UdrugeBRCA geni - važno testiranje moramo učiniti dostupnijim

BRCA geni – važno testiranje moramo učiniti dostupnijim

Što su BRCA geni? Nešto što svi mi imamo. Svaka od milijardu naših stanica ima BRCA gen. Određuje sintezu proteina, a ti proteini se zovu BRCA1 i BRCA2. Čemu služe? Pomažu našoj stanici da popravlja oštećenje. Sve od čega smo mi građeni, sve te male stanice, stalno su sklone nekim promjenama. Da se te promjene ne bi utaborile u našim stanicama mi imamo mehanizme popravaka. Jedan od tih mehanizama su ovi proteini, objasnila je prof.dr.sc. Ljiljana Šerman, pročelnica Katedre za medicinsku biologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
Profesorica Šerman ovako je jednostavno približila što su i kolika je važnost ovih gena. Gena o kojima 90 posto ispitanika Ipsos istraživanja nije znalo ništa ili tek vrlo malo. Među ispitanicama su dvije trećine onih koje boluju ili su bolovale od raka dojke ili raka jajnika, a čiju mogućnost obolijevanja utvrđuje testiranje upravo BRCA1 i BRCA2.

Smjernice treba provoditi

Uz uvod Ivane Kalogjera, predsjednice udruge Nismo same, poruka je ovo i pojašnjenje kojom je započela press konferencija Nismo same, Sve za nju, Europa Donna Hrvatska, Caspera i udruge Ja Ka. Uz poruku kako “Rak ne mora biti igra na sreću” udruge uz struku apeliraju na važnost, edukaciju i dostupnost ovog testiranja. Zašto je to posebno bitno kad je u pitanju rak jajnika, pojasnila je prim.mr.sc.dr. Višnja Matković. Bolest je to koja se, nažalost, mahom otkriva u uznapredovalim stadijima i potom s lošim preživljenjem.
S ovim testiranjem mi uz kemoterapiju i terapiju održavanja možemo značajno produžiti ovo preživljenje, jedna je od poruka prim. Matković.
Žena oboljela od raka jajnika koja je sedam godina stabilna na terapiji održavanja, navedena je kao jedan od jasnih i važnih primjera koliko je ovo testiranje bitno. Ono jest dostupno, ali u praksi nije u dovoljnoj mjeri.
Kako je poručila Ljiljana Vukota iz Sve za nju, traži se da zdravstveni sustav počne provoditi smjernice u punoj mjeri.

– Utjecajem i djelovanje kroz ovakve napore i naša nastojanja mislim da se oni ključni dionici u zdravstvu moraju i trebaju pokrenuti. Mi ne bi o tome pričali kao o nečem imaginarnom nego da je provodivo u ovom sustavu. Sve pacijentice imaju pravo na informaciju – poručila je doc.dr.sc. Vesna Ramljak, predsjednica Europa Donna Hrvatska.

Primjenjivati smjernice, omogućiti savjetovalište i testiranje u više centara, ključni su ciljevi ove kampanje naziva Ne zaboravi me. Trenutno je ono moguće tek u dvije zagrebačke bolnice, dijelom u splitskom KBC-u, nalaz testiranja za srodnike čeka se i po godinu dana. Činjenice su to koje u Hrvatskoj ove udruge nastoje promjeniti uz, ponovimo, poruku – Rak ne mora biti igra na sreću.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike