Analiza različitih dijeta s ciljem pronalaska prehrane za duži i zdraviji život

Datum:

Proučavanje niza istraživanja daje znanstvenicima jasniju sliku koja vrsta prehrane može ponuditi najbolju šansu za dulji i zdraviji život. Tako je poručio profesor Valter Longo iz gerontološke škole Leonard Davis.

U članku objavljenom u časopisu Cell, on i koautorica Rozalyn Anderson sa Sveučilišta Wisconsin opisuju “prehranu dugovječnosti”. Pristup s više načela utemeljenih na studijama različitih aspekata prehrane. Od sastava hrane i kalorija, gena do unosa prema duljini i učestalosti razdoblja bez hrane. Analiza je uključivala popularne dijete s ograničenjem kalorija, ketogenu, vegetarijansku i vegansku te mediteransku prehranu. Uključeno je i nekoliko oblika posta.

Obroci unutar 11 – 12 sati

Ključne karakteristike optimalne prehrane su umjeren unos ugljikohidrata iz nerafiniranih izvora, dovoljno proteina iz pretežno biljnih izvora i dovoljno biljnih masti da osiguraju oko 30 posto energetskih potreba.

U idealnom slučaju dnevni obroci bi se odvijali unutar okvira od 11-12 sati što bi omogućilo dnevno razdoblje posta. Petodnevni ciklus posta ili prehrana koja oponaša post svaka 3-4 mjeseca može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, krvnog tlaka i drugih čimbenika rizika. Puno mahunarki, cjelovitih žitarica i povrća, malo ribe, bez crvenog ili prerađenog mesa, malo šećera i rafiniranih žitarica, orašasti plodovi i maslinovo ulje te malo tamne čokolade.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Kampanja docjepljivanja protiv dječje paralize u Britaniji

Nakon što je polio virus u lipnju otkriven u...

Smanjene zalihe krvi, “Dođite svi u Petrovu 3”

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih...

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...