NISMO SAME – pokret hrabrih žena

Datum:

Nevolja, kaže izreka, nikad ne dolazi sama, dolazi u društvu svega. Ni bolest ne dolazi sama nego uz nju i mnogi drugi problemi i nevolje, postaju upitna prava na rad, često je osiromašenje, teškoće oko mnogočega pa i prijevoza na kemoterapiju, povrđuje nam Ivana Kalogjera, osnivačica i predsjednica Udruge žena oboljelih od raka NISMO SAME, a oboje su već svojevrsni brend.

Dok se liječila i bolovala ostala je bez posla, pa kako je bila iskusna dugogodišnja novinarka i glavna savjetnica dvojice ministara, Ivana je odlučila pisati svoj blog, nakon poziva kolega da ispiše dnevnik dvoje bolesti. Mreža kolega novinara, i javnost pokazali su se kao vrsni saveznici, prepoznajući vrijednost hrabrih žena koje je Ivana Kalogjera pridobila kako bi im Udruga na niz načina pomogla.

Na slici: Ivana Kalogjera
Foto: Neja Markičević


Od osobnog iskustva do regionalnog projekta


Ivana Kalogjera iskoračila je iz osobnog iskustva duboko na neistražen i nesiguran teren zajednice i dobrobiti mnogih nepoznatih žena koje su bolovale, liječile se, hrabro se boreći u samoći nekad i izolaciji gdje ih je smjestila bolest, ili u brigama svoje obitelji, suočene s mnogim nevoljama koje maligna bolest već donosi. Iz toga su se izrodile mnoge akcije i projekti koje danas prerastaju čak i hrvatske okvire postajući regionalno prepoznatljivi i sposobni da privuku ne samo stotinu volontera i mnoge oblike potpore, nego i sredstva EU fondova.

Prikupljajući priče žena koje su se borile s rakom, sada već imaju i one od žena iz svih dijelova Bosne, Srbije, Crne Gore, Kosova. Pretprošle godine u izdanju Profila objavljena je i knjiga sa životnim pričama 41 žene, a projekt dnevno raste sa više od 200-tinjak priča, otvarajući mnoga nedodirnuta društvena, profesionalna, osobna pitanja koja vrlo dobro oslikavaju gdje se društveni i institucionalni mehanizmi „zaglavljuju“ kad je u pitanju pomoć i potpora oboljelima.


Prijevoz na i sa terapije


Iz toga je izrasla i akcija NISI SAMA – IDEŠ S NAMA kojom mnoge žene, a mahom i osiromašene, mogu dobiti besplatan prijevoz taksijem na kemoterapiju i natrag. Javni skupovi, akcije, volonterske kampanje proizvod su velikog entuzijazma iz Udruge i oko nje, te donacija koje omogućuju da sve skupa raste ka boljim oblicima pomoći ženama pozvanima da izađu iz sjene svoje bolesti i postanu heroine koje se hvataju ukoštac ne samo s bolešću nego i drugim nevoljama, a možda ponajviše educirajući ljude o tome što i kako žive liječe se i boluju žene oboljele od raka. Ivana uređuje i web stranice Udruge na kojima se otvaraju mnoge osjetljive pa i tabu teme u onkologiji, nudi pomoć, organizira potpora od psihološke do edukativne.

Izrastaju sestrinske udruge


Kako u knjigu nije uvrstila svoju priču, ali je na to poticala i ohrabrivala mnoge žene a neke od njih osnažile su se i ohrabrile pa osnovale svoje udruge poput Sonje Grgat iz Splita sa Udrugom Caspera.
Nevjerojatno je čime sve mogu uroditi inicijative entuzijasta i volontera voljnih potrošiti sate, mjesece i godine rada, a mnoge se akcije tek pripremaju. U svakom slučaju, Ivana Kalogjera i Udruga NISMO SAME u području onkologije napravila je iskorak osvjetljavajući mnogima nevidljivo područje života sa zloćudnom bolešću pridonoseći njihovu rješavanju.


NISMO SAME je Udruga žena oboljelih i liječenih od raka.
E-mail adresa za kontakt je info@nismosame.com
Predsjednica Udruge Ivana Kalogjera je i urednica portala nismosame.com

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Već izoliran inače “zimski” RSV virus među djecom

S početkom škole i povratkom u vrtiće započela je...

Bez rasizma u društvenim standardima ljepote

Svatko može biti lijep, tvrdnja je s kojom se...

Američki popularan kozmetički brend ide pod kapu L’Oréal

L’Oréal je potpisao ugovor o spajanju brenda za njegu...

Dva nova koronavirusa otkrivena kod šišmiša u Rusiji

Dva nova koronavirusa detektirana ponovno kod šišmiša. Različiti od...