AktualnoBRCA testiranje spašava živote, ali ga ne provodimo u potrebnoj mjeri

BRCA testiranje spašava živote, ali ga ne provodimo u potrebnoj mjeri

  • Raspisivanje natječaja za specijalizaciju iz medicinske genetike
  • zapošljavanje stručnjaka potrebnih za laboratorijski rad
  • edukacija za rad u genetičkim savjetovalištima
  • uspostavljanje centra izvrnosti i mreže laboratorija
  • informiranje o BRCA testiranjima – konkretni su zahtjevi udruga pacijenata okupljenih u inicijativu Ne zaboravi me.

Utvrđivanje visokog rizika od razvoja raka dojke i raka jajnika omogućuje genetičko testiranje na BRCA1 i BRCA2 mutacije. Osim za otkrivanje rizika ono služi i za preciznije liječenje oboljelih žena. Takvo testiranje, međutim, u Hrvatskoj se ne provodi planirano ni u potrebnoj mjeri. S obzirom na to ne čudi kako ni same oboljele žene mahom ne znaju za ovu mogućnost. Nakon postavljanja dijagnoze njih 70 posto nije ni bilo upućeno na testiranje. Podaci su to iz istraživanja koje su provele udruge Inicijative, Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera i Ja Ka.

Radni sastanak

– Iako su prošle pune tri godine od usvajanja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030., genetička testiranja, koja su osnovni dio prevencije ili liječenja od raka dojke ili jajnika, u našem javno-zdravstvenom sustavu nisu zaživjela. To je nedopustivo. Ovakva testiranja mogu spasiti živote žena ukoliko se provode pravodobno i u skladu sa Smjernicama, poručila je Ljiljana Vukota iz Sve za nju.
Gore navedeni zahtjevi rezultat su sastanka Inicijative i javno zdravstvenih dionika, njih 17 iz institucija, stručnih društava i sl.

– Dovoljno je pogledati u susjedstvo pa vidjeti kako to rade drugi. U Sloveniji, koja ima upola manje stanovnika od Hrvatske, testiranje se obavlja bez velikih poteškoća. U Institutu za onkologiju u Ljubljani postoji multidisciplinarni tim te Slovenija godišnje testira više od 3000 pacijenata, što je daleko više nego ih se testira kod nas, poručila je Ivana Kalogjera iz Nismo same.

Tema BRCA testiranja jest pitanje struke, ali velikim dijelom i administracije koja se mora što prije pokrenuti, zaključila je doc. dr. sc. Vesna Ramljak iz Europa Donna Hrvatska.
Rješenja postoje, ali za njih treba više volje i posvećenosti. Testiranja na BRCA mutacije nisu kozmetička tema već nužan alat usmjeren na spašavanje života. Kako zdravih žena tako i pacijentica koje već imaju dijagnozu raka dojke ili raka jajnika i kojima testiranje može precizirati tijek terapije s ciljem uspješnijeg ishoda, poruka je dr. Ramljak.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike