fbpx
UdrugeSve za nju - povjerenje i podrška ženama oboljelima i liječenima od raka

Sve za nju – povjerenje i podrška ženama oboljelima i liječenima od raka

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, afirmirana je i prepoznatljiva, s visokim povjerenjem žena, ali i javnosti te stručnjaka koji donose najnovija saznanja i podupiru obuhvatan program pomoći.

SVE za NJU sinonim je brige o ženama oboljelima i liječenima od raka jer je to naziv Udruge koja je kroz 13 godina postojanja afirmirana i prepoznatljiva s visokom razinom povjerenja bolesnica i stručne javnosti te društvenim ugledom. Žene dolaze i same i na preporuku prijateljica, svojih onkologa, u potrazi za raznim oblicima podrške i konkretne pomoći, kažu naše sugovornice dr. Almenka Balenović, predsjednica SVE za NJU, dr. Nika Lazić, članica Upravnog odbora, kćer osnivačice i prve predsjednice SVE za NJU Vesne Andrijević Matovac te Ljiljana Vukota, prof. psih., glavna tajnica i voditeljica Centra za psihološku pomoć udruge koji djeluje već 11 godina.

Jedinstveni Centar za psihološku pomoć


Centar za psihološku pomoć jedinstven je u Hrvatskoj, a čini se i šire. Informativna, psihološka, pravna pomoć, savjetovanje o prehrani i smještaj u sobama za spavanje, čini važne oblike pomoći korisnicama pa im se javljaju iz cijele Hrvatske, ali i žene iz regije. Bolest ne poznaje granice pa tako ni pomaganje ne smije imati granice, njihovo je načelo. Svi su programi besplatni, a korisnice nisu obvezne biti članice Udruge. Uz te oblike pomoći, Udruga je poznata i po kampanjama, posebno preventivnima te onima koje unaprjeđuju brigu o svim onkološkim bolesnicama. Neke su „Mama, budi zdrava“, „To nisu samo ženske stvari“, „Biser mudrosti“, Dodjela nagrade Vesna Andrijević Matovac, Druga prilika, Dan narcisa, „Utrka za fajterice“ i druge.

Zagovaraju prevenciju, redovite kontrolne preglede i pozivaju na odaziv u nacionalnim programima za rano otkrivanje raka. Udruga je inicijator izrade Smjernica za genetičko savjetovanje i testiranje na nasljedni rak dojke i jajnika. Time je pridonijela da se taj postupak može provesti na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Suradnja s medicinskim osobljem


Naše sugovornice ističu ponos na ugled među bolesnicama i u javnosti te na nagrade koje su neke njihove kampanje osvojile. Njihov je rad pridonio općoj svijesti da se na psihološku pomoć gleda kao na integralni dio liječenja jer to jest suportivna terapija.

Za žene i njihove obitelji po potrebi ju provodi tim psihologa i psihoterapeuta kroz oko 1500 individualnih savjetovanja godišnje te prosječno bilježe 5000 dolazaka u razne programe koje organiziraju za korisnice. Zbog COVID-19 od prošle godine to velikim dijelom realiziraju digitalnim platformama. Svima im nedostaje, naglašavaju, neposredni fizički kontakt, zagrljaj, stisak ruke, ali strpljive su. Bolesnicama je nužno puno informacija i o tome kako funkcionira zdravstveni sustav u novim okolnostima, umiriti ih, dati savjet. Na stres od bolesti nadovezao se strah od korone, odgođenih pregleda, povrata bolesti. Neke korisnice stradale su u potresu i ostale bez svojih domova.

Važan dio suradnje s medicinskim osobljem odvija se u polju prevencije karcinoma, nacionalnih programa, javno zdravstvenih akcija koje se provode pod pokroviteljstvom ili uz podršku Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva znanosti i obrazovanja i drugih institucija. Predavanja liječnika, na kojima svi uče, donose korisne informacije, npr. o terapijama i nuspojavama te odgovaraju na pitanja koja žene muče.
Ta je suradnja okosnica pomaganja jer znaju koga pitati za stručne savjete. Posebno je došla do izražaja u doba epidemije kad je nužnost ženama pomoći u digitalnoj komunikaciji s njihovim doktorima i drugim zdravstvenim djelatnicima te ukazati na hitnost nekog problema. Surađuju s klinikama i stručnim društvima, naročito onkološkima. Svoj rad prezentiraju stručnoj javnosti, na kongresima, posebno njihov model Centra za psihološku pomoć. Uključuju se u poboljšanje položaja svojih korisnica na svim društvenim razinama pa su tako sudjelovale i u izradi Nacionalnog strateškog okvira protiv raka.

Međusobno pružanje podrške

Udruga je osnovana 2008. godine, kada je je takvo što u Hrvatskoj nedostajalo. Ideja je rasla još od 2001. godine kad se od karcinoma dojke liječila utemeljiteljica Vesna Andrijević Matovac jer su žene međusobne pričale i pružale podršku drugima koje su dolazile po savjete i pomoć, gdje i kako ju tražiti, kako kroz to iskustvo proći? Tad se karcinom poistovjećivao sa strašnom i neminovnom smrću, no danas znamo da nije tako. Pokazuju to i predavanja renomiranih stručnjaka koja donose najnovija saznanja o bolestima i načinima liječenja, sve duljem preživljavanju i sve boljim razumijevanjem javnosti kojemu su pridonijele. Misao koja ih je vodila, bila je, pomažući sebi pomoći će i drugima, svjesne da je podrška od iznimne važnosti. Tako su okupljani entuzijasti, volonteri psiholozi te je počela besplatna psihološka pomoć ženama oboljelim od raka dojke, a kasnije pomoć ženama oboljelima od svih karcinoma.

Više o udruzi:
https://www.svezanju.hr/
https://psihoonkologija.hr/ Portal koji je izrađen kako bi pridonio boljem informiranju bolesnika, edukaciji te unaprijedio psihosocijalnu skrb i kvalitetu života onkoloških bolesnika.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike