Američke obavještajne službe bez odgovora o izvoru virusa koji je uzrokovao pandemiju
foto: Shutterstock

Američka obavještajna zajednica nije uspjela pouzdano utvrditi je li incident u kineskom laboratoriju izvor koronavirusa ili se bolest pojavila prirodno prelaskom sa životinja na ljude.

Zadovoljavajući odgovor na pitanje kako je točno počeo virus koji je ubio 4,6 milijuna ljudi širom svijeta i dalje ostaje nedostižan, stoji u izvještaju, koji je objavio kabinet direktora Nacionalne obavještajne agencije (NSA), kao odgovor na zahtjev za istragom američkog predsjednika Bidena.

“Ključne informacije o porijeklu ove pandemje postoje u Kini, ali su od početka vladini dužnosnici u Pekingu radili na tome da spriječe pristup međunarodnih istražitelja i Svjetske zdravstvene organizacije”, priopćio je Biden nakon što je primio povjerljivi izvještaj na kojeme su tri mjeseca radile desetine analitičara i obavještajaca.

No, kinesko veleposlanstvo u Washingtonu izvještaj američkih obavještajnih agencija o porijeklu koronavirusa ocijenilo je znanstveno nevjerodostojnim.

Iz veleposlanstva poručuju da se u izvještaju netočno tvrdi da Kina ometa globalnu istragu o pandemiji, prenosi Reuters.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments