihe dostatne trenutnim potrebama bolnica. Ukoliko pojedine bolnice uoče nestašicu pojedinog lijeka ravnatelj ili koordinator može ih nadomjestiti po ustaljenoj praksi koja se pokazala učinkovitom tijekom epidemije preraspodjelom lijekova iz zaliha drugih bolnica, odgovorili su iz Ministarstva.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Već izoliran inače “zimski” RSV virus među djecom

S početkom škole i povratkom u vrtiće započela je...

Bez rasizma u društvenim standardima ljepote

Svatko može biti lijep, tvrdnja je s kojom se...

Američki popularan kozmetički brend ide pod kapu L’Oréal

L’Oréal je potpisao ugovor o spajanju brenda za njegu...

Dva nova koronavirusa otkrivena kod šišmiša u Rusiji

Dva nova koronavirusa detektirana ponovno kod šišmiša. Različiti od...