fbpx
UdrugeCaspera - put s karcinomom nadahnuo ih je na promjene

Caspera – put s karcinomom nadahnuo ih je na promjene

Zloćudna bolest navela je osnivačice splitske udruge da svoja iskustva pretvore u dobrobit drugima i sebi, savezništvom u osebujnim oblicima organiziranja.

Tek su proslavile rođendan, iako u najtežoj godini koja nas je sve zadesila, nije ih to omelo. Caspera je udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma, neprofitna organizacija osnovana 2020. godine. Sjedište im je u Splitu. Premda je protekla godina bila, u najmanju ruku zahtjevna, nisu se dale uljuljati nego su pokrenule nekoliko važnih projekata. Glavni im je cilj pružiti podršku ženama u procesu liječenja, ali i nakon njega, kažu naše sugovornice Sonja Grgat,  predsjednica udruge,  i Ivana Frapporti ili kako ju svi zovu, Šubi, suosnivačice Caspere. Sonju Grgat put koji je prošla s karcinomom je nadahnuo na potrebne promjene, a kako je gledala nastajanje i rast udruge Nismo same, upravo ju je to inspiriralo da nešto poduzme.

Naglasak na psihološkoj podršci

-Danas sam skupila mrvice sebe i pronašla novu snagu- tim je riječima opisala početak nastajanja Caspere. Svoje iskustvo, znanje i “skupljene mrvice” odlučila je iskoristiti tako da promijeni svijet ili barem jedan njegov dio. S dragim ljudima osnovala je Udrugu Caspera. Jedna od njih, Ivana Frapporti u suživotu je s rakom od 2017. i upravo je u ovom trenutku u procesu kemoterapije. No, to ju ne sprečava da radi na promjenama za sve žene kojima promjena treba.

Poseban naglasak svakako je na psihološkoj podršci, objašnjavaju. S obzirom na to da su osobnim iskustvima uočile da upravo taj segment obično bude zanemaren. A može doprinijeti boljem ishodu liječenja.

Upravo zbog toga nastao je naš program psihološke podrške koji zasada funkcionira potpuno volonterski. svi naši terapeuti posvetili su dio svoga vremena nama i našim korisnicama, a na tome smo im iznimno zahvalne – ističu Sonja i Ivana. 

Program psihološke podrške je zamišljen kao omogućavanje individualnih, ali i grupnih savjetovanja, a trenutno gotovo sva savjetovanja održavaju putem video aplikacija.

Caspera
Sonja Grgat, foto: Jakov Prkić

Upravo mogućnost virtualnog druženja otvorila je i sasvim novu sferu mogućnosti. Tako su organizirale oblik grupne podrške pod nazivom „Virtualna ćakula“ koja se održava jednom mjesečno i postala je pravi hit. Suradnja sa stručnjacima iznimno je dobra.

Korisnice i članice Caspere često imaju razna pitanja i nedoumice vezane za informacije o prehrani, brizi za kožu, vježbanju, socijalnim pravima, pomagalima, nuspojavama i druga, pa su ih počeli postavljati stručnjacima, počevši od onkologa, psihologa, dermatologa, nutricionista pa do kineziologa-trenera, fizioterapeuta i fizijatara.

Nastoje pružiti kvalitetne i provjerene informacije ženama. Gotovo redovno organiziraju predavanja iz raznih područja poput psihološkog, nutricionističkog i dermatološkog.

Caspera
Ivana Frapporti, foto: Jakov Prkić

Na web stranicama udruge dostupne su informacije o članicama, terapeutima, ali i puno korisnih praktičnih informacija. Posebno su sretne što su neki već prepoznali korist njihovog Bokuna butige, mjesto za razmjenu konkretnih pomagala koje u određenom trenutku korisnicama puno znače, a ne mogu ih trenutno nabaviti.

Naši volonteri, od kojih su većina žene  liječene od karcinoma, su uvijek dostupne za razgovor, pomoć i podršku.

Informacije o kontaktima Udruga CASPERA, udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma, Trg Franje Tuđmana 3/1, 21000 Split.

Mobilni telefon +385 (0)91 953 4358, web stranica: www.caspera-split.com e-mail: casperasplit@gmail.com

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike